Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviai vasarinių padangų nevengia ir gruodžio mėnesį

Šv. Kalėdos jau už poros savaičių, žieminių padangų sezonas taip pat įsibėgėjo, tačiau dalis lietuvių dar važinėja vasarinėmis padangomis. Dalis – medžio kietumo žieminėmis. Rytais pasitaikantis plikledis šių vairuotojų negąsdina – jeigu mašina dar važiuoja, o padanga nesprogo dėl nusidėvėjimo, važiuoti galima.
Automobilių padangos
Automobilių padangos / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Pagal Lietuvos įstatymus, žiemines padangas privaloma naudoti nuo lapkričio 11 dienos. Minimalus jų protektoriaus gylis – 3 mm. Kiek lietuvių laikosi šių įstatymo normų, labai tiesiogiai susijusių su eismo saugumu keliuose?

Vilniuje – kas dvidešimtas

Patikrinus automobilių padangas dviejų Vilniaus prekybos centrų aikštelėse, vieno – miesto centre ir kito – periferijoje, rezultatai nedžiuginantys. Gruodžio 8-ą dieną prekybos centro „Panorama“ stovėjimo aikštelėje 2 automobiliai iš 100 buvo apauti vasarinėmis padangomis, dar vieno žieminės padangos buvo visiškai sudilusios. 

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Automobilių padangos
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Automobilių padangos

Liepkalnio gatvėje esančios „Maxima“ parduotuvės stovėjimo aikštelėje vaizdas panašus – 3 iš 100 automobilių vis dar buvo apauti vasarinėmis padangomis, o žiemines (arba universalias), tačiau labai senas ir sudilusias, turėjo dar 4 transporto priemonės. Rezultatas – galima spėti, kad 7 automobiliai iš 100 Vilniaus pakraštyje važinėja apauti blogomis padangomis.

Netinkamomis sezonui padangomis važiuojantiems vairuotojams gresia 28-43 eurų nuobaudos, tačiau tai – menka bausmė. Kur kas daugiau pinigų gali tekti susimokėti sukėlus eismo įvykį – draudimo bendrovė nekompensuos techniškai netvarkingo automobilio sukeltų nuostolių, jeigu bus įrodyta, kad eismo įvykis sukeltas būtent dėl padangų būklės.

Pasak draudimo bendrovės „ERGO Lietuva“ Transporto priemonių žalų administravimo skyriaus vadovo Raimondo Bieliausko, kiekvienais metais, prasidėjus žiemos sezonui, avarijų skaičius pagausėja, o kartu auga ir jose patiriami nuostoliai.

„Padažnėjusius eismo įvykius lapkritį lemia pirmieji plikledžiai rytais, prie kurių vairuotojai dar būna nepripratę. Slidi kelio danga ir tamsa apsunkina vairavimo sąlygas visiems vairuotojams, o važiuojantiems su netinkamomis padangomis išvengti eismo įvykio gali būti itin sudėtinga“, – teigia R.Bieliauskas.

Panevėžyje 3 iš 200 vairuotojų dar nemano, kad atėjo žiema

Automobilių padangų patikrinimas vyko ir Panevėžyje. Čia patikrinta Nemuno g. 92 esanti prekybos centro „Maxima“ aikštelė ir automobiliai, kurie stovėjo Savitiškio g. 143A prie PPC „Babilonas“.

„Maxima“ aikštelėje iš 100 patikrintų automobilių nebuvo nė vieno, ant kurio vis dar būtų sumontuotos vasarinės padangos. Maždaug dešimtadalis automobilių buvo „apauti“ dygliuotomis padangomis. 

Tiesa, bene 15 transporto priemonių padangos buvo gerokai padėvėtos ir, vizualiai vertinant, galėjo neatitikti minimalios 3 milimetrų ribos.

15min.lt nuotr./Vasarinė padanga
15min.lt nuotr./Vasarinė padanga

Taip pat 100 atsitiktinių automobilių buvo patikrinta PPC „Babilonas“ aikštelėje. Čia aptikti trys automobiliai su vasarinėmis padangomis – penktosios serijos BMW, BMW X3 ir „Volkswagen Sharan“.

Kitų automobilių padangos buvo skirtos žiemos sezonui. Kai kurios iš jų – padilusios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius