-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kalvarijoje Europos Cross Country Taurės varžybose greičiausiu motociklininku tapo N.Jucius, atvyko ir Dakaro dalyvė Olga Roučkova

Po dviejų metų pertraukos Lietuvoje surengtos motociklų varžybos, į kurias susirinko stipriausi Europos atletai. Įdomu tai, kad Kalvarijos Cross Country trasoje šeštadienį įvyko pirmasis ir vienintelis šiais metais Europos Cross Country Taurės etapas, nes visi kiti etapai Europoje buvo atšaukti dėl karantino. Todėl po finišo Kalvarijoje paaiškėjo 2021 metų Europos Taurės laimėtojai ir prizininkai. Tuo pat metu vyko ir Lietuvos Cross Country čempionato trečiasis etapas. Du ankstesni etapai buvo surengti Klaipėdoje ir Vievyje.
Cross Country Europos turės varžybos Kalvarijoje
Cross Country Europos turės varžybos Kalvarijoje / Arno Strumilos/LMSF nuotr.

Rekordinė dalyvių gausa

Europos Taurės Cross Country etape startavo 221 sportininkas, o Europos Taurės varžybose – 43 atletai. Tokia dalyvių gausa – rekordinė. Tačiau labiausiai stebino keturračių antplūdis. Lietuvos čempionate startavo 47, o Europos Taurės varžybose – 18.

Į Kalvariją atvyko 6 šalių motociklininkai ir keturračių pilotai. Plačiausioje Lietuvos Cross Country trasoje, kurios ilgis – apie 10 km, varžėsi ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos, Latvijos, Estijos, Rusijos bei Čekijos atletai. Ryškiausia žvaigždė – du kartus Dakare finišavusi čekė Olga Roučkova. Ji sunkiausiose pasaulio maratoninėse lenktynėse yra startavusi keturračiu, lengvuoju bagiu, o 2022 m. Dakare varžysis istorinių automobilių klasėje.

„Pernai dėl karantino nė vienoje motosporto disciplinoje Lietuvos trasose neįvyko Europos taurės ar čempionato varžybos (2019 m. Šiauliuose surengtas Europos motokroso čempionato etapas). Todėl varžybos Kalvarijoje, vertinant COVID-19 pandemijos kontekste, yra labai svarbios“, – sako Lietuvos motociklų sporto federacijos (LMSF) generalinė sekretorė Giedrė Janušauskė.

Kelios naujovės

Lyginant su pernykštėmis Lietuvos Cross Country čempionato varžybomis, Europos taurės trasa buvo beveik identiška, tačiau šiek tiek greitesnė. To pavyko pasiekti pačius pavojingiausius kalnelius, ant kurių pernai griuvo daug dalyvių, pakeisti ne tokiais aštriais.

Dėl didžiulės dalyvių gausos ir dėl to, kad tuo pat metu vyko ir Lietuvos čempionatas, ir Europos Taurės varžybos, pajėgiausių motociklininkų starto metu sportininkai buvo sustatyti į dvi eiles. Pirmoje buvo sustatyti greičiausi, varžęsi dėl Europos Taurės įskaitos apdovanojimų. Šia situacija pasinaudojo daugybė Lietuvos sportininkų, norėjusių startuoti iš geresnės pozicijos. Todėl daugybė Lietuvos motociklininkų startavo ir Europos Taurės varžybose.

Triumfavo Nerimantas Jucius

Cross Country etape dėl sveikatos problemų negalėjo dalyvauti du pajėgūs Lietuvos sportininkai – Arūnas Gelažninkas ir Raimondas Machrov. Todėl nuo pat starto linijos į priekį išsiveržęs Nerimantas Jucius nesulaukė rimtos konkurencijos nei iš tautiečių, nei iš užsieniečių. Nerimantas pripažino, kad Kalvarijos trasa buvo greita, reikalaujanti koncentracijos, tačiau per dvi varžybų valandas lyderis nepavargo. Antras finišavo estas Tanel Rauk, o trečias – Dmitrijus Paršinas iš Rusijos. Visi šie sportininkai varžėsi Europos Taurės Open klasėje. Įkandin greičiausiems finišavo jaunieji Lietuvos talentai – Junior klasėje lenktyniavę Džiugas Kazakevičius, Gustas Martinkėnas ir Liutauras Maciulevičius.

Senjorų klasėje nepavejamas Danielius Žostautas, kitas dvi prizines vietas laimėjo Mindaugas Kaškonas ir Audrius Norkus.

Moterų klasėje Lietuvos atstovė Violeta Nedzinskaitė užėmė trečią vietą. Pirmąsias dvi vietas Europos Taurėje iškovojo estės Krissu Konoplitsku ir Jane Ilves.

Dakaro žvaigždė norėjo pasitreniruoti

Keturračių klasėje startavusi vienintelė moteris - Čekijos Olga „Olly“ Roučkova – žadėjo važiuoti atsargiai. Ji pernai tapo Europos „Baja“ čempionato nugalėtoja, šiemet taip pat ruošiasi varžyboms, todėl į Lietuvą atvyko pasitreniruoti ir išbandyti Cross Country trasos. Pasak viešnios, Cross Country reikia važiuoti techniškai tiksliai, o “Baja” čempionatas panašesnis į Dakarą, kur reikia tiesiog greitai įveikti daugybę kilometrų. Todėl Olga Raučkova jau starte praleido į priekį daugybę dalyvių, vengdama rizikos.

Todėl dėl podiumo kovojo Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Lenkijos sportininkai. Dramos netrūko, į pergalingą finišo ratą išvažiavus Renatui Jegorovui lūžo galinis keturračio ratas. Todėl pergalė absoliučioje įskaitoje atiteko Evaldui Bujanauskui. Antras – Latvijos sportininkas Aivis Graudinš. Trečias – lenkas Miroslaw Wojnowski.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius