Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2013 10 09

Automatiškai kliūtį apvažiuojantis ir į stovėjimo vietą įvažiuojantis automobilis – jau greitai ir „Ford“ gamoje

Koncernas „Ford Motor Company“ savo bandymų poligone Belgijoje pristatė autonomiškai veikiančią automobilio statymo sistemą „Fully Assisted Parking Aid“ ir automatinę kliūties apvažiavimo sistemą „Obstacle Avoidance“, rašoma kompanijos pranešime spaudai.
„Ford Mondeo“
„Ford Mondeo“ / Gamintojo nuotr.

Koncerno tyrimų ir pažangiosios inžinerijos centro specialistams užduotį palengvino jau egzistuojančios „Ford“ technologijos, kurios pravertė konstruojant naujos kartos automobilio statymo sistemą „Fully Asissted Parking Aid“. Serijiniuose automobiliuose diegiama „Active Park Assist“ ir „Ford Powershift“ automatinės greičių dėžės valdymo sistemos padėjo sukurti technologiją, kuri, kontroliuodama vairą, parinkdama pavarų laipsnį ir judėjimo kryptį, geba vienu mygtuko paspaudimu automatiškai pastatyti automobilį stovėjimo aikštelėje. Beje, vairuotojui net nebūtina būti automobilio viduje, nes sistema įgalinama ir nuotolinio valdymo pulteliu. 

Kliūčių apvažiavimo technologiją „Ford“ įgyvendino kartu su Europos Sąjungos finansuojamo projekto mokslininkais. „Focus“, kuriame įdiegta tokia sistema, fiksuoja judėjimo zonoje esančias lėtai judančias ar nejudančias kliūtis ir perspėja vairuotoją. Jei vairuotojas nespėja reaguoti vairu ar stabdydamas, sistema pati stabdo ir pasuka vairą taip, kad išvengtų susidūrimo ir apvažiuotų kliūtį. 

„Koncerno ateitis priklausys nuo to, kaip mums seksis plėtoti ir kurti naujas technologijas, kurios padės važiuoti saugiau, patogiau ir nekenkiant aplinkai. Taip pat svarbu, kad kiekvieną automobilį būtų galima individualizuoti pagal savininko poreikius. „Ford“ siekia, kad šios technologijos atlieptų nuolat besikeičiantiems vartotojų poreikiams“, – pažymėjo „Ford of Europe“ viceprezidentė Barba Samarzich. 

Savo bandymų poligone „Ford“ parodė ne tik naujausias technologijas, bet ir būsimus serijinius modelius, kurie  kol kas slepiasi po koncepcinių automobilių kaukėmis – naujos kartos S-MAX prototipą „S-MAX Concept“, prabangios linijos pradininką „Ford Mondeo Vignale Concept“ ir elektromobilius „Focus Electric“, „C-MAX Energi“ ir „Mondeo Hybrid“. 

Kalbėdami apie ateities prognozes „Ford“ specialistai pažymi, kad vartotojai vis dažniau vertina atsižvelgdami į sveiko proto kriterijus, todėl labai svarbu, kad naujausios technologijos iš tiesų palengvintų gyvenimą ir būtų orientuotos į kiekvieno individo vertybes.  

„Automobilių šeimininkai vis labiau akcentuoja naudojimo patirtį, kuri susieja juos su automobiliu, leidžia keistis informacija ir atspindi jų įsitikinimus – visa tai vėliau atsispindi renkantis naują mašiną. Manau, kad „Ford“ taip pat juda šia kryptimi“, – sakė „Ford“ globalių tendencijų ir ateities skyriaus vadovė Sheryl Connelly. 

Ji taip pat paminėjo „MyKey“ programuojamo užvedimo rakto sistemą, SYNC komunikacijos sistemą ir pagalbos kelyje sistemą „Emergency Assistance“. Šias technologijas „Ford“ diegia į daugumą naujų koncerno modelių, todėl ir Lietuvos keliais jau rieda ne viena dešimtis automobilių, kuriuose įdiegtos sistemos dar neseniai atrodė iš fantastikos srities.  

„Ford Motor Company“ visuomet mąstė toliau į priekį ir garsėjo išradimais. Pradedant lygiai prieš 100 metų išrasto surinkimo konvejerio ir baigiant neįtikimomis elektroninėmis sistemomis šiandien“, – pridūrė B.Samardzich. 

VIDEO: „Ford“ naujovės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius