-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 07 12 /10:19

15min eksperimentas: kur sustojo automobilis, važiavęs „tik“ 10 km/val. greičiau?

Statistika rodo, kad didelė dalis vairuotojų leistino greičio viršijimo 10 ar 20 km/val. nelaiko rimtu nusižengimu. Iš tiesų, kartais net neturėdami sąmoningo ketinimo viršyti greitį, pamatome, kad važiuojame kiek greičiau nei leidžiama. Siūlome prisiminti mūsų anksčiau darytą eksperimentą ir įsitikinti, ar tikrai tie +10km/val. yra tokie nekalti.

15min skaitytojai apklausoje prisipažino, kad net 39 procentai jų vairuodami viršija greitį 10 km/val. , o 14 procentų nevengia spustelėjimo ir 20 km/val.

15min/15min skaitytojų apklausos rezultatai
15min/15min skaitytojų apklausos rezultatai

Eksperimentas - kur sustos automobilis?

Nutarėme padaryti eksperimentą ir patikrinti, kaip pasikeičia automobilio sustojimo kelias, kai greitį padidiname tuo „nekaltu“ 10 km/val.

Pažiūrėję video sužinosite, kaip visiškai nedidelis greičio padidinimas, kurį net sunku kartais pajausti ir kuris kelionių mieste metu tikrai daugių daugiausia „sutaupo“ keliolika sekundžių, pakeitė stabdymo kelią ir kas nutiko žaisliniam šuniukui, buvusiam ten, kur lėčiau važiavęs automobilis jau stovėjo.

Eksperimento video:

VIDEO: 15min eksperimentas: ar „tik 10 km/val. greičiau“ yra toks jau mažmožis?

Norime atkreipti dėmesį, kad eksperimento metu vairuotojas žinojo, kad turės ir kur turės stabdyti. Taip pat iš anksto žinojo, kad stabdys avariniu stabdymu.

Realybėje stabdymo kelias gerokai pailgėtų, nes prisidėtų situacijos vertinimo ir reakcijos laikas. Taip pat stabdymo kelio skirtumas tarp 50 ir 60 km/val. važiuojančiojo tik dar labiau išaugtų, nes per tą patį reakcijos laiką automobilis įveiktų didesnį atstumą.

Kur skubi?


Saugaus eismo skiltis rengiama kartu su AB Lietuvos automobilių kelių direkcija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius