Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Dar viena Kelių eismo taisyklių naujovė: keičiasi svarbi sąvoka

15min/Gazas jau supažindino skaitytojus su svarbiausiomis Kelių eismo taisyklių (KET) naujovėmis, kurios įsigalios nuo šių metų lapkričio 1 d. Tai – didėjantis maksimalus leistinas greitis pradedantiems vairuotojams („klevo lapams“), draudimas pėstiesiems perėjose naudotis mobiliojo ryšio telefonais, naujos rekomendacijos, kaip lenkti dviratininkus.
Vilkimas
Vilkimas / 123RF iliustr.

Dar viena naujovė – patikslintos KET nuostatos dėl transporto priemonių vilkimo.

Nuo lapkričio 1 d. vilkimu nelaikomas transporto priemonės vežimas, kai jos priekinė arba galinė dalis yra užkeliama ant specialaus atraminio įtaiso.

Ką reiškia toks KET pakeitimas?

Kaip 15min sakė Vidmantas Pumputis, Susisiekimo ministerijos Saugaus eismo skyriaus vedėjas, siūlydami tokius pakeitimus, specialistai nagrinėjo kitų šalių praktiką: kokie nustatyti reikalavimai ir kaip realiomis sąlygomis elgiamasi su kelyje sugedusiais automobiliais, kurie negali važiuoti sava eiga.

Daugelyje šalių numatyta, kad tokių automobilių avarinis tempimas yra
draudžiamas (beveik visose Vakarų Europos šalyse yra draudžiama sugedusį automobilį tempti ar vilkti užmiesčio keliuose). Tačiau galima jį nugabenti į dirbtuves ar aikštelę uždėjus transporto priemonės priekinę arba galinę ašį ant specialaus įtaiso. Toks gabenimo būdas laikomas saugiu ir nelaikomas vilkimu.

Dėl šios priežasties nenumatyta papildomų greičio apribojimų velkančiai transporto priemonei, kai gabenamo automobilio ašis saugiai pritvirtinta.

Taigi greičio apribojimai nuo šiol galios tik velkant transporto priemonę įprastu būdu – be spec. įtaiso.

Ką reikia žinoti apie automobilio vilkimą

Velkant motorines transporto priemones standžia vilktimi galima važiuoti ne didesniu kaip 70 km/val. greičiu, o velkant lanksčia vilktimi – ne didesniu kaip 50 km/val. greičiu.

123RF iliustr./Techninė pagalba
123RF iliustr./Techninė pagalba

Kaip reikalauja KET, lanksčios vilkties ilgis turi būti nuo 4 m iki 6 m, ji turi būti pažymėta ryškiaspalvėmis vėliavėlėmis (skydeliais) arba turi būti ryškios spalvos ir ne siauresnė kaip 50 mm. Standi vilktis neturi būti ilgesnė kaip 4 m.

Velkamoji transporto priemonė bet kuriuo paros metu turi važiuoti su įjungta avarine šviesos signalizacija.

Jeigu avarinės šviesos signalizacijos nėra arba ji neveikia, velkamosios transporto priemonės gale turi būti kitiems eismo dalyviams matomoje vietoje pritvirtintas avarinio sustojimo ženklas.

Lanksčia vilktimi draudžiama vilkti automobilį keliuose, pažymėtuose kelio ženklais „Automagistralė“ ar „Automobilių kelias“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius