-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip važiuojant į festivalį „nepamesti galvos“: išsiblaškymas lemia skaudžiausius eismo įvykius

Nėra net menkiausios abejonės, kad susikrovę mantą ir susisodinę geriausių draugų kompaniją jau nuo pirmųjų akimirkų automobilyje „pasileisit plaukus“. Tik darykit tai atsakingai ir protingai, kad kelionė į festivalį būtų saugi tiek jums, tiek kitiems eismo dalyviams, rašoma pranešime.
Avarijos vietoje
Avarijos vietoje / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Visiškai suprantama, kad su geriausių draugų kompanija susiruošus pašėlti festivalyje saugumas kelyje dažniausiai keliauja į antrą planą. Visgi kompaniją vežantis vairuotojas turėtų neužmiršti, kad jis atsakingas už savo ir kitų su juo vykstančių keleivių saugumą, o dažnai saugumas priklauso ne tik nuo vairuotojo, kartu vykstančio ekipažo, bet ir kitų eismo dalyvių.

„Nieko keista, kad vasara – ypač festivalio savaitgalis – yra tas laikas, kai norisi visiškai atitrūkti nuo kasdienybės ir bet kaip pašėlti. Tačiau vairuotojui nevalia atsipalaiduoti ir prarasti budrumą, nes visiškai nekaltas išsiblaškymas lemia skaudžiausius eismo įvykius. Važiuojant su draugais dažnai norisi pasirodyti kietesniam ar pajuokauti, tačiau kelias tikrai tam netinkama vieta. Tas pats pasakytina ir apie kompaniją – kartu keliaujantys turėtų netrikdyti vairuotojo ir vengti to, kas keltų riziką saugiam eismui“, – savaitgalį į festivalį vykstančiųjų dėmesį atkreipia Lietuvos transporto saugos administracijos vyriausiasis inspektorius Laurynas Jovaišas.

Kad kelionė į festivalį būtų kuo saugesnė, ekspertas pataria susiplanuoti kelionę. Daugeliui festivalininkų automobiliu tenka įveikti nemenką atstumą, todėl rekomenduotina iš anksto susidėlioti vykimo maršrutą. Tai reiškia, kad reikia gerai žinoti, kada turiu išvykti iš taško A, kad saugiai pasiekčiau tašką B, kiek sustojimų laukia, kokiu keliu ar keliais vyksite – gal ten būtent šiuo metu vyksta kelio darbai ar rekonstrukcija. Taigi labai rekomenduotina turėti kelionės planą, tik taip pavyks išvengti nenumatytų sustojimų, atsilikimo nuo suplanuoto laiko ar nenumatytų trikdžių kelyje. Daugelis vykstančiųjų nori užsiimti geriausias vietas, nestovėti eilėse prie vartų ir nepraleisti mylimų atlikėjų pasirodymų, todėl į kelionę patartina išsiruoši ne paskutinę minutę.

Būtina įsitikinti, kad automobilio padangose yra pakankamai oro ir tikrai nepritrūks tepalų.

„Kiekvienas vairuotojas, o ypač jauni vairuotojai, turėtų įvertinti ar jam užteks energijos visai kelionei, t. y. ar nereikės, kad kažkas iš ekipažo narių perimtų vairavimą, galbūt reikės keletą kartų stabtelėti pailsėti. Tik turėdamas konkretų kelionės planą, kurį geriausia išsistudijuoti kelionės išvakarėse, vairuotojas galės neskubėti ir visą kelio atkarpą įveikti saugiu leistinu greičiu“, – pataria pareigūnas.

Pasak pašnekovo, vairuotojas kartu vykstantiems dar prieš kelionę turi nustatyti taisykles – jokio alkoholio automobilyje kelionės metu ir aštrių bei emocionalių diskusijų, kurios atitrauktų vairuojančiojo dėmesį nuo kelio. Jei kompanija vyksta linksmintis, tai linksmintis ji ir turėtų kartu.

Jei kompanija vyksta linksmintis, tai linksmintis ji ir turėtų kartu.

Sveikintina, jei vienas iš vairavimo teisę turinčių draugų festivalio metu visiškai nevartotų alkoholio ir kartu vykstančios kompanijos narius saugiai parvežtų iki jų namų.

Kartu vykstanti kompanija turėtų suprasti, kad jie taip pat prisideda prie kelionės saugumo. Todėl turėtų vengti atitraukti vairuotojo dėmesį, dėl kažko ginčytis ar garsiai dainuoti. Kiekvienas keleivis, kaip ir vairuotojas, turėtų atidžiai stebėti kelią ir jame vykstantį eismą. Vos įsėdus į automobilį kiekvienas ekipažo narys turi prisisegti saugos diržą ir tai paraginti tai padaryti kitą kompanijos narį.

„Paprastai vairuotojas draugus paima iš kelių vietų, todėl apie tai, kad jis artėja prie draugo ar bendrakeleivio namų turėtų informuoti ne jis pats, o kartu vykstantieji. Vairuodamas vairuotojas negali rašyti trumpųjų žinučių ar skambinti, nebent jis naudoja laisvų rankų įrangą arba įsitikino, kad sustojo saugioje ir leistinoje vietoje. Bet geriausia, jei bendravimą telefonu patikėsime kartu vykstantiesiems, nes taip visą savo dėmesį galėsime sutelkti į kelią ir čia vykstantį eismą“ – sako L.Jovaišas.

Anot pašnekovo, ne ką mažiau svarbus yra ir grįžimas iš festivalio. Sėsdamas už vairo vairuotojas turi būti įsitikinęs, kad yra tikrai gerai pailsėjęs ir miegojo tiek, kad po ilgo šėliojimo naktį galėtų saugiai įveikti kelią namo. Taip pat prie vairo negali sėsti vairuotojai, kurie vartojo ir vis dar veikiami alkoholio.

Išvykdamas vairuotojas turi būti tikras, kad kelyje, pajautus nuovargį, jis galės sustoti pailsėti ar jį pakeis kitas ekipažo narys.

„Dar prieš kelionę į festivalį vairuotojas turi nusistatyti griežtus reikalavimus sau pačiam – jokio alkoholio kelionės rytą. Draugai dažnai tikrai pasakys „tik vieną gėrimą“, tačiau net ir vienas gėrimas gali tapti pačiu pagrindiniu smagaus savaitgalio priešu“, – linksmintis saugiai ir atsakingai linki L.Jovaišas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius