Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 04 10

Ateityje – automobiliai, kurie neleis vairuoti išgėrus

Tikras draugas yra tas, kuris po vakarėlio paima raktelius ir neleidžia vairuoti. Ateityje toks „draugas“ gali būti ir jūsų automobilis.
Automobiliai
Automobiliai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Mokslininkai, bendradarbiaudami su automobilių gamintojų aljansu bei JAV nacionaline kelių saugumo administracija (NHTSA), kuria technologiją, kuri galėtų būti integruota į automobilių prietaisų skydelį ir tikrintų vairuotojo alkoholio kiekį kraujyje. Jeigu jis viršytų leistiną normą, automobilis neužsivestų.

Šis projektas buvo pradėtas dar 2008 m. Vystoma sistema oficialiai žinoma kaip „Driver Alhohol Detection System“ arba DADS.

Šio projekto atstovai sako, kad dabar jie stipriai pažengė į priekį. Automobilių saugumo aljanso viceprezidentas Robas Strassburgeris sakė, kad siekiama tobulinti nuotolinio veikimo jutiklius, kurie atpažintų biologines ir chemines medžiagas.

Mokslininkai taip pat teigia, jog projektui gali pasitarnauti pirštų atspaudų principu paremtos technologijos, kurios naudojamos gydymo įstaigose tikrinti cukraus kiekį kraujyje. Jutikliai galėtų aptikti ir alkoholį kūne bei nustatyti jo kiekį.

Mums šios idėjos galbūt skamba tarsi aidas iš tolimos ateities, tačiau R.Strassburgeris mano, kad technologijos bus iki galo išvystytos ir pradėtos diegti per artimiausius 8 - 10 metų.

Tai tik primas žingsnis, kovojant su neblaiviais vairuotojais. Ateityje planuojama į automobilius diegti autonomines tokias technologijas, kurios valdytų automobilį ir galėtų parvežti įkaušusį vairuotoją namo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius