Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anoniminių alkoholikų draugijos narys Marius: kaip aš girtas vežiau du savo vaikus

Taip savo kelionę nuo Palangos iki Mažeikių , įvykusią prieš keliolika metų ir kitus „žygdarbius“ su siaubu prisimena vilnietis Marius, kuris šiandien didelę savo laiko dalį skiria Anoniminių alkoholikų draugijai (AA) ir pagalbai kitiems alkoholikams.

Per du vairavimo ir alkoholizmo dešimtmečius Marius yra patyręs daugybę autoįvykių. Viena avarija, po kurios atsistoti ant kojų  prireikė aštuonių mėnesių, bet kokį sveiko proto žmogų, pasak Mariaus, turėjo visam laikui atgrasyti nuo vairavimo išgėrus. „Važiavau Kauno mieste iš vieno baro į kitą. Iki šiol neprisiminenu, kas įvyko, bet prabudau ligoninėje. Užvažiavau ant šaligatvio borto, išlėkiau pro automobilio langą ir trenkiausi į medį, - gan lakoniškai dėsto pašnekovas.  Šventai tikėjau, kad daugiau girtas nesėsiu prie vairo. Laikiausi pažado šešis mėnesius“, – prisimena Marius.  Tačiau nuo vairavimo stipriai apsvaigus jo nesulaikė nei atimtas vairuotojo pažymėjimas, sudaužyti automobiliai, nei priesaikos šeimai, bendradarbiams ar policininkams, kuriomis tam tikrais momentais įtikėdavo ir pats.

Praėjus daugiau nei dešimčiai blaivybės metų Marius save laiko pasveikusiu alkoholiku.  Jis kategoriškai teigia, kad sveiko proto žmogus išgėręs niekada nesės prie vairo. „Tai mano, kaip sergančio alkoholizmu ir kasdien susiduriančio su alkoholikais, nuomonė.  Jei žmogus, ypatingai jaunas, sėda prie vairo išgėręs, turi susimąstyti apie savo poelgio priežastis. Galbūt jis ar ji jau nebekontroliuoja savo potraukio alkoholiui“, – dėsto Marius.

Nesunku apskaičiuoti, kad į gatves kasdien išvažiuoja tūkstančiai žmonių, turinčių problemų dėl alkoholio vartojimo. Marius perspėja, kad alkoholikai, net ir būdami blavūs, gatvėse elgiasi agresyviai. „Kelyje, kaip ir kiekvienas alkoholikas, aš būdavau nervingas, įsitempęs, net jei vairuodavau blaivas. Visuomenė turi suprasti, kad alkoholikas išsiskiria egocentrizmu ir visiškai nesusimąsto apie kitus, laužo bet kokias taisykles,nesuvokia savo elgesio pasekmių. Gatvėje sergantis alkoholikas yra tikra nelaimė“, – tvirtina Marius.

Nedrausmingam vairavimui Marius sako visad atrasdavęs pasiteisinimų: „Kitas vairuotojas nepraleido, raudona šviesa per ilgai degė, policija „neteisingai“ sustabdė“, tačiau niekad nepripažino savo kaltės.

Tik pakilęs iš nuopolio ir įvertinęs savo paties patirtus ir sukeltus pavojus Marius dabartinę situaciją keliuose įvardija labai rimta: „Alkoholikas – tai bomba prie vairo. Tokių žmonių pilni keliai visame pasaulyje, ne tik Lietuvoje.  Aš niekada negalvojau, kad galiu ką nors užmušti. Žmonės nesuvokia padėties rimtumo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius