Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 28

Tobulinti vairavimo įgūdžių – į nemokamą „Regitros“ aikštelę

Praėjusių metų pavasarį valstybės įmonės „Regitra“ Vilniaus filialas šalia savo administracinių patalpų Lentvario g. 7 įrengė modernią aikštelę, kurioje besimokantys vairuoti lengvuosius automobilius gali nemokamai tobulinti savo vairavimo įgūdžius. Kas mėnesį aikštelėje vidutiniškai apsilanko apie 100 besimokančiųjų vairuoti.
Tobulinti vairavimo įgūdžių – į nemokamą „Regitros“ aikštelę
Tobulinti vairavimo įgūdžių – į nemokamą „Regitros“ aikštelę / „Regitros“ nuotr.

Mokytis vairuoti aikštelėje galima sulaukus 17 m.

Pasak valstybės įmonės „Regitra“ Vilniaus filialo viršininko Kęstučio Jadzevičiaus, dažniausi nemokamos aikštelės lankytojai – jauni vairuotojai, atvykstantys čia su savo tėvais ar vyresniais broliais, seserimis, kurie juos moko vairuoti nuosavu automobiliu.

Aikštelėje mokytis vairuoti gali visi asmenys nuo 17 metų. Svarbiausia sąlyga automobiliui – jis turi būti be papildomų stabdžių. „Mokytis vairuoti šioje aikštelėje su vairavimo mokyklos automobiliais, kuriuose įrengti papildomi stabdžiai, neleidžiama. Ši aikštelė skirta ne vairavimo mokymo įstaigoms, o gyventojams, besimokantiems vairuoti savarankiškai savo automobiliais“, – pasakoja K. Jadzevičius.

Regitros nuotr./Valstybės įmonės Regitra Vilniaus filialo viraininkas Kęstutis Jadzevičius
„Regitros“ nuotr./Valstybės įmonės „Regitra“ Vilniaus filialo viršininkas Kęstutis Jadzevičius

Registruotis – internetu

Savarankiško vairavimo pamokoms (ne ilgesnėms nei 1,5 val. trukmės) aikštelėje galima registruotis internetu www.regitra.lt elektroninių paslaugų poskyryje „Kitos el. paslaugos“. Registruojant laiką, reikia nurodyti automobilio, su kuriuo bus atvykstama mokytis valstybinį numerį ir registruojančio asmens mobiliojo telefono numerį. Rezervuojama tik vienam laikui per dieną. Aikštelė dirba 12 valandų darbo dienomis nuo 10 iki 22 val. Vienu metu aikštelėje gali mokytis vairuoti 10 lankytojų.

Pasak „Regitros“ Vilniaus filialo viršininko K. Jadzevičiaus, jei į vairavimo aikštelę lankytojas negali atvykti tuo laiku, kuriuo užsiregistravo, prašoma rezervaciją atšaukti likus ne mažiau kaip 2 valandoms iki rezervuoto laiko arba pasirinkti kitą laiką. Jei tai nepadaroma, lankytojo užregistruotas automobilis į aikštelę nebus įleidžiamas 7 dienas.

Į aikštelę – mokytis manevrų

„Maždaug 1 hektaro ploto aikštelėje įrengėme daugiau įvairių figūrų ir kliūčių, nei jų tenka įveikti per vairavimo egzaminą. Čia galima mokytis įvažiavimo atbulomis stačiu kampu į ribotą erdvę, parkavimosi šonu prie bordiūro ir kitų pradedantiesiems sunkiau įveikiamų manevrų. Mokymo įstaigose skiriamo 30 valandų laiko vairavimui nepakanka. Dauguma pradedančiųjų išmoksta važiuoti tiesiai, tačiau įveikti estakadą ar gražiai pastatyti automobilį reikia daugiau įgūdžių ir praktikos. Tai labai dažnai tampa akivaizdu per vairavimo egzaminus“, – pažymi K. Jadzevičius.

Sprendimas įrengti nemokamą aikštelę besimokantiems vairuotojams buvo priimtas atsižvelgus į gyventojų pageidavimus.

Dauguma jaunų vairuotojų su giminaičiais mokosi vairuoti automobilį miško ar kaimų keliukuose ar gatvėse, keliuose, kur mažesnis eismo intensyvumas. „Manau, kad vairavimo mokymo programos turėtų būti rengiamos atsižvelgiant ne tik į statistinį vidutinį greitį mieste, kuris siekia 40 km/h, bet ir į eismą magistraliniuose keliuose. Jauni vairuotojai, ką tik įgiję teisę vairuoti, turi dar labai mažai įgūdžių valdyti automobilį įvairiomis sąlygomis. Tai liudija ir avarijų, kurias sukelia nepatyrę vairuotojai, skaičius“, – pasakoja „Regitros“ Vilniaus filialo viršininkas K. Jadzevičius. „Todėl labai svarbu, kad kuo daugiau žmonių siektų ne tik įgyti vairuotojo pažymėjimą, bet ir norėtų išmokti gerai vairuoti. Tikiuosi, kad „Regitros“ specialiojoje aikštelėje įgyti geresni vairavimo įgūdžiai prisidės prie saugumo gatvėse“,– pažymi K. Jadzevičius.

„Žinoma, labai svarbu, ir kas moko vairuoti, nes ne kiekvienas vairavimo pažymėjimą turintis asmuo turi mokymo patirties ar specifinių žinių. Būna, jog kartais per egzaminą jaunus vairuotojus parklupdo juos mokiusių giminaičių patarimai nuo kalno leistis laisva pavara – tokios klaidos gali tapti neišlaikyto vairavimo egzamino priežastimi“, – pripažįsta vadovas.

„Regitros“ vairavimo įgūdžių tobulinimo aikštelėje vairuotojai raginami laikytis drausmės ir kelių eismo taisyklių. „Į aikštelę neįsileidžiame „dragerių”, lankytojų prašome negadinti dangos ir netrukdyti kitiems besimokantiesiems“, – apie tvarką aikštelėje pasakoja K. Jadzevičius. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius