Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniaus laukia eksperimentas: žiemą šaligatvius barstys kavos tirščiais, juos rinks specialiuose konteineriuose

Sekmadienio vakarą Vilniaus miesto tvarkymo įmonė „Grinda“ savo feisbuke paskelbė naujieną. Jau šią žiemą atliks ekperimentą – šaligatvius barstys ne druska, o kavos tirščiais, kurie vėliau taps trąša miesto želdiniams.
Kavos tirščių konteineriai
Kavos tirščių konteineriai / Grindos nuotr.

„Labai gali būti, kad sekmadienio popietę gimusi idėja gali išsirutulioti iki visam miestui svarbios ir daugeliui vilniečių patrauklios iniciatyvos.
O buvo taip: Povilas Poderskis pasidalijo internetuose rasta žinute, kad kai kurie miestai žiemą vietoje druskos naudoja... kavos tirščius.

Kavos tirščiai, tiesą sakant, yra puiki alternatyva šaligatvių ar laiptų barstymui smėliu: kadangi kavos tirščiai dažnai naudojami kompostui, šaligatvių barstymui panaudotų tirščių pavasarį nė nereikėtų surinkti ir išvežti kaip sąšlavų – jais galima čia pat patręšti miesto želdinius“, - rašoma „Grindos“ paskelbtame pranešime.

Žinoma, kitas klausimas, iš kur miesto tvarkymo įmonė gaus tiek kavos tirščių.

„Pora skambučių šen, pora skambučių ten – ir sprendimas rastas: keli konteineriai, skirti smėlio ir druskos mišiniui, jau stovi prie populiarių sostinės kavinių Gedimino prospekte, Totorių ir Vokiečių gatvėje. Barista kavos tirščius subers į ne į šiukšliadėžę, o į tam skirtą konteinerį; šaligatvius prižiūrinčių įmonių darbuotojai kava pabarstys šaligatvius ir Lukiškių a. takus.

Dar nežinia, kaip viskas pavyks – bet toks kūrybingas jau panaudotų medžiagų pritaikymas gali būti stiprus postūmis žiedinės ekonomikos link. Jei šis nedidelis eksperimentas pasiteisins – Vilniaus miesto savivaldybė į šią iniciatyvą galės įtraukti ir kitas sostinės kavines, o per metus sukauptas kavos tirščių kiekis gerokai sumažins miesto poveikį žaliajai aplinkai“, – teigiama įmonės „Grinda“ feisbuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius