Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geriausi Lietuvos jaunieji dviratininkai išvyko varžytis į Vengriją

Lietuvoje kasmet vyksta saugaus eismo konkursai, prasidedantys nuo mokyklos, vėliau – regiono, šalies ir galiausiai geriausiai išmanantys kelių eismo taisykles ir savo transporto priemonę, keliauja į Europos saugaus eismo konkursą (ETEC-2018). Šiemet jis vyksta rugsėjo 6-9 dienomis Vengrijoje, Budapešte. Lietuvos automobilininkų sąjungos, šįryt išlydėjusios jaunųjų dviratininkų komandą į konkursą atstovas Gintaras Urbonas sako, jog keturių geriausių Lietuvos vaikų laukia ne tik teorinės, tačiau ir intensyvios praktinės užduotys, tokios kaip važiavimas per uždarose patalpose sukonstruotą labirintą.
LAS jaunųjų dviratininkų komanda oro uoste
LAS jaunųjų dviratininkų komanda išvyksta į saugaus eismo konkursą Vengrijoje, Budapešte / LAS nuotr.

Europoje saugaus eismo konkursas vyksta jau 33-iąjį kartą, jį organizuoja autosporto mėgėjams žinoma tarptautinė automobilių sporto federacija FiA (Federation Internationale de l‘Automobile). Lietuvos automobilininkų sąjungos komanda jame dalyvauja nuo 1997–ųjų.

Lietuvos automobilininkų sąjungos Saugaus eismo komiteto pirmininkas ir į Budapeštą vykstančių vaikų grupės vadovas G.Urbonas sako, kad per tą laikotarpį sekėsi įvairiai: būta ir prizinių vietų, iškovotas ir geriausiųjų titulas (2009-aisiais), tik patį pirmąjį kartą teko tenkintis paskutine vieta.

Praktinės užduotys taip pat yra neįprastos: vaikai važiuoja dviračiais aplink figūras, turi greičiui įveikti uždaroje erdvėje pastatytą labirintą, kuriame kelias link finišo pažymėtas kelio ženklais.

Po intensyvių atrankų į Budapeštą išskrido Donata Stasitytė iš Šilalės Dariaus ir Girėno progimnazijos, Martynas Markevičius ir Emilija Grigaitytė iš Vilkaviškio rajono Keturvalakių pagrindinės mokyklos-daugiafunkcinio centro ir Eligijus Mozūraitis iš Šakių rajono, Slavikų pagrindinės mokyklos.

Vaikus konkursui paruošė Benius Jankevičius ir Neringa Jankauskienė.

Per vieną dieną – 9 rungtys

Lietuvoje atitinkamą konkursą, pavadintą „Saugokime jaunas gyvybes keliuose“ organizuoja Lietuvos automobilių kelių direkcija.

„Konkursas skirtas moksleiviams nuo pradinukų iki abiturientų – tiesiog jiems tenka kiek skirtingos užduotys. Pradinukai varžosi šviesoforo konkurse. 10-14-os metų vaikai atlieka užduotis konkurse „Saugus ratas“. Tai – dviratininkai, iš šios grupės mes ir atrinkome vaikus į visos Europos konkursą Vengrijoje. Na, ir vyresniųjų klasių moksleiviai jau tikrina motorolerio arba automobilio vairavimo žinias bei įgūdžius“, – sakė Gintaras Urbonas.

Po Šakiuose įvykusio visos Lietuvos jaunųjų dviratininkų eismo žinių konkurso, buvo atrinkti 8 vaikai, kuriems dar teko varžytis trijose LAS organizuotose stovyklose. Galiausiai liko keturi geriausi, rugsėjo 6-ąją išskridę į Budapeštą.

Rytoj, penktadienį, Vengrijos sostinėje jiems teks atlikti 9 užduotis, viena iš jų – komandinė. G.Urbono teigimu, trys užduotys būna teorinės (kelio ženklai, įvairios eismo situacijos), trys – praktinės ir dar trys – labiau dėl kūrybos ar pramogos. Taškai sumuojami tik iš 6 pirmųjų užduočių, vėliau vaikų prašoma dekoruoti dviratininko šalmą arba palenktyniauti kartingų lenktynių trasoje.

Praktinės užduotys taip pat yra neįprastos: vaikai važiuoja dviračiais aplink figūras, turi greičiui įveikti uždaroje erdvėje pastatytą labirintą, kuriame kelias link finišo pažymėtas kelio ženklais arba kryptį rodo policijos pareigūnai.

Jei po konkurso bus išsaugota bent viena kita gyvybė, dviratininkai keliuose bus labiau gerbiami – manyčiau, kad konkursas bus vertingas.

Ne medaliai, o išsaugotos gyvybės

Pagrindinis tokio pobūdžio renginių tikslas: skatinti moksleivius laikytis kelių eismo taisyklių, lavinti dviračio vairavimo įgūdžius, pažinti kelio ženklus, vairuoti tik dėvint dviratininko šalmą, skleisti saugaus ir kultūringo elgesio pavyzdžius Lietuvos keliuose ir gatvėse.

„Aukštesnės vietos siekimas – ne pagrindinis tikslas. Nors vaikai didžiuojasi, jaučiasi įpareigoti to Lietuvos ženklo ant krūtinės, tačiau labiau siekiame, kad jie būtų saugaus eismo ambasadoriai savo miestelyje, mokykloje. Jei po konkurso bus išsaugota bent viena kita gyvybė, dviratininkai keliuose bus labiau gerbiami – manyčiau, kad konkursas bus vertingas“, – sakė G.Urbonas.

Lietuvos komanda konkurse varžysis penktadienį, rugsėjo 7 dieną, šeštadienį pramogaus ir apžiūrinės Budapeštą, o sekmadienį vakare parskris į Vilnių.

Lietuvos komandos dalyvavimą Europos saugaus eismo konkurse Budapešte finansuoja Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius