-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 07 21

„Ford Eco-Route“ parenka ekonomiškesnius maršrutus vairuotojams

„Ford“ sukurta „Eco-Route“ palydovinės navigacijos funkcija leidžia nurodyti vairuotojui maršrutą, kuriuo važiuojant degalų suvartojama mažiausiai. Bandymais įrodyta, kad važiuojant šios programos parinktu maršrutu, galima sutaupyti net iki 15 proc. benzino ar dyzelino. Tokiu būdu tausojama ne tik vairuotojo piniginė, bet ir aplinka.
Naujasis „Ford Focus“ jau Lietuvoje
Naujasis „Ford Focus“ jau Lietuvoje / Gamintojo nuotr.
Temos: 1 Ford

Paprastai šio ekonomiško maršruto sudarymo programos pasiūlymai stengiasi išvengti perpildytų greitkelių, kur veltui vartojami degalai, ir siūlo važiavimą tais keliais, kur vairuotojas gali važiuoti stabiliu greičiu.

Naudojant „Eco-Route“ funkciją galima sutaupyti net iki 15 proc. degalų „Eco-Route“ funkcija yra naudinga alternatyva vairuotojams, nes dabar galima sunaudoti mažiau degalų ir į atmosferą išmesti mažiau anglies dvideginio, o dar geriau – už tuos pačius pinigus keliauti ilgesnį atstumą. Žinoma, ši programa parinks optimalų variantą, tačiau vairuodami turite nepamiršti ir ekonomiško vairavimo subtilybių“, - teigia Markas Boschas, „Ford of Europe“ padalinio daugiafunkcinių ekranų ir navigacijos departamento vadovas.

Naudojant „Eco-Route“ funkciją ir efektyvaus vairavimo metodus, tokius kaip ankstyvesnis pavarų perjungimas, „Ford“ inžinieriams bandymų metu pavyko įrodyti, jog galima sutaupyti net iki 15 proc. degalų.

Gamintojo nuotr./Naujasis Ford Focus jau Lietuvoje
Gamintojo nuotr./Naujasis „Ford Focus“ jau Lietuvoje

Maršruto, kuriuo važiuojant sunaudojama mažiausiai degalų, nustatymui naudojami konkretūs transporto priemonės degalų suvartojimo modeliai, automobilio greitėjimo charakteristikos, žemėlapio duomenų analizė, įtraukiant sankryžas, įvairaus tipo ir sąlygų kelius.

Beje, brangūs degalai yra didelis galvos skausmas futbolo sirgaliams, visą sezoną lydintiems savo mėgstamas komandas į futbolo mačus.

Pavyzdžiui, Svonsio (Velsas, Didžioji Britanija) futbolo klubo gerbėjai per metus turi apie 19 išvažiuojamųjų mačų, o tai būtų apytiksliai 13 927 kilometrų. Tai kainuotų apie 4510 litų (1133 svarų sterlingų), išleistų  degalams, tačiau naudojant „Eco-Route“ rekomenduojamus maršrutus, per visus metus galima sutaupyti iki 680 litų (170 svarų sterlingų).

Ši „Eco-Route“ funkcija yra įdiegta kartu su navigacija visuose naujuose „Ford Focus“, „C-MAX“ ir „Grand C-MAX“ modeliuose ir SD atminties kortele paremtose navigacijos sistemose su jutikliniais ekranais, įdiegtais „Mondeo“ ir „S-MAX“ modeliuose jau nuo 2010-ųjų rugsėjo, o „Ford Kuga“ modelyje nuo 2010-ųjų spalio mėnesio.

„Eco-route“ – tai  dar viena funkcija, papildanti bendrovės „Ford“ kuriamas ekologiškas technologijas: „Ecoboost“ benzininius variklius, „Duratorq TDCi“ dyzelininius variklius, „Fiesta“, „Focus“ ir „Mondeo“ ECOnetic modelius ir „ECOmode“ programą, kuri moko vairuotojus ekonomiško vairavimo subtilybių.

Gamintojo nuotr./Naujasis Ford Focus jau Lietuvoje
Gamintojo nuotr./Naujasis „Ford Focus“ jau Lietuvoje

Taip pat bendrovė „Ford“ pateikia 10 patarimų ekonomiškam važiavimui:

1.    Žemos apsukos ir tinkama pavara. Varikliai efektyviausiai veikia esant žemiau 3000 sūkių per minutę. Geriausias momentas keisti pavaras yra 2500 sūkių per minutę benzininiui ir 2000 sūkių per minutę dyzeliniui varikliui.

2.    Kelio numatymas į priekį. Numatykite pavojus kelyje ir išlaikykite pastovų greitį – venkite staigių stabdymų ar greitėjimų.

3.    Apkrova. Kuo daugiau svorio jūs gabenate, tuo efektyviau turi veikti variklis ir tuo daugiau degalų jis sunaudoja. Taigi, patikrinkite vežamus daiktus ir palikite tai, kas nereikalinga.

4.    Nesivežiokite stogo bagažinės, jei ja nesinaudojate. Lentynos ir stogo dėžės didina oro pasipriešinimą ir gali priversti jūsų variklį dirbti sunkiau, o kartu ir sunaudoti daugiau degalų.

Gamintojo nuotr./Naujasis Ford Focus jau Lietuvoje
Gamintojo nuotr./Naujasis „Ford Focus“ jau Lietuvoje

5.    Padangos. Palaikykite padangose rekomenduojamą slėgį, nes vien tik tai gali sumažinti vidutinį degalų sunaudojimo kiekį 3-4 proc. Nepakankamai pripūstos padangos padidina pasipriešinimą riedėjimui ir sumažina degalų taupymą, o kartu ir greičiau nusidėvi.

6.    Nešildykite variklio prieš važiuojant. Šiais laikais varikliams nereikia sušilti, todėl nepalikite užvesto automobilio stovėti, nes veltui naudojami degalai ir išskiriamos aplinkai žalingos medžiagos.

7.    Oro kondicionavimas ir kiti įrenginiai. Oro kondicionavimo sistemą ir kitus energiją vartojančius prietaisus, pavyzdžiui, šildomą priekinį stiklą, reikia įjungti tik tada, kai jums to reikia. Tačiau prisiminkite, kad atidaryti langai irgi didina vėjo pasipriešinimą ir degalų sąnaudas.

8.    Vairavimas mieste. Venkite staigiai didinti greitį arba stabdyti, nes taip sunaudojama daugiau degalų.

9.    Pasirinkite tinkamą alyvą. Naudokite geros kokybės alyvą, pritaikytą būtent jūsų automobiliui.

10.    Rūpinkitės savo automobiliu. Palaikykite visų įrenginių tinkamą techninę būklę, kad automobilis važiuotų efektyviai. Keiskite oro filtrus ir pasirūpinkite sureguliuota pakabos geometrija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius