-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vairuotojų „neraštingumas“: daugybė iki šiol nemoka važiuoti pro šviesoforą su papildoma sekcija į dešinę

Saugaus eismo entuziastas, automatikos inžinierius Dalius Santockis jau nebe pirmą kartą pateikia 15min pavyzdžių, iliustruojančių prastą KET žinojimą. D.Santockis pateikia konkrečių pavyzdžių, parodančių, kad šviesoforai su papildoma sekcija (į dešinę) daugybei vairuotojų tebelieka neįkandamas rebusas. Nepadeda net aiškinamosios lentelės.
Vilniuje atnaujinami šviesoforai
Vilniuje atnaujinami šviesoforai / Vilniaus savivaldybės nuotr.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

„Nors jau praėjo beveik pusantrų metų, kai buvo pakeistos kelių eismo taisyklės dėl važiavimo esant šviesoforui su papildoma sekcija, dalis vairuotojų vis dar nežino pasikeitimų, todėl stovi degant žaliam signalui ir stabdo eismą.

2019 m. lapkričio 1 d. nustojo galioti kelių eismo taisyklių 75 punktas, kuriuo buvo nustatyta, kad, jeigu ties žaliu šviesoforo signalu įrengta papildoma sekcija su žalia rodykle, važiuoti rodyklės nurodyta kryptimi leidžiama tik įsijungus šios sekcijos signalui. Tai reiškia, kad nuo to laiko nedeganti papildoma sekcija nedraudžia eismo ir, jeigu dega žalias apskritimo formos signalas (be rodyklių), galima sukti ir į dešinę“, – primena esmę D.Santockis. Ir pateikia iliustraciją.

VIDEO: Kaip važiuoti esant šviesoforui su papildoma sekcija / Turning with traffic lights to the right

Vilniuje ties kai kuriais šviesoforais įrengti informaciniai stendai, kaip važiuoti, jeigu dega žalias signalas ir nedega papildoma sekcija, bet net ir tai neatkreipia kai kurių vairuotojų dėmesio, kurie pusantrų metų nesugeba sužinoti pasikeitusių eismo taisyklių.

SĮ Susisiekimo paslaugos iliustr./Kaip važiuoti per šviesoforais reguliuojamas sankryžas
SĮ Susisiekimo paslaugos iliustr./Kaip važiuoti per šviesoforais reguliuojamas sankryžas

„Bet gal iš dalies kalti ir informacinių stendų ruošėjai, kurie stenduose papildomą sekciją vaizduoja ryškia spalva, ir ji atrodo kaip „šviečianti“, nors turėtų būti neaktyvi?“, – klausia skaitytojas.

D.Santockio nuomone, bet kuriuo atveju tai neatleidžia nuo atsakomybės vairuotojų, kurie privalo žinoti aktualias eismo taisykles. Tereikia įsiminti, kad nedeganti papildoma sekcija nedraudžia eismo. Nedegant papildomai sekcijai, reikia vadovautis trijų spalvų šviesoforu.

Jeigu dega žalias skritulio formos signalas, galima važiuoti ir į dešinę. Jeigu dega žalias signalas su rodykle „tiesiai“ ar „tiesiai ir į kairę“, sukti į dešinę negalima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius