Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 28

LED žibintai – revoliucija automobilių dizaine

Dar neseniai LED žibintai buvo naudojami tik pačiuose brangiausiuose automobiliuose. Šiandien ši technologija jau pakankamai atpigo, kad būtų įkandama ir pigesnius automobilius gaminančioms kompanijoms.
„Ford Mustang“ LED žibintai
„Ford Mustang“ LED žibintai / Gamintojo nuotr.
Temos: 1 Revoliucija

LED žibintai yra gerokai ekonomiškesni, lyginant su tradiciniais halogeniniais. Tai yra todėl, kad jie šviesą gamina ne iš karščio. Palyginimui, „Visteon“ pagaminti LED žibintai „Bentley“ automobiliui naudoja vos 15 vatų elektros energijos įjungus trumpąsias šviesas, o tradicinė halogeninė – net 65 vatus.

Šie LED žibintai ne tik taupūs, bet ir ilgaamžiai. Lyginant su halogeniniais, jie šviečia 10 kartų ilgiau, t.y. apie 10 tūkst. darbo valandų.

Pagal „L.E.K. Consulting“ analitikus, jau 2016 metais 29 proc. visų naujų automobilių Šiaurės Amerikos rinkai bus su LED galiniais žibintais. Tai – 10 proc. daugiau nei šiais metais.

„Nissan Leaf“ LED žibintai
„Nissan Leaf“ LED žibintai

„LED galiniai žibintai bus nauja revoliucija automobilių dizaine. Per artimiausius penkerius metus dauguma pigiausių automobilių bus su LED žibintais. Bus įdomu pažiūrėti ką dizaineriai su tokia laisve nuveiks“, – teigia „Nissan“ išorės ir interjero inžinierių vadovas Davidas Mossas.

Ne tik dizaine, bet ir saugume LED žibintai, panašu, žada revoliuciją. Jie įsižiebia vos per 200 milisekundžių. Tai reiškia, kad iš paskos važiuojantys vairuotojai apie stabdžių pedalo paspaudimą sužino anksčiau. Sutaupomos vos kelios šimtosios sekundės dalys, tačiau važiuojant dideliu greičiu jos virsta metrais, kurie gali būti lemiami.

Tiesa, LED lemputės nebus populiarios priekiniuose žibintuose. Šiuo metu jas naudoja „Audi“ ir dar kelios kompanijos, bet jos yra net keturis kartus brangesnės už „Xenon“, nekalbant jau apie halogenus. Tai yra todėl, kad LED žibintams reikalingos brangios aušinimo sistemos. Viską sudėjus, LED lemputės vienam priekiniam žibintui kainuoja apie 200 Lt, o „Xenon“ – 50 Lt.

„L.E.K. Consulting“ prognozuoja, kad vos 1 proc. visų pagaminamų automobilių turės LED priekinius žibintus. „Xenon“ – 12 proc.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius