Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Į miestus sugrįžo spūstys: 5 būdai, kaip jų išvengti

Naujienų antraštėse pastaruoju metu figūruoja dvi frazės: „Mokslo ir žinių diena“ bei „sugrįžtančios eismo spūstys“. Jeigu pirmoji frazė yra džiugi ir visuomenei naudinga, tai antroji tik gaišina laiką bei sukelia stresą. Bent jau Vilniuje jau nuo ketvirtadienio eismo sąlygos Geležinio Vilko g. ir Konstitucijos prospekte pasikeitė iš esmės. Ką galima mes patys padaryti, kad spūstys būtų mažesnės?
Rytinės eismo spūstys Vilniuje
Rytinės eismo spūstys Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pagrindinė priežastis, kodėl miestuose egzistuoja eismo spūstys – didelis eismo srautas. Rugsėjį automobilių kiekis, bent jau Vilniaus gatvėse, padidėja apie 50 procentų, tad natūralu, jog spūsčių išvengti neįmanoma. Tačiau jas sumažinti galima, jeigu vairuotojai laikytųsi kelių elementarių taisyklių, kurių vengimas spūstis gerokai prailgina.

Nemiegoti prie vairo

Lėtai nuo sankryžos pajudantys automobiliai yra viena didžiausių modernaus eismo rykščių. Tai paprastai nutinka dėl dviejų priežasčių. Pirmoji – vėlyvas startas, kai pavara įjungiama tik pajudėjus priekyje esančiam vairuotojui. Pavara turėtų būti įjungiama dar mirksint raudonam šviesoforo signalui, kad visos transporto priemonės pajudėtų viena paskui kitą ne didesnėmis nei sekundės pauzėmis. Jeigu kažkuris vairuotojas vietoje sekundės užtrunka tris, sankryžos pralaidumas sumažėja ir ją vieno šviesoforo ciklo metu įveikia mažiau automobilių.

Kita priežastis – elementarus užsimiegojimas. Laukdami žalio šviesoforo signalo, vairuotojai neretai įninka į mobiliuosius telefonus ir pražiopso momentą, kada jau reikia judėti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geležinio Vilko gatvė vakarinio piko metu
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Geležinio Vilko gatvė vakarinio piko metu

Nekeisti eismo juostų

Jeigu matote, kad priekyje formuojasi eismo spūstis, dar prieš sustodami užimkite tą eismo juostą, kuri jums reikalinga kitoje sankryžoje. Eismo juostų keitimas, nors ir atrodo mažai žalingas, iš tikrųjų labai sumažina vidutinį transporto priemonių greitį: juk už persirikiavusio automobilio palengva važiuojantis vairuotojas turi pristabdyti. Tą patį padaro važiuojantis šiam iš paskos, tą patį – dar vėlesnis ir t.t., kol galiausiai kažkuris vairuotojas visiškai sustoja. Tai vadinama „vaiduokliška spūstimi“ (angl. „phantom traffic jam“).

TAIP PAT SKAITYKITE: Kaip spūsčių padeda išvengti telefono programėlės

Nors vadinamoji „vaiduokliška spūstis“ paprastai susiformuoja susiliejant dviem keliams, ją persirikiuodami ar staiga keisdami greitį sukelia ir patys vairuotojai. Jos atsiradimas ir veikimo „principas“ išsamiai paaiškintas žemiau esančiame vaizdo įraše:

VIDEO: The Phantom Traffic Jam - an explanation

Palikti tarpus tarp automobilių

Arti vienas šalia kito važiuojantys automobiliai sutaupo vietos, tad į gatvę jų telpa daugiau. Tačiau jie padidina avarijos riziką – jeigu priekyje važiuojantis staigiai stabdo, prie jo užpakalio prilipęs vairuotojas vidurinio pedalo nuspausti gali ir nespėti. O tuomet – avarija, dėl kurios nepravažiuojama tampa visa eismo juosta.

Tas pats galioja ir sustojus prie raudono šviesoforo signalo. Maži tarpai čia sutaupo vietos, tačiau jeigu priekyje esantis vairuotojas netyčia pariedės atgal ir įvažiuos į jūsų automobilio priekį?

Nebijoti lietaus

Pastebima, kad, esant stipriam lietui ar kitaip pakitus oro sąlygoms, eismas gatvėse sulėtėja. Kodėl? Važiavimas per lietų nedaug skiriasi nuo judėjimo sausu asfaltu, o šiuolaikinės padangos užtikrina puikų sukibimą visomis oro sąlygomis. Tačiau dėl prastesnio matomumo eismas gatvėse neretai sulėtėja kone perpus.

Analogiškai ir pasnigus: nors kelininkai, bent jau sostinėje, darbuojasi operatyviai, vien sniegas ant šaligatvių nemažai daliai vairuotojų sukelia didelį stresą ir norą važiuoti lėtai.

Kita vertus, jeigu visas eismo srautas juda pastoviu greičiu, paties greičio įtaka pralaidumui nedidelė: juk spūstys susidaro tik prie kelių susiaurėjimų ar sankryžų, o tiesiame kelyje – nebent dėl pačių vairuotojų nemokšiškumo kylančios „vaiduoklinės spūstys“, jau aprašytos anksčiau.

VIDEO: Geležinio Vilko gatvės atkarpa, kur kelių eismo taisyklės negalioja

Laikytis KET

Atrodo, ką čia gali blogo padaryti stovėdamas spūstyje? Tačiau pavyzdžių netrūksta – pavyzdžiui, Vilniaus Geležinio Vilko gatvėje kiekvieną darbo dienos rytą nusidriekia kilometrinė spūstis ir dviejų eismo juostų gatvės atkarpoje pasidaro trys juostos.

Tokia vairuotojų savivalė padidina eismo pralaidumą, tačiau yra didelis KET pažeidimas: juk tie mandagieji vairuotojai, pasitraukę į šoną ir apžergę punktyrinę liniją, nutikus eismo įvykiui liktų kalti. Be to, taip važiuoti draudžiama, o ir dalis vairuotojų, pasinaudojusių mandagiųjų malone, prašoka didelę eismo spūsties dalį ir po to bando grįžti į eismą, taip dar labiau sunervindami eilėje stovinčius žmones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius