-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilnietė vairuotoja pasipiktino: mokamą stovėjimą nurodančių ženklų nėra, bet baudą mokėti teks

Ženklų, nurodančių automobilių stovėjimo apribojimus, būdą ar prievolę susimokėti, nėra, o mokėti vis tiek reikia – su tokia situacija susidūrė 15min skaitytoja Vilniuje, Aludarių gatvėje. Neradusi informacijos apie prievolę susimokėti už stovėjimą, o vėliau gavusi baudą, moteris piktinasi – šitaip klaidinant vairuotojus Vilniaus savivaldybei tenka ne 0,6 euro (pagal geltonos zonos tarifą), o daugiau nei 11 kartų didesnė suma.
Aludarių ir Pakalnės gatvių sankirta
Aludarių ir Pakalnės gatvių sankirta / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vilnietė Liucija pasakojo automobiliu važiavusi Vilniaus Pakalnės gatve, o iš jos – pasuko į Aludarių gatvę. Ši – dvipusė, dviejų juostų, abipus leidžiama stovėti automobiliams.

„Įvažiavus į Aludarių gatvę iš Pakalnės gatvės, dešinėje kelio pusėje nėra jokių apribojimų, kitokių ženklų, kaip turėtų elgtis čia automobilį paliekantys vairuotojai. Nėra ir jokių ženklų, perspėjančių, kad stovėjimas šioje vietoje mokamas“, – aiškino moteris.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aludarių ir Pakalnės gatvių sankirta
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aludarių ir Pakalnės gatvių sankirta

Aludarių gatvė priklauso geltonajai Vilniaus miesto stovėjimo zonai, kur valanda stovėjimo kainuoja 0,6 euro. Nesusimokėjęs nurodyto dydžio rinkliavos, vairuotojas gauna pranešimą susimokėti vienos dienos stovėjimo rinkliavą, lygią 7 eurams. Jos nesusimokėjus per 72 valandas, pranešimas apie pažeidimą perduodamas policijos pareigūnams, o šie imasi nagrinėti situaciją remdamiesi Administracinių nusižengimų kodeksu (ANK). Bauda už stovėjimą nesusimokėjus nurodyto dydžio rinkliavos gali siekti 40 eurų.

Pranešime – net ir adresas ne tas

Nurodymą susimokėti 7 eurų rinkliavą gavo ir 15min skaitytoja. Moteris nesutiko, kreipėsi į Vilniaus savivaldybės įmonę „Susisiekimo paslaugos“ ir nurodė, kad vietoje, kur pasistatė automobilį, nebuvo jokių ženklų, informuojančių, kad stovėjimas mokamas.

„Gavau atsakymą, kad kelio ženklai, nurodantys įvažiavimą į mokamą zoną, statomi prie visų įvažiavimo į teritoriją kelių. Kadangi į Aludarių gatvę galima įvažiuoti iš dviejų pusių, todėl visur yra įrengti nurodyti ženklai. Tačiau iš tiesų tik Pakalnės gatvėje yra ženklai apie geltoną stovėjimo zoną, tačiau iš šios gatvės įvažiuojant į Aludarių gatvę ženklų dešinėje kelio pusėje nėra“, – stebėjosi vilnietė.

Visgi ji pastebėjo, kad, pavyzdžiui, „Google“ žemėlapių tarnybos užfiksuotuose vaizduose matyti, kad kadaise nurodytoje gatvės atkarpoje ženklai su nurodymu apie mokamą stovėjimą išties buvo. Tačiau dabar jų nebelikę, tą rodo ir 15min fotografo padarytos nuotraukos.

Gautame pranešime apie prievolę susimokėti rinkliavą vilnietė Liucija pastebėjo ir kitą netikslumą. Automobilį ji buvo palikusi greta Aludarių gatvės pastato, pažymėto 1-uoju numeriu, o eismo kontrolieriaus paliktame pranešime nurodytas adresas – Aludarių g. 4 – priešingoje gatvės pusėje.

„Galbūt tai padaryta tyčia, kadangi būtent toje pusėje yra ženklai su informacija apie mokamą zoną“, – svarstė moteris.

Ženklai yra, tik kitokie

Miglė Bielinytė, „Susisiekimo paslaugų“ komunikacijos vadovė, 15min paaiškino, kad dar Pakalnės gatvėje įrengti kelio ženklai, nurodantys, kad įvažiuojama į „Stovėjimo zoną“. Greta pridedama papildoma lentelė, nurodanti, jog stovėjimo paslaugos čia mokamos.

„Tai reiškia, kad transporto priemonėms galima stovėti visuose keliuose, esančiuose teritorijoje už kelio ženklo. Papildoma lentelė nurodo, kad reikia mokėti nuo pirmadienio iki šeštadienio, 8-20 val. Ženklo „Stovėjimo zona“ galiojimas pasibaigia tik pravažiavus ženklą „Stovėjimo zonos pabaiga“, – akcentavo specialistė.

Ji pabrėžė, kad kelio ženklai, nurodantys ir tai, kad automobilius statyti galima, ir tai, kad stovėjimo paslauga yra mokama, įrengti vadovaujantis Kelio ženklų įrengimo ir horizontaliojo ženklinimo taisyklėmis, be to, yra aiškiai matomi. „Susisiekimo paslaugų“ atstovė akcentavo, kad kelio ženklų reikšmės apibrėžtos Kelių eismo taisyklėse (KET), kurias vairuotojai privalo žinoti.

Anot M.Bielinytės, „Google“ žemėlapių tarnyba fotografuodama sostinės gatvių vaizdą 2012-aisiais išties nufotografavo ir tuomet Aludarių gatvėje buvusius ženklus, skirtus automobilius čia norintiems pastatyti vairuotojams. Visgi per šešerius metus gatvių ženklinimas pasikeitė ir vietoje anksčiau buvusių ženklų buvo įrengti „Stovėjimo zona“ bei „Stovėjimo zonos pabaiga“.

„Pastebime, kad vairuotojai gavę pranešimus gana dažnai kreipiasi į mus dėl to, jog nesupranta arba nežino Kelių eismo taisyklėse aprašytų kelio ženklų galiojimo tvarkos. Gavę klausimus, kiekvieną atvejį nagrinėjame atskirai ir visuomet stengiamės vairuotojams paaiškinti situacijos aplinkybes, priežastis. Pakalnės ir Aludarių gatvių dėl didesnio vairuotojų kreipimųsi skaičiaus išskirti negalime“, – apibendrino M.Bielinytė.

„Susisiekimo paslaugų duomenimis“, per 2017 m. Vilniuje buvo užfiksuota 82 814 vietinės rinkliavos mokėjimo tvarkos pažeidimų. Už trumpalaikį automobilio statymą pernai surinkta 8,718 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius