-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 11

Iš ko sukonstruotas raketos smūgiui atsparus Obamos automobilis?

Oficialus šio automobilio kodinis vardas yra „Cadillac One“, tačiau patys amerikiečiai jį jau praminė „Obamamobiliu“. Slaptosios prezidentinės tarnybos pareigūnai jį vadina „monstru“. Tai – aukščiausio saugumo lygio šarvuotas limuzinas, kuris specialiai pritaikytas JAV prezidento reikmėms. Kuo gi jis ypatingas?
Barackas Obama
Barackas Obama / „Scanpix“ nuotr.

„Cadillac“ važiuoklę naudojantį limuziną pagamino bendrovė „General Motors“. Bendrovės atstovai atsisakė suteikti bet kokią informaciją apie tai, kokios priemonės ir sprendimai buvo panaudoti siekiant maksimaliai apsaugoti JAV prezidentą. Žinoma tik tiek, kad limuzino stiklai neperšaunami, šarvuotos durys yra 20 cm storio, šarvuotas korpusas gali atlaikyti raketinio ginklo smūgį, o hermetiškas salonas nebijo cheminės atakos.

„Obamobilyje“ yra moderniausia ryšių įranga, leidžianti susisiekti su bet kuria pasaulio vieta. Specialios limuzino padangos yra sustiprintos kevlaru, o metaliniai jų apvadai užtikrina, kad automobilis galės važiuoti net ir tuo atveju, jei padangos po sprogimo bus pažeistos. Priekinėse durelėse paslėpti ašarinių dujų balionai ir šaunamieji ginklai. Vienintelis atidaromas limuzino langas įrengtas vairuotojo pusėje: jo stiklo storis – 7,5 cm, kad galėtų atlaikyti šarvą pramušančias kulkas.

Galinėje automobilio dalyje įrengta priešgaisrinė sistema, čia yra ir deguonies atsargos. Degalų bakas – šarvuotas, jį saugo ir automatiškai tiesioginio pataikymo atveju įsijungianti putų purškimo sistema.

JAV prezidentui skirtoje vietoje yra atlenkiamas darbo stalas, ant kurio yra nešiojamasis kompiuteris su „Wi-Fi“ interneto ryšio prieiga, itin modernus palydovinis telefonas ir tiesioginė telefono ryšio su viceprezidentu ir Pentagonu linija. Šalia B. Obamos įrengtas ir vadinamasis „panikos mygtukas“, kuriuo per sekundės dalį galima išsikviesti pagalbą. Nuo vairuotojo salonas atskirtas stiklo pertvara.

Limuzine yra B. Obamos kraujo atsargos, jei pasikėsinimo atveju prireiktų staiga perpilti kraują. Saugumo sumetimais priekinėje limuzino dalyje įrengtos ir naktinio vaizdo kameros.

„Obamobilyje“ naudojamas 6,5 litrų tūrio dyzelinis variklis, maksimalus automobilio greitis – 96 km/h. Šį greitį iš vietos jis pasiekia per 15 sekundžių.
Neužbaigtas automobilis bandymų metu

Apibendrinant galima paminėti tokias įdomesnes automobilio apsaugos savybes:

• Automobilis gali atlaikyti raketinius smūgius ir puikiai apsaugotas nuo biocheminių atakų (tiesa, neaišku kokio galingumo raketoms jis atsparus);

• Kuro bakas gali atlaikyti tiesioginį raketos pataikymą – apsaugą užtikrina speciali porėta medžiaga ir šarvai;

• Kėbulas sukonstruotas iš dvigubo tvirtumo plieno, aliuminio, titano ir keramikos;

• Padangos sutvirtintos kevlaru, jos sumontuotos ant specialių plieninių ratlankių, ant kurių automobilis gali važiuoti net jei padangas kas nors sugebėtų susprogdinti;

• Gynybinių aksesuarų arsenale – naktinio matymo videokameros, šratiniai šautuvai, ašarinių dujų patrankos;

• Viduje taip pat saugomos prezidento kraujo tipą atitinkančio kraujo atsargos.

Naujai išrinktas prezidentas pirmą kartą savo automobiliu išriedės į Pensilvanijos aveniu Vašingtone sausio 20 dieną, iškart po jo inauguracijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius