Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Meksikos motociklininkų pavyzdys įkvepia ir lietuvius: nuo labdaros vaikams iki pagalbos neregiams

Kartu su meksikiečių motociklininkų kolona leisdamiesi svaiginančiais Vario kanjono kelio zigzagais, negalėjome patikėti savo akimis. Tiesa, Meksikos šiaurinių valstijų kalnų keliai – rojus motocikininkams, tačiau BMW GS 1200, „Yamaha Tenere 660“ ir „Honda Africa Twin“ motociklus pasibalnoję meksikiečiai šįkart čia ieškojo ne nuotykių.
„Chihuahua Motorrad“ klubo motociklininkai Meksikos Batopilas miestelyje
„Chihuahua Motorrad“ klubo motociklininkai Meksikos Batopilas miestelyje / Paul Stewart nuotr.
Temos: 2 Meksika Motociklas

Registruotis akcijoje „Mane veža!“ galite paspaudę čia.

„Chihuahua Motorrad“ klubo motociklininkai, vadovaujami Gustavo Šerenbergo, traukė į nediduką Batopilas miestelį Vario kanjono dugne. Čia veikiančiai indėnių mergaičių mokyklai jie vežė lauktuves – batukus, futbolo kamuolius bei mokyklines atsargas.

„Dual Sport“ motociklai – atokioms vietovėms pasiekti

Pasak G.Šerenbergo, Batopilas indėniukių mokykla – toli gražu ne vienintelis kartas, kai „Chihuahua Motorrad“ klubo nariai išsirengia padėti vaikams bei skurdžiai gyvenančioms šeimoms visoje Meksikoje.

„Visi mes važiuojame adventure, arba kitaip, dual sport tipo motociklais, kurie nesunkiai įveikia tiek asfaltuotus kelius, tiek bekelę. Meksikoje yra be galo atokių, sunkiai prieinamų vietovių, tokių kaip Batopilas miestelis, kuriuose šeimos vis dar gyvena labai skurdžiai arba kur vietiniai indėnai neturi priėjimo prie būtiniausių paslaugų ar švietimo. Ką gi, pagalvojome, kad savo bet kokioms kelio sąlygoms pritaikytais motociklais galėtume jiems atgabenti nors kiek džiaugsmo“, – pasakoja G.Šerenbergas.

Pasak jo, pirmiausia klubui gimė idėja dovanoti vaikams batukus: Batopilas mokyklėlėje besimokančios tarahumara genties indėniukės čia dažnai praleidžia mėnesių mėnesius, mat jų šeimos neišgali dažnai pasiimti jų namo. „Žaislai ir batai čia susidėvi pirmiausia, taigi ir šįkart mergaitėms atvežėme dovanų sportinių batelių ir kamuolių“, – šypsosi Gustavas.

Negana to, motociklininkų lauktuvės Batopilas vaikams toli gražu nesijautė lyg labdara: šaunieji meksikiečiai su mokyklinukais praleido visą dieną, žaisdami futbolą, klausydamiesi muzikos ir vakare surengę barbekiu puotą. „Man rodosi, iš šios akcijos mes emociškai gauname kur kas daugiau nei vaikai“, – įsitikinęs Gustavas.

Žaislų kelias motociklais

Meksikiečiai, žinoma, toli gražu ne vieninteliai motociklininkai, mėginantys prisidėti prie visuomenės gerovės. JAV itin populiarūs baikerių „toy runs“ – žaislų dovanojimas ligoninėse gulintiems ar nepasiturintiems vaikams. „Paprastai „toy run“ renginiai organizuojami motociklininkų klubų: paskelbiamas motociklizmo renginys, kur visi dalyviai privalo atvežti ir padovanoti bent vieną žaislą. Tuomet vyksta važiavimas kolona, o renginio pabaigoje motociklininkai surinktus žaislus nuveža į pasirinktą ligoninę ar vaikų namus ir juos dovanoja. Paprastai šalia žaislų dar surenkama pinigų labdaringoms organizacijoms“, – prisiminė Polas, pats ne kartą dalyvavęs „toy run“ renginiuose Las Vegase.

„Mane Veža“: vėjo jausmas neregiams

O šiapus Atlanto? Motociklizmo veidas keičiasi ir Europoje: britai motociklininkai organizuojasi dovanoti kraują ir aukoja pinigus vėžio tyrimams, lenkai rengia įvairias socialines akcijas, olandės motociklininkės dovanoja motociklus pakistanietėms, kad šios pagaliau turėtų laisvę judėti.

Lietuvoje jau antrus metus vyksta jaunas, tačiau pagreitį įgaunantis „Mane Veža“ renginys, kurio metu motociklininkai visą dieną vežioja sunkiai reginčius bei neregius. „Mane Veža“ organizatorės Aldonos Juozaitytės-Pievos teigimu, idėja šiam renginiui brendo jau senai, o labiausiai skatina lietuvių motociklininkų entuziazmas prisidėti bei šilti dalyvių atsiliepimai apie pernykštį „Mane Veža“.

„Kai motociklininkai visoje šalyje noriai siūlosi pavėžėti sunkiai reginčiuosius bei neregius, o vėliau išgirstu, jog ne vienas motociklininko – keleivio ekipažas tapo draugais ir kartu važinėja iki šiol, suprantu, jog renginys turi prasmę ir tiesiog privalo turėti tęstinumą. Drauge per vieną dieną mes žodį „negalia“ sugebame paversti į galią“, – įsitikinusi Aldona.

Gerų atsiliepimų negaili ir renginyje dalyvavę neregiai. „Kadangi nematau, man tenka kliautis visais kitais pojūčiais, klausa, lytėjimu... Anksčiau, išgirdęs gatvėse motociklą, susierzindavau – šis garsas man trukdydavo orientuotis, be to, visuomet galvodavau, kad atlekia koks nevaldomas baikeris. Tačiau pats pasėdėjęs ant motociklo ir pajutęs, kas tai, dabar negaliu sulaukti kito „Mane veža”! O kai gatvėje išgirstu motociklą, dabar visuomet stabteliu ir pamojuoju – kas žino, o galbūt tai motociklininkas, kuris pernai mane pavežiojo?“ – sako Sigitas Stankevičius.

Vairuojate motociklą? Šiemetinio „Mane veža“ registracija jau prasidėjo, taigi skubėkite prisijungti: www.motociklininke.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius