Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Partizano A.Ramanausko-Vanago atminimą stojo ginti šimtai „Mototourism rally“ motociklininkų

Legendinis partizanų vadas Adolfas Ramanauskas-Vanagas nusipelnė tik pačių gražiausių žodžių ir mūsų dėkingumo, o bet koks šmeižtas jo atžvilgiu yra nepateisinamas. Taip mano ir šimtai motociklininkų, dar vasarą dalyvavusių kultūriniame ralyje „Ryterna modul Mototourism rally“ partizanų takais.
Partizano Juozo Jakavonio-Tigro sodyba Kasčiūnuose
Partizano Juozo Jakavonio-Tigro sodyba Kasčiūnuose / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Apie partizaną Vanagą išgirdo iš pirmų lūpų

Pažintinio ralio metu motociklininkai, be kitų Lietuvos istorijai svarbių objektų, lankė ir partizano Juozo Jakavonio-Tigro namus, kuriuose partizaninio karo metais slapstėsi pats Vanagas.

Motoralio dalyviai į Dzūkijos miškuose pasislėpusią Tigro sodybą vyko norėdami iš pirmų lūpų išgirsti apie partizanų gyvenimą ir aplankyti čia pat atkurtą Vanago bunkerį. 92-ąjį gimtadienį vasarą minėjęs Tigras yra vienas iš nedaugelio pokario kovų liudininkų, o taip pat bene vienintelis artimas Vanago bendražygis, iš kurio ir šiandien galima išgirsti autentiškus liudijimus apie visai neseniai apšmeižtą legendinį partizaną.

VIDEO: Partizano Juozo Jakavonio-Tigro bunkeris Kasčiūnų kaime, kuriame jis slėpė vadus

Tigro dukra Angelė Jakavonytė, kartu su tėčiu pasitikusi istorija besidominčius motociklininkus, sako, kad partizanai yra geriausias lietuvybės ir patriotizmo pavyzdys Lietuvą mylinčiam žmogui.

Už valstybę turime būti dėkingi partizanams

Pasak A.Jakavonytės, kalbėdami apie dabartį neturėtume pamiršti praeities, o juk partizanai tiek daug paaukojo, kad mes šiandien būtume laisvi: „Partizanams turime būti dėkingi už tai, kad Lietuva išliko ir galėjome atkurti jos nepriklausomybę, todėl ypatingai skaudu šiandien girdėti bjaurų melą apie partizanų vadą Vanagą“.

A.Jakavonytė sako šiomis dienomis, įsisiūbavus šmeižto skandalui, supratusi, kad daugelis jaunų žmonių mažai žino apie partizanų pasiaukojimą, todėl, jos nuomone, labai reikalingi įvairūs gyvosios istorijos pažinimo būdai.

„Tokie žygiai, kaip „Ryterna modul Mototourism rally“ suteikia galimybę savo akimis išvysti mūsų istoriją. Ypatingai svarbu sudominti jaunąją kartą, jeigu norime ugdyti tautinę savimonę ir meilę savo gimtinei. Juk jaunam žmogui sunku vien iš vadovėlių suprasti, ką išgyveno ir kaip kentėjo Lietuvos partizanai, todėl dauguma motoralio dalyvių sakė norintys pas mus sugrįžti su savo vaikais, kad jie viską išgirstų iš gyvo liudytojo“, – džiaugėsi partizano Tigro dukra Angelė ir vylėsi, kad susipažinę su turtinga ir įdomia Lietuvos istorija jauni žmonės ateityje taip lengvai nepaliks savo tėvynės.

A.Jakavonytės teigimu, reikėtų įsiklausyti į tai, ką jos tėtis rašo savo atsiminimų knygoje „Šalia mirties“: istorija moka sukti ratus atgal, vis pagrasindama, kad jei nebudėsime laisvės sargyboje, ateis svetimieji ir pagrobs ne tik materialinius, bet ir dvasinius mūsų turtus, kurie sudaro tėvynės laisvės ir meilės, valstybės piliečių santarvės ir gerovės pamatą.

Kad Lietuvos istorija taptų kiekvieno mūsų istorija

Mototurizmo ralio idėją palaikantis istorikas Alfredas Bumblauskas mano, kad praeitą vasarą dalyvius iš visos Lietuvos subūręs renginys padėjo geriau pažinti vis dar miglotai nušviečiamą partizaninį karą ir suvokti jo mastą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alfredas Bumblauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Alfredas Bumblauskas

Apskritai, A.Bumblausko nuomone, partizanų istorija labai tinkama kiekvienam, norinčiam užmegzti glaudesnį asmeninį ryšį su savo šalies istorija. Esminis tokio mototurizmo ralio siekis – kad Lietuvos istorija taptų ir kiekvieno mūsų istorija, o taip, pasak istoriko, būsime atsparesni ir priešiškai propagandai.

Piliečio vardą reikia užsitarnauti

Puikus to pavyzdys praktikoje yra mototurizmo ralio dalyviai, gražiai atsiliepiantys apie savo pažintį su Tigru. „Pažintis su partizanu Juozu Jakavoniu paskatino susimąstyti apie mus supantį komfortą. Esame įpratę prie šiltų patogių namų, o, atrodo, dar visai neseniai partizanams tekdavo 2 ar daugiau metų gyventi duobėse po žeme – su lovomis iš lentų, lentiniais stalais ir nuo deguonies stygiaus varganai rusenančiomis žvakėmis“, – užplūdusiomis sunkiomis mintimis dalijosi vienas ralio dalyvių Mindaugas Kazlauskas. Motociklininkas sako iškart susimąstęs, kaip kartais negebame įvertinti to, ką pasiekėme, ką dabar turime.

„Žmogus, nepažįstantis savo šalies – kurioje gimė, augo ir kuria savo ateitį – neturėtų būti vertas jos piliečio vardo. Tai griežti žodžiai, bet besidžiaugdami savo dabartimi, mes tiesiog privalome žinoti apie tuos, kurie kūrė mūsų valstybės istoriją ir būti jiems dėkingi. Ypač tiems, kurie iškovojo mums laisvę“, – apibendrina savo požiūrį M. Kazlauskas.

Vanagą reikia apginti vieningu atsaku

Ginti partizanų ir jų vado Vanago atminimą motoralio dalyvius kviečia renginio organizatoriai. Viena jų, Birutė Vaitkutė, yra įsitikinusi, kad kiekvienam apie partizanus iš pirmų lūpų sužinojusiam motociklininkui tenka atsakomybė išgirstą tiesą perduoti aplinkiniams.

B.Vaitkutė mano, kad pažinę istoriją turime ją perduoti ir įskiepyti taip pat ir aplinkinių širdyse. Ji taip pat ragina neapsiriboti vien žodžiais feisbuke „Aš esu Vanagas“, bet ir aplankyti bent vieną partizanų kovos vietą: „Tam, ką pažinsite gyvai, jau niekada nebebūsite abejingi.“

Tokie gyvi susitikimai su žmonėmis, dalyvavusiais svarbių istorinių įvykių sūkuryje – kaip šiuo atveju partizanas Juozas Jakavonis-Tigras – nepalieka dvejonių, kad tai reikšminga visai Lietuvai, o kiekvienas partizano rankos paspaudimas yra lyg įpareigojimas šalies istorijos ir pačios valstybės išsaugojimo misijai, – svarsto viena „Ryterna modul Mototourism rally“ organizatorių, pridėdama, kad „tik vieningas žinios skleidimas padės mūsų istorijai gyvuoti. Ypač tokia vienybė reikalinga, kai visuomenėje vyrauja pasimetimas“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius