-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasidairykime po didžiausią senovinių amerikietiškų motociklų muziejų

Nediduką Maggie Valley miestelį Šiaurės Karolinoje visą vasarą drebina motociklų variklių gaudesys. Motociklininkus iš JAV, Europos ir Australijos čia vilioja didžiausias pasaulyje senovinių ir itin retų amerikietiškų motociklų bei istorinių automobilių muziejus „Wheels Through Time“.
Muziejus „Wheels Through Time“
Muziejus „Wheels Through Time“ / Paul Stewart nuotr.

Motociklų garažo aura

Šiais metais muziejus jau atvėrė duris naujam sezonui: pasak WTT įkūrėjo Dale‘o Walkslerio, jau pirmą dieną muziejų aplankė per tūkstantį motosporto mėgėjų.

Paul Stewart nuotr./Muziejus „Wheels Through Time“
Paul Stewart nuotr./Muziejus „Wheels Through Time“

„Kaip ir pernai, šiemet kviečiame pamatyti keletą naujų parodų, pavyzdžiui, menininko Davido Uhlo paveikslus motociklų istorijos tematika. Mūsų muziejus talpina per 350 itin retų motociklų ir retro automobilių, priklausančių 25 gamintojams, įskaitant tokius vardus, kaip Harley Davidson, Indian, Excelsior, Henderson ir garsųjį Flying Merkel. Vienas įspūdingiausių mūsų eksponatų – rečiausias pasaulio motociklas Traub. Kurį eksponatą bėgčiau gelbėti pirmiausia, jei kiltų gaisras? Negaliu pakęsti šito klausimo – visi mano surinkti motociklai ir automobiliai man vienodai brangūs“, – šypsosi Dale‘as.

Daugiau kaip dvylikos tūkstančių kvadratinių metrų plote įsikūręs „Wheels Through Time“ neprimena tradicinio muziejaus: eksponatai čia nėra įkurdinami po stiklais ir rakinami. Atvirkščiai, muziejuje sukurta autentiškų motociklų dirbtuvių, o ne sterilios galerijos atmosfera.

„Motociklai nėra trapūs archeologiniai radiniai. Jų vieta – tepaluotame garaže, o ne po stiklu“, – sako Dale‘as.

Muziejaus vieta taip pat pasirinkta neatsitiktinai: nacionalinis Ūkanotųjų kalnų (Smoky Mountains) parkas Šiaurės Karolinoje – lankomiausias parkas visoje JAV, be to, tai tikrų tikriausias motociklininkų rojus. Vingiuoti kalnų keliukai ir garsusis Blue Ridge Parkway maršrutas čia kasmet sutraukia daugybę nuotykių ištroškusių motociklininkų, o Maggie Valley jiems tampa intriguojančia stotele.

Nuo pomėgio iki didžiausio pasaulyje motomuziejaus

„Wheels Through Time“ (WTT) Maggie Valley miestelyje duris pirmąkart atvėrė 2012 metų vasarą. Motociklų mechanikas ir prisiekęs „Harley Davidson“ gerbėjas Dale‘as visuomet mėgo knebinėtis prie variklių: savo pirmąjį retro harlį Dale‘as restauravo būdamas vos keturiolikos metų. Negana to, senoviniai motociklai bei Amerikos moto- ir autoistorija jam visuomet lipusi prie širdies.

„Istorinių motociklų restauracija domiuosi jau ne vieną dešimtmetį. JAV turi be galo unikalią automobilizmo ir motociklų sporto istoriją, tad įkūręs muziejų stengiuosi ne vien demonstruoti įdomiausius eksponatus, bet ir perteikti tuometinę dvasią, inžinierių ir mechanikų išradingumą bei tuometinių vairuotojų ir lenktynininkų nutrūktgalviškumą. Be to, nuolat stengiuosi pakalbinti mūsų muziejaus lankytojus: motociklininkai dažnai – be galo įdomūs, inteligentiški, pasaulį išmaišę žmonės, todėl džiaugiuosi, kad WTT leidžia man kasdien sutikti įdomiausių personažų“, – sako Dale‘as.

Per penkiolika „Wheels Through Time“ gyvavimo metų muziejų aplankė šimtai tūkstančių motociklininkų iš viso pasaulio, o 2015 metais „History Channel“ pristatė „American Restoration“ seriją, kurioje Dale‘as netruko tapti žvaigžde. Įkvėptas šios sėkmės Dale‘as netrukus įkūrė „Dale‘s Channel“ – internetinės televizijos projektą, skirtą senųjų motociklų restauracijai.

„Gerus keturiasdešimt savo gyvenimo metų skyriau istorinių motociklų paieškoms. Dabar laikas pamėginti juos visus užvesti!“ – žiūrovus intriguoja Dale‘as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius