Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilkikų gamintojų ekonomiškumo varžybose laimi vežėjai

Laikai, kai vilkikai, pajudėdami nuo sankryžos apsipildavo juodais dūmais, o kelyje lenkiant sunkvežimį reikėdavo užsidaryti automobilio langus, jau slenka į praeitį. Griežti Europos Sąjungos reikalavimai vis labiau spaudžia sunkvežimių gamintojus. Taip pat didiesiems gamintojams ramybės neduoda ir mintis apie senkančias naftos atsargas.
„Volvo“ vilkikai
„Volvo“ vilkikai / „Volvo” nuotr.

Visomis išgalėmis mažina sąnaudas

Senkančios iškastinio kuro atsargos, degalų kainų svyravimai, auganti konkurencija ir griežtėjantys emisijos normų reikalavimai yra nemažas iššūkis ir vežėjams, ir sunkvežimių gamintojams.

„Degalų sąnaudų mažinimas yra prioritetinė „Volvo Trucks“ sritis, todėl kiekviena „Volvo“ sunkvežimiuose diegiama naujovė yra svarbi sudėtinė tvarių transporto sprendimų dalis“, – sako UAB „Volvo Lietuva“ rinkodaros vadovas Laurynas Bričkus.

„Volvo“ antrina ir kompanija SCANIA. UAB „SCANIA Lietuva“ pardavimų vadybininkas Ramūnas Saveikis. Jis teigia, kad šiam tikslui pasiekti SCANIA diegia technologines naujoves į variklius, automatizuotą pavarų perjungimą („SCANIA Opticruise“), transmisiją, aerodinamiką, bei sukūrė tokias sistemas kaip „Vairuotojo palaikymo sistema“ („Scania Driver Support“), Aktyvaus prognozavimo sistema („Active Prediction“).

„Volvo” nuotr./„Scania“ vilkikai
„Scania” nuotr../„Scania“ vilkikai

Naujųjų technologijų amžius

Degalų taupymas prasideda sunkvežimiui dar nenuriedėjus nuo gamyklos konvejerio. Vežėjas, pasirinkęs jo gabenimų sričiai, krovinių tipui ir maršrutams tinkamiausios galios variklį, pavarų dėžę, galinę ašį ir sunkvežimio komplektaciją, padeda tvirtą pagrindą ekonomiškai sunkvežimio eksploatacijai.

Didžioji dalis vežėjų „Volvo“ sunkvežimius komplektuoja su automatizuota mechanine „I-Shift“ pavarų dėže. Ji, lyginant su mechanine, padeda sutaupyti iki 7 proc. degalų, kadangi stebi sunkvežimio masę, kelio nuolydį, greitį ir pagreitį, todėl žino, kaip tinkamai išnaudoti visų jėgos agregatų našumą ir kartu palengvina sunkvežimio vairavimą.

Kitos funkcijos, pavyzdžiui, įjungiamas pagal poreikį oro kompresorius, efektyvesnis generatorius ir kintamo darbinio tūrio vairo stiprintuvo siurblys taip pat padeda naudoti iki 1 proc. mažiau degalų.

Taupyti degalus padeda ir įvairi programinė įranga, pavyzdžiui informacinė transporto kontrolės ir parko valdymo sistema „Dynafleet“, pastovaus važiavimo greičio palaikymo sistema „I-See“, kuri valdo pavarų perjungimą, akceleratorių ir stabdžius įkalnėse ir nuokalnėse pagal realius topografinius duomenis.

„Volvo” nuotr./„Volvo“ vilkikai
„Volvo” nuotr./„Volvo“ vilkikai

„Volvo“ sunkvežimių kabinos pasižymi puikiomis aerodinaminėmis savybėmis. Oro aptakų paketas, sumažinantis sūkuriavimą ir oro pasipriešinimą bei nukreipiantis vėją nuo priekabos, degalų ekonomiją pagerina beveik 8 proc.

Tokio sunkvežimio, ekonomiško vairavimo įgūdžių turinčių vairuotojų ir individualiai pritaikytos techninės priežiūros derinys transporto bendrovėms gali padėti per metus sutaupyti tūkstančius litrų degalų. Rezultatas – mažesnis poveikis aplinkai ir didesnis transporto įmonės pelningumas.

Naujausiuose SCANIA STREAMLINE Euro 6 sunkvežimiuose panaudota ypač aukšto slėgio kuro įpurškimo sistema (XPI – extra preasure injection). Kuro tiekimą ir purškimo slėgį galima nustatyti nepaisant variklio greičio ir ypatingai tiksliai. Ši pažangi sistema nuolat koreguojasi taikydamasi prie kintančio greičio ir situacijos, todėl maksimaliai išnaudojamas kiekvienas dyzelino lašas.

„Volvo” nuotr./„Scania“ vilkikai
„Scania” nuotr../„Scania“ vilkikai

„Scania Opticruise“ – yra viena iš pirmųjų automatinių pavarų perjungimo sistemų rinkoje, kuri palaipsniui buvo labai ištobulinta, siekiant eliminuoti žmogiškąjį pavarų perjungimo klaidų faktorių, siekiant mažesnių kuro sąnaudų, komforto vairuotojui ir didesnio efektyvo. Užsakant SCANIA sunkvežimį su „Opticruise“ galima pasirinkti važiavimo režimus arba jų kombinacijas: ekonominis, standartinis, kalnų, bekelės.

„Scania aktyvusis prognozavimas“ yra unikali ir pažangi greičio palaikymo sistema, kurioje GPS naudojama siekiant nuspėti kelio, kuriuo važiuojama, ypatumus. Pakoreguodama optimalų greitį artėjant įkalnei arba nuokalnei, sistema gali padėti sutaupyti iki 3 proc. degalų. Daugelyje SCANIA STREAMLINE Euro 6 modelių „Opticruise“ ir „Aktyvaus prognozavimo sistema“ yra standartinė įranga, kuri labai prisideda prie sunkvežimio saugumo, efektyvumo gerinimo ir kuro sąnaudų mažinimo.  

Siekia iki minimumo sumažinti vairuotojo įtaką ekonomiškumui

Nors į šiuolaikinius sunkvežimius montuojami ekonomiški jėgos agregatai ir diegiama moderni degalus taupyti padedanti įranga, vairuotojas ir toliau vaidina pagrindinį vaidmenį. Todėl transporto bendrovės vis aiškiau suvokia ekonomiško vairavimo įgūdžių svarbą konkurencingame transporto versle, kurio didžiąją veiklos sąnaudų dalį sudaro išlaidos degalams. Daugiausia degalų energijos panaudojama variklio darbui užtikrinti, jėgos agregatų vidinės trinties, pasipriešinimo riedėjimui ir pan. nuostoliams padengti.

„Vairuotojas, planuojantis maršrutą ir jo įveikimo laiką, mokantis panaudoti sunkvežimio inerciją ir masę riedėjimui, be reikalo nespaudžiantis stabdžio pedalo ir tinkamai panaudodamas pastovaus važiavimo greičio sistemą, gali nuvažiuoti daug toliau sunaudojęs mažiau degalų. Gilinti efektyvaus vairavimo įgūdžius padeda specializuota „Volvo Trucks“ mokymų programa”, – sako L.Bričkus.

„Volvo” nuotr./„Volvo“ vilkikai
„Volvo” nuotr./„Volvo“ vilkikai

Naujausiuose SCANIA STREAMLINE modeliuose integruotos anksčiau minėtos funkcijos labai sumažina žmogiškąjį faktorių. Tačiau sistemos negali atlikti 100 procentų darbo ir žmogiškasis faktorius kad ir nedidelis, bet vistiek išlieka. Todėl maksimali nauda pasiekiama pilnai išnaudojant SCANIA sunkvežimių sistemas ir reguliariai naudojantis SCANIA vairuotojų mokymais.

„SCANIA rengia vairuotojų mokymus, o pastaruoju metu vykdo ir vairuotojų „koučingą“ – tai yra pastovus vairuotojo ugdymas, išanalizuojant daromas klaidas bei teikiant ekonominio važiavimo rekomendacijas. Šiam ugdymui labai pasitarnauja „Scania parko valdymo sistema“, kurios pagalba atliekama išsami važiavimo analizė“, – sakė R.Saveikis.

Nematomos ekonomiškumo varžybos

Vežėjų reikalavimai renkantis sunkvežimį nuolat auga, ir eksploataciniai kaštai yra vienas iš svarbiausių kriterijų. Todėl visi sunkvežimių gamintojai konkuruoja tarpusavyje, kurio modeliai yra ekonomiškesni ir labiausiai atitiks pirkėjo lūkesčius.

„SCANIA STREAMLINE su antros kartos Euro 6 varikliais jau įsitvirtino Lietuvos ir užsienio rinkose kaip patikimi ir ekonomiški sunkvežimiai. Tai patvirtina vežėjų atlikti sunkvežimių bandymai, sunkvežimius įsigijusių transporto kompanijų atsiliepimai, nepriklausomų žurnalistų tyrimai ir gamintojo atlikti bandymai“, – sakė R.Saveikis.

„Volvo” nuotr./„Scania“ vilkikai
„Scania” nuotr./„Scania“ vilkikai

Vilkikų gamintojai naujausias technologijas ir vilkikus pristatys 10-tojoje tarptautinėje transporto, logistikos ir ITS parodoje „TRANSBALTICA 2014“. Paroda vyks gegužės 8-10 dienomis parodų ir kongresų centre „Litexpo“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius