-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dakaro dienoraštis (6): aukštikalnių spąstai ir lietuvių gelbėjimo operacija

Sausio 11 d. Dakaro lenktynininkams išaušo ypatinga diena, žadėjusi naujus iššūkius. Pirmas iš jų – oro temperatūra. Iš 35 laipsnių karščio Ramiojo vandenyno pakrantėje lenktynininkai pasuko į Arekipą, kur ankstyvą rytą temperatūra krito iki 1 laipsnio šilumos. Taigi baigėsi „raudonų nosių“, įdegusių saulėje, periodas. O ketvirtadienio kelionė iš Peru į Boliviją žadėjo vėsų orą, lietų ir aukštikalnių keliamas problemas – galvos skausmą, svaigulį, netgi dusulį.
Lietuviai gelbėjo perujiečius iš bėdos
Lietuviai gelbėjo perujiečius iš bėdos

Lenktynininkai pagal kelio knygą važiavo specialia jiems skirta trasa pro Titikakos ežerą. O žurnalistai ir technikai turėjo apvažiuoti šį kelią ratu ir pasiekti tą patį sienos perėjimo punktą į Boliviją.

Tačiau ir vieni, ir kiti į Boliviją per Andų masyvus turėjo pakilti net iki 4600–4700 metrų aukščio. Nieko nuostabaus, kad eismo sąlygos pasikeitė iš esmės. Šių eilučių autorių, važiavusį kartu su projekto „iGo2Dakar“ vyrukais Mindaugu Plukiu ir Andriumi Lauciumi, aukštikalnėse užklupo sniegas ir kruša.

Jie važiavo keturiais ratais varomu automobiliu „Nissan Navara“, tad sniego nepabūgo – labiau kankino mieguistumas ir galvos skausmas, prasidėjęs nuo 4000 m.

Iš karštos vandenyno pakrantės patekę į tokią pūgą, vyrukai nepasimetė – juk Lietuvoje tai ne naujiena. Tačiau tokiame aukštyje esančius ruožus kelininkai nuvalo ne iš karto. Todėl pasitaiko ir nelaimingų nutikimų.

VIDEO: Dakaro dienoraštis: aukštikalnėse lietuviai pateko į pūgą

Važiuodami link Bolivijos radome į griovį nuslydusį mažą šeimos autobusiuką. Sniego, sumišusio su ledu, buvo tikrai daug, patiems perujiečiams išsikapstyti – jokių galimybių. Apžiūrėjus jų automobilio padangas paaiškėjo, kad šios vasarinės ir, negana to, pusplikės.

Tad Mindaugas Plukys apsuko automobilį ir pasielgė kaip tikras vyras. Kaip tai atrodė, pasižiūrėkite filmuotame siužete.

Perujiečių šeima už pagalbą buvo tokia dėkinga, kad primygtinai prašė priimti dovaną – jų pačių keptą vištą (nors tai galėjo būti ir vištos giminaitis) su krosnyje keptomis bulvėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius