Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus Vokiečių gatvės kiemų ateitis: mokamos automobilių stovėjimo vietos

Dalyje Vilniaus senamiesčio gyvenamųjų kiemų įsigalėjusį chaotišką automobilių statymą bandoma suvaldyti – galvojama apie rinkliavą, kai tektų mokėti už visus paliekamus automobilius. Vilniaus savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ pateikė atliktos apklausos duomenis, pagal kuriuos bent jau dalis Vokiečių gatvės gyventojų apmokestinimui neprieštarautų.
Vilniaus Vokiečių gatvė dabar
Vilniaus Vokiečių gatvė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Atsiklausėme gyventojų nuomonės apie chaotišką automobilių statymą jų namų kiemuose. Apklausos rezultatai tik patvirtino, kad ši problema yra itin įsigalėjusi. Todėl kartu su Vilniaus miesto savivaldybe ieškome galimybių ir priemonių, kaip pagerinti gyvenančiųjų Senamiestyje dalią“, – įmonės pranešime spaudai teigė „Susisiekimo paslaugų“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Stovėjimą reikia apriboti

Kaip teigia patys Vokiečių gatvės gyventojai, pašaliniai vairuotojai braunasi į jų kiemus ir juose stato savo transporto priemones, bandydami išvengti mokamo stovėjimo gatvėje. Automobiliai neretai paliekami visai dienai.

„Mūsų parkavimo kontrolieriai patys ne kartą yra vaikščioję po Vokiečių g. kiemus ir savo akimis matė, kaip čia gyvenantieji yra priversti pažeisti Kelių eismo taisykles dėl pašalinių automobilių vairuotojų kaltės. Pravažiavimuose ar ant praėjimo palikti automobiliai, kurie netgi trukdo įeiti į namus – tik menka įpročio chaotiškai statyti transporto priemones dalis“, – pastebėjo M.Gusarovienė.

Pasak jos, galimi keli problemos sprendimo būdai – Vokiečių g. kiemai patenka į mokamo parkavimo rinkliavos zoną, todėl yra galimybė taikyti rinkliavą ir šioje teritorijoje.

„Tokia priemonė nebeskatintų pašalinių automobilių stovėjimo kieme siekiant išvengti rinkliavos mokėjimo gatvėje, o gyventojai turėtų galimybę gauti gyventojų leidimus ir tvarkingai statyti automobilius prie namų. Kitas būdas – patiems gyventojams suteikti galimybę tvarkytis savo kieme suformuojant sklypą ir jame įrengti įvairias fizines kliūtis, taip apribojant pašalinių transporto priemonių statymą“, – aiškino „Susisiekimo paslaugų“ vadovė.

Gyventojai pritaria

Jos teigimu, jeigu gyventojai pasirinktų pirmąjį variantą, kai renkama vietinė rinkliava, prieš apmokestinant automobilių statymą kieme būtų tvarkomos Vokiečių g. kiemų dangos, pastatyti atitinkami kelio ženklai ir pritaikytos specialios priemonės, kuriomis siekiama sutramdyti pašalinius vairuotojus.

Tikrai nebūtų gaila sumokėti nustatyto dydžio mokestį ir žinoti, kad kiemo aikštelėje visada atsiras vieta automobiliui.

Apklausoje dalyvavę gyventojai, anot „Susisiekimo paslaugų“ atstovų, naujam mokesčiui neprieštarauja.

„Atsakymas vienareikšmiškas – tikrai sutinku, – teigia vienas iš Vokiečių g. gyventojų. – Tikrai nebūtų gaila sumokėti nustatyto dydžio mokestį ir žinoti, kad kiemo aikštelėje visada atsiras vieta automobiliui, nes dabartinė situacija – labiau nei apgailėtina. Automobiliai statomi trimis eilėmis, blokuoja vienas kitą, todėl nenuostabu, kad vietos parkavimuisi visai nėra.“

Kiti gyventojai taip pat pritaria kiemų apmokestinimui, grįsdami savo poziciją tuo, kad dėl užstatytų automobilių sunku patekti į namo laiptinę, arba kad pašaliniai vairuotojai elgiasi nesąžiningai, nesilaikydami nustatytos parkavimo tvarkos.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus Vokiečių gatvė
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vilniaus Vokiečių gatvė

1,8 euro už valandą

Kadangi Vokiečių gatvė įeina į mėlynąją rinkliavos zoną, kiemuose, kaip ir gatvėse, būtų taikomas tas pats 1,8 euro valandinis mokestis.

Kadangi Vokiečių gatvė įeina į mėlynąją rinkliavos zoną, kiemuose, kaip ir gatvėse, būtų taikomas tas pats 1,8 euro valandinis mokestis.

Vietiniai gyventojai šio mokesčio galėtų išvengti. Tiems, kurie šioje gatvėje yra deklaravę savo gyvenamąją vietą, būtų suteikta speciali lengvata. Vis dėlto ji yra ribota. Vieno buto šeimininkai galėtų lengvatinėmis sąlygomis gauti leidimus tik dviem automobiliams: už pirmąjį per metus tektų mokėti 43 eurus, o už antrąjį – 52 eurus per mėnesį.

Elektromobilių savininkams šis mokestis bus ypač palankus. Elektrines transporto priemones vairuojantys ir savo gyvenamąją vietą Vokiečių gatvėje deklaravę asmenys jas statyti galėtų už 4,3 euro metinį mokestį. Šis leidimas galiotų visose rinkliavos zonose.

Klaipėda į kovą su centre esančiuose kiemuose automobilius statančiais vairuotojais stojo jau prieš kelerius metus. Vis dėlto tuometinis valdžios sprendimas imtis tokių priemonių susilaukė ir neigiamos gyventojų reakcijos. Klaipėdos centre gyvenantiems miestiečiams taikomos tos pačios sąlygos – vieno buto gyventojai lengvatą gali gauti tik dviems automobiliams.

Jei automobilių statymas Vokiečių g. kiemuose bus apmokestintas, gyventojai lengvatinius leidimus statyti transporto priemonę galės išsiimti apsilankę „Susisiekimo paslaugų“ klientų aptarnavimo centre. Galimas transporto priemonių parkavimo apmokestinamas šiuo metu yra derinamas su Vilniaus miesto savivaldybe.

Nors ši problema matoma visame Vilniaus centre, kol kas kiemų apmokestinimas planuojamas tik Vokiečių gatvėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius