Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 01 31

Vardiniai automobilių numeriai – įvaizdžio dalis

Jau 12 metų Lietuvos keliuose galima pamatyti automobilių su išskirtiniais numeriais. Kasmet valstybės įmonėje „Regitra“ išduodama kelios dešimtys naujų vardinių transporto priemonių valstybinių numerių. Kaip pastebi įmonės atstovai, pastaruoju metu ir šioje srityje įsivyrauja naujos mados – vis dažniau užsakovai pageidauja numerių su angliškais žodžiais.
Vardiniai numeriai
Vardiniai numeriai / „Regitros“ nuotr.

Numeriai su firmos vardu ar vestuvių data

Pasak „Regitros“ Transporto priemonių registracijos metodikos skyriaus vyresniojo specialisto Antano Raudonio, vardinius numerius užsisako žmonės, kurie nori išsiskirti. Maždaug pusę tokių numerių įsigyja bendrovės, kurios siekia taip reklamuoti savo vardą ar paslaugas. Privatūs asmenys neretai pasirenka ženklų kombinacijas, susijusias su jų gimtadieniais, vestuvių datomis, savo vardais ar automobilio prekės ženklu. Vis dažniau klientai renkasi ir angliškus žodžius kombinacijose, pavyzdžiui, 4FUN, 4YOU, STR0NG ir t.t.

„Regitroje“ vardinių numerių ženklai, atsižvelgus į visuomenės ir verslo institucijų poreikius, išduodami nuo 2001 m. Finansų krizė turėjo įtakos ir vardinių numerių išdavimo paslaugai. Užsakymų daugiausia, per šimtą kasmet, buvo sulaukiama 2006 – 2007 m., tačiau nuo 2008 m. vidutinis per metus išduodamų vardinių numerių skaičius siekia kiek daugiau nei 40. Per 12 metų 10 vardinių numerių buvo išduota taip pat ir motociklams bei 3 – priekaboms.

Dažniausiai vardinius numerius, kurių išdavimo kaina – 5 000 Lt už vieną komplektą,užsako didmiesčių gyventojai.

Kaip sudaromi vardinių valstybinio numerio ženklų užrašai

„Prieš pateikiant prašymą mūsų specialistai paaiškina užsakovams vardinių numerių sudarymo taisykles, tad retai kada užsakymus atsisakoma įvykdyti“, – teigia A. Raudonis. „Svarbiausia, taisyklė – vardinis valstybinis numerio ženklas automobiliui gali būti sudarytas iš raidžių ir bent vieno skaičiaus kombinacijos, bet iš viso ne daugiau 6 simbolių, o motociklams – iki 5 simbolių“.

Kokį vardinio ženklo užrašą (raidžių, skaičių derinį) pasirinkti, nusprendžia pats užsakovas, tačiau užraše negali būti naudojami nepadorūs, žargoniniai žodžiai, keiksmažodžiai, taip pat sąvokos, įžeidžiančios kitų rasių, tikėjimų atstovus. Užrašas negali sutapti su valstybių, tarptautinių organizacijų pavadinimais ar jų santrumpomis.

Teikiant prašymą išduoti vardinius numerius „Regitrai“ pateikiami juridinio ar fizinio asmens dokumentai ir pašymas, kuriame, be kitų reikiamų duomenų, nurodomas pasirinktas užrašas, o taip pat ir jo pasirinkimo motyvai.

Ar bus išduotas prašomas pasirinktas vardinis numeris, sprendžia Vardinių numerių išdavimo komisija, kuri, beje, atsižvelgia ir į Lietuvoje galiojančius firmų vardų įstatymus, ir į Valstybinės lietuvių kalbos komisijos rekomendacijas. Paprastai ši procedūra trunka 5 darbo dienas.

Vardiniai numeriai pagaminami per 10 darbo dienų po to, kai komisija patenkina užsakovo prašymą ir užsakovas atlieka mokėjimą.

Populiarūs ir rezervuojami numeriai

Iškirtinumą vertinantys vairuotojai „Regitroje“ taip pat gali užsisakyti pasirinktos kombinacijos numerius automobiliui, motociklui ar priekabai iš numatomų gaminti ženklų serijų. Kiekvienoje serijoje rezervavimui skiriamos skaičių sekos nuo 001 iki 010 (išskyrus 006), o taip pat ir visų vienodų skaičių kombinacijos: 111, 222 ir t.t. Tokiu būdu galima iš anksto rezervuoti patinkantį raidžių ir skaičių derinį, pavyzdžiui, GGG 007, GGS 555 ar GGT 207 ir pan. Apie naujausios 2013 metų serijos valstybinių ženklų derinius skelbiama „Regitros“ interneto svetainėje. Numerių rezervavimo paslauga kainuoja 500 litų už komplektą.

Pasak A. Raudonio, užpernai buvo išduoti 1767 tokių numerių komplektų, o pernai – 1461. Šiuo metu „Regitroje“ diegiama elektroninė numerių užsakymo programa, kuri leis klientams pageidaujamus numerius užsisakyti internetu.

Vardiniai numeriai gali būt perkeliami ir ant kito automobilio

Vardinis, kaip ir bet kuris kitas ženklas, užsakovui gali būti perkeliamas ant kitos jo vardu registruojamos transporto priemonės. „Kartais pasitaiko, kad užsakovas įsigyja numerius, susijusius su automobilio prekės ženklu, sakykim, „Porche“, tačiau jei po kiek laiko žmogus nusiperka naują kitos markės automobilį, turimi vardiniai numeriai nebetenka prasmės“, – pasakoja A. Raudonis.

Jeigu tuo metu užsakovas neturi transporto priemonės, kurią klientas norėtų registruoti turimais vardiniais ženklais, „Regitra“ jo vardinį ženklą saugo 6 mėnesius.

Beje, praradus vardinius numerius – tapatūs nebus gaminami ir išduodami. Į tapačius keičiami tik mechaniškai, chemiškai ar kitaip sugadinti išskirtiniai numeriai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius