Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„BMW Mototurizmo sprinto“ objektai: brolių Vailokaičių 1922 m. įkurta „Palemono keramika“ su „bažnyčia“

Gegužės 12 d. startuoja kultūrinis „BMW Mototurizmo ralis Vilnius-Kaunas“. Jo metu apie 450 motociklininkų galės rinktis iš 30 kultūros paveldo ar istorinių punktų, kuriuos galės aplankyti ir atlikti juose numatytas užduotis. Tiesa, kaip sako organizatoriai, per nustatytą 6 val. laiko normą realu aplankyti tik 8 taškus. Pristatome vieną iš jų.
„Palemono keramika“
„Palemono keramika“ / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Kodėl vienintelis Lietuvoje likęs veikiantis plytų fabrikas – „Palemono keramika“ – svarbus Lietuvai šiais laikais, turbūt aišku kiekvienam. Tačiau kodėl jos atsiradimas Lietuvos respublikai buvo toks reikšmingas 1922 m.?

Ir kodėl šis objektas taip puikiai dera prie sprinto temos „Valstybės pradžia“?

Pažvelkime, kas buvo „Palemono keramikos“ įkūrėjai. 1922 m. Lietuvos pramonininkas Juozas Vailokaitis, iš Rusijos grįžęs kalnų inžinierius Vladas Geiga, taip pat vėliau prie jų prisidėjęs signataras Jonas Vailokaitis ir dar keletas tuometinių verslininkų sukrovę 1 200 000 litų kapitalą isteigė akcinę bendrovę „Palemonas“.

Steigiamojo Seimo posėdžiuose J.Vailokaitis siūlė kurti „mūrinę Lietuvą“: atidaryti plytų ir čerpių įmones, taip naujakuriams sudarant sąlygas pasistatyti naujus pastatus. Jonas ir Juozas Vailokaičiai įsteigė ne tik plytų gamyklą Palemone, prie geležinkelio stoties. Jie įkūrė kitas plytines Garliavoje, Gelgaudiškyje, Kybartuose, Kuršėnuose, Panevėžyje.

Didžiausia, moderni, aukštos kokybės plytas gaminusi įmonė „Palemonas“ kasmet pagamindavo po 7-8 mln. plytų. Manoma, kad „Palemono“ plytomis pastatyta didesnioji Kauno mūrinių pastatų dalis.

J.Vailokaičio vizija buvo ekonomiškai stipri „mūrinė Lietuva“, sauganti savo medžius.

Kaip „Palemono keramika“ atrodo šiais laikais? Kuris iš trijų išlikusių gamyklos pastatų vadinamas bažnyčia? Pasižiūrėkite filmuotą pasakojimą.

VIDEO: „BMW Mototurizmo sprinto“ perlai: brolių Vailokaičių 1922 m. įkurta „Palemono keramika“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius