Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Vilniečiai – apie policijos kaimynystę: kol jie „nesaugojo“, buvo geriau

Vilniaus Mėnulio gatvės gyventojai nepatenkinti kelerių pastarųjų metų kaimynyste, kai biurų pastate šalia Pilaitės prospekto įsikūrė policijos pareigūnai. Iki tol gyvenę ne itin tvarkingoje, bet vis dėlto ramioje gatvėje, dabar žmonės neretai suka galvas, kaip grįžti į namus. Dabar čia iš abiejų pusių būna pristatyta tiek mašinų, kad kartais sunku pravažiuoti, o prasilenkti iš viso neįmanoma.
Mėnulio gatvė Vilniuje
Mėnulio gatvė Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Mįslė merui

Vilnietis Eugenijus Šaltis gyvena Mėnulio gatvėje ir savo gyvenamąja aplinka nėra visiškai patenkintas.

„Dabar, kai ponas Remigijus Šimašius „svajoja“ toliau „tvarkyti“ miestą, noriu jam pateikti mįslę – kur, kokioje gatvėje iki šiol miesto gyventojai gyvena kaip kaime ir jau daug metų laužo savo automobilius?

Ponui R.Šimašiui neįminus šios mįslės, manau, reiktų iš karto pamiršti norą dar kartą būti Vilniaus meru – negalima nepažinti savo miesto, norint ir toliau jį „tvarkyti“. O tai yra Mėnulio gatvės atkarpa, kuri jau daug metų tokios būklės. Vieną kartą per metus atvaromas greideris ir palyginama“, – kalbėjo gyventojas.

Jo manymu, tai visiškai apleista gatvė, kurią ir gatve vadinti sunku: „Tai automobilių stovėjimo vieta. Automobilių, kurių savininkai arba dirba Lietuvos policijoje, arba atvažiuoja baudų mokėti. Darbo dienomis pravažiuoti tarp automobilių yra sudėtinga arba kartais net neįmanoma, kai atvažiuoja didžiulė šiukšlių mašina ir, kol nesurenka šiukšlių iš didžiųjų konteinerių prie Lietuvos policijos ir banko pastatų, visiškai stabdomas eismas.“

Asfaltu čia padengta irgi tik dalis gatvės, toliau – duobėtas keliukas. Gyventojai sako svarstę galimybę galbūt tartis ir pamėginti pasinaudoti Vilniaus savivaldybės siūloma galimybe sumokėti pusę sumos už asfaltavimą, kai kitą pusę skirtų miestas, tačiau tuomet iškilo klausimas: „O ką galvoja policija?“

O tai yra Mėnulio gatvės atkarpa, kuri jau daug metų tokios būklės. Vieną kartą per metus atvaromas greideris ir palyginama, – sakė E.Šaltis.

„Kol šioje gatvėje mūsų „nesaugojo“ Lietuvos policija, prie įvažiavimo į ją stovėjo kelio ženklas – sustoti ir stovėti draudžiama. Bet atsikėlė mūsų saugotojai ir padėjėjai ir ženklas dingo...“, – apgailestavo E.Šaltis.

Kreipėsi į policiją

Vilnietis piktinasi tvarka, kuri įsigaliojo, kai į pastatą šalia Pilaitės prospekto, Mėnulio g. 11, įsikėlė Lietuvos kelių policijos tarnybos, Vilniaus aps. VPK Kelių policijos valdybos ir Imuniteto skyriaus pareigūnai. Įkurtuves nuomojamose patalpose policija šventė 2014 m. kovą.

Jau tada prie naujojo policijos pastato krito į akis tai, kad aplink trūksta automobilių stovėjimo vietų. Tačiau tuometis Vilniaus aps. VPK viršininkas Kęstutis Lančinskas tikino, kad pareigūnai turi pakankamai vietų, o pažeidėjams bus rezervuota keletas vietų. Visiems kitiems jis rekomendavo naudotis miesto transportu.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mėnulio gatvė Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mėnulio gatvė Vilniuje

E.Šaltis kreipėsi ir į policijos atstovus, prašydamas spręsti situaciją Mėnulio gatvėje. Spalį kreipėsi į vidaus reikalų ministrą bei policijos generalinį komisarą ir išsakė savo pretenzijas.

Su 15min jis taip pat pasidalino net dviem gautais atsakymais iš Vilniaus aps. VPK: vieną jam atsiuntė Vilniaus aps. VPK Kelių policijos valdyba, kitą – Vilniaus aps. VPK Imuniteto valdyba, kadangi vilnietis pasiskundė ir dėl policijos pareigūno elgesio, kai jis kreipėsi su skundu.

„Informuojame, kad Mėnulio gatvė yra D2 kategorijos. Statybos techniniame reglamente STR 2.06.04:2014 „Gatvės ir vietinės reikšmės keliai“ nustatyta, kad D kategorijos gatvės yra pagalbinės. Kadangi minėta gatvė yra D kategorijos (skirta važiuoti ir stovėti), aklakelis, todėl tai, kad D kategorijos gatvėje stovi automobiliai, yra logiška ir savaime suprantama ir, jeigu prasilenkiant tokioje gatvėje retkarčiais tenka sustoti ir praleisti kitą transporto priemonę, tai visiškai normalus reiškinys.

Kol šioje gatvėje mūsų „nesaugojo“ Lietuvos policija, prie įvažiavimo į ją stovėjo kelio ženklas – sustoti ir stovėti draudžiama. Bet ženklas dingo, – apgailestavo E.Šaltis.

Jeigu transporto priemonės paliekamos stovėti taip, kad trukdo kitų transporto priemonių eismui, tada vairuotojams atsiranda administracinė atsakomybė, tam nereikia jokių papildomų draudžiamųjų ženklų. Vilniaus aps. VPK KPV darbuotojai papildomai įspėti, kad palikdami stovėti automobilius laikytųsi Kelių eismo taisyklių reikalavimų“, – atsakyme gyventojui parašė Kelių patrulių rinktinės vadas, atliekantis valdybos viršininko funkcijas, Žydrūnas Adomaitis.

Vilniaus aps. VPK Imuniteto valdybos viršininkas Darius Saveiskis E.Šaltį informavo, kad į jo pranešimą reagavusiam ir su juo bendravusiam pareigūnui primintos Lietuvos policijos darbuotojų etikos kodekso nuostatos, apie elgesį informuota vadovybė, tačiau tarnybinio nusižengimo požymių nenustatyta.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Mėnulio gatvė Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Mėnulio gatvė Vilniuje

Savivaldybė stebuklų nežada

Bet E.Šaltis nerimsta. „Įsivaizduokite tokį vaizdą – gatvės gyventojas iškviečia greitąją pagalbą, o ji negali pravažiuoti, nes tuo metu „Ecoservice“ šiukšlininkai iškrauna didžiulį požeminį konteinerį, naudodamiesi kranu. Greitoji pagalba negali pravažiuoti, nes iš dešinės pusės stovi Lietuvos kelių policijos darbuotojų ir interesantų automobiliai. Žmogus, kuriam reikia pagalbos, jos nesulaukia ir miršta. Kas kaltas?

Per dieną gatvėje atvažiuoja ir mašinas statosi šimtai vairuotojų, nors šalia yra mokama automobilių statymo aikštelė, bet ji visada laisva. O Lietuvos policininkai rūkydami daugiaaukščio balkonuose viską mato, stebi ir nieko nedaro“, – nuoskaudas liejo gyventojas.

Vilniaus savivaldybė stebuklingų sprendimų Mėnulio gatvės gyventojams nesiūlo. Kaip 15min teigė savivaldybės Saugaus eismo poskyrio vedėjas Marius Maldeikis, ši gatvė neskirta intensyviam eismui, tad čia galima statyti mašinas – ką jau gyventojui minėjo ir policija.

„Mėnulio gatvė yra pagalbinė gatvė – aklakelis, kuriame nevyksta intensyvus transporto eismas ir yra leidžiamas automobilių stovėjimas. Tačiau automobilių vairuotojai turi transporto priemones palikti stovėti taip, kad netrukdytų kitų transporto priemonių eismui, neužstatyti išvažiavimų ar įvažiavimų iš ar į kiemų ir kt., o prasilenkimui vadovautis savitarpio pagarba praleidžiant vieni kitus.

Tais atvejais, kai vairuotojai pažeidžia automobilių stovėjimo reikalavimus, už kelio ženklių reikalavimų nevykdymą yra taikoma administracinė atsakomybė – bauda nuo 30 iki 90 eurų ir tam nereikia jokių papildomų draudžiamųjų ženklų“, – teigė M.Maldeikis.

Sunku šios gatvės gyventojams tikėtis ir asfaltavimo. Savivaldybė tegali pasiūlyti tai, ką patys žmonės atmetė.

Mėnulio gatvę galėtume išasfaltuoti, jeigu vilniečiai pasinaudotų programos „50 ir 50“ skiriama parama, – sakė A.Visockas.

„Mėnulio gatvė yra pagalbinė gatvė, akligatvis, kuria naudojasi tik aplinkinių pastatų savininkai, todėl ją galėtume išasfaltuoti, jeigu vilniečiai pasinaudotų programos „50 ir 50“ skiriama parama – kai vilniečiai kartu su savivaldybe per pusę moka už kelių, apšvietimo ar kitus infrastruktūros darbus. Tereikia kreiptis į Vilniaus miesto savivaldybės Susisiekimo komunikacijų skyrių.

Pirmiausia pasirenkama tvarkyti tas gatves, kurias tvarkant prisideda ir patys gyventojai ar juose įsikūrusios įmonės. Ši programa yra vienas greičiausių būdų atsinaujinti ir pagerinti savo gyvenamąją aplinką – išsiasfaltuojant kelius, įsirengti lietaus nuotekų sistemą, pėsčiųjų bei dviračių takus.

Pernai pasinaudojus „50 ir 50“ programa sostinėje buvo sutvarkyta 19 gatvių, šiemet dvigubai daugiau – net 35“, – sakė Vilniaus savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento direktoriaus pavaduotojas Arūnas Visockas.

Jis pažymėjo ir tai, kad kitoje Mėnulio gatvės dalyje, kur yra policijos būstinė, yra asfaltuota danga ir įrengtos automobilio stovėjimo vietos, skirtos policijos reikmėms.

O ženklai, draudžiantys sustoti ir stovėti, šioje gatvėje, kaip tvirtina Vilniaus savivaldybė, stovėjo tik laikinai, kai statybų metu krovinius čia veždavo sunkvežimiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius