-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaip išsirinkti kokybišką atšvaitą ir teisingai jį dėvėti?

Šaltuoju metų laiku dažnėja tragiškų eismo įvykių, nusinešančių daugybės žmonių gyvybes. Sutemus pėstieji gatvėje bei kelyje tampa bemaž nepastebimi. Tuomet vairuotojams žymiai sunkiau reikiamu metu spėti paspausti stabdžių pedalą. Tamsiuoju paros metu prevencinių priemonių reikėtų imtis ir patiems eismo dalyviams, o viena geriausių ir patogiausių savisaugos priemonių yra atšvaitas.
Neteisingai nešiojamas atšvaitas
Neteisingai nešiojamas atšvaitas / Organizatorių nuotr.

Šiemet Lietuvoje lapkričio 6-ąją minima Atšvaitų diena. Saugaus eismo kultūrą Lietuvoje propaguojantis projektas „Nebūk briedis“  kartu su Lietuvos automobilių kelių direkcija skatina nepalikti atšvaito dūlėti namie, o išdidžiai kiekvieną dieną segtis prie drabužių. 

„Šią dieną raginame atkreipti dėmesį į kasdien augantį žuvusiųjų keliuose skaičių ir susimąstyti, kad nuo tokių nelaimių galime apsisaugoti tik patys. Kviečiame visus išsitraukti giliai paslėptus atšvaitus ir nepamiršti jų naudoti tamsiu paros metu. Taip parodysite tiek meilę sau, tiek rūpestį savo šeimai, tiek pagarbą kitiems eismo dalyviams!”, –  skatino projekto „Nebūk briedis“ vadovė Ieva Deksnytė.

Tiesa, reikėtų nepamiršti, jog šviesą atspindintys elementai veiksmingi tik tuomet, kai yra kokybiški bei dėvimi teisingai. Pirmiausia, būtina atkreipti dėmesį į atšvaito kokybę, mat toli gražu ne visi atitinka Europos Sąjungos reikalavimus. 

Pirkėjas turėtų įvertinti medžiagą, mat atšvaitas turi būti pagamintas iš tinkamo šviesą atspindinčio audinio bei būti atsparus besikeičiančioms oro sąlygoms. Svarbiausia ieškoti ant etiketės nurodyto specialus kodo EN13356, reiškiančio Europos Sąjungos standartą. 

Taip pat reikėtų žinoti, jog atšvaitas turi būti ne mažesnis negu 15 cm², o reklaminiai užrašai gali užimti tik 20 proc. viso ploto. Dažnai įvairių organizacijų dovanojami atšvaitai pastarojo reikalavimo neatitinka, todėl šviesą atspindi prastai. 

Kalbant apie taisyklingą atšvaitų nešiojimą, reikėtų prisiminti, jog pats atšvaitas savaime nešviečia, o tik atspindi atvažiuojančio automobilio šviesas. Todėl geriausia jį pritvirtinti transporto priemonių žibintų aukštyje. Daugelis pėsčiųjų bei dviratininkų nešioja juostinį atšvaitą užkabinę prie kuprinės ar rankinės rankenų. Toks būdas yra neteisingas, mat automobilių šviesos šiose vietose šviesą atspindi labai prastai. Tai bene dažniausia atšvaitų nešiojimo klaida.

Kadangi kelkraščiu pėstiesiems reikia eiti priešinga  automobilių eismo judėjimo kryptimi, atšvaitą reikia segėti dešinėje kūno pusėje. Atšvaitą, pervertą virvele ar segtuku reikia prisegti prie drabužių (pvz. kišenės), kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje. Tuo tarpu, atšvaitas juostelė yra nešiojamas ant drabužių rankovės (truputį aukščiau rankos riešo) ar kojos blauzdos srityje.

VIDEO: Vidmantas Pumputis apie atšvaitų naudojimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius