-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalį kelias Vilnius–Palanga virto stirnų kapinėmis

Draudikų teigimu, gegužę – didžiausia tikimybė kelyje susidurti su gyvūnais. Praėjusio savaitgalio įvykiai, kai daugybė poilsiautojų skubėjo prie jūros, tik patvirtino šią tiesą. Kelyje Vilnius–Kaunas–Palanga 15min skaitytojai užfiksavo ne vieną lakstančią stirną ir, deja, keletą jau nebelakstančių.
Automobilio parblokštas gyvūnas (archyvinė nuotr.)
Archyvinė nuotr. / Mindaugo ir Andriaus/15min.lt skaitytojų nuotr.

„Sekmadienio rytą iš Vilniaus važiavome į Klaipėdą. Pirmą suvažinėtą stirną kelio viduryje radome iškart už Grigiškių. Situacija buvo pavojinga. Priešais važiavo vilkikas, todėl gyvūno kūnas prieš lengvąjį automobilį išdygo netikėtai.

Kitą suvažinėtą stirną – tik gerokai didesnę – radome 44-ajame kilometre. Situacija buvo tikrai pavojinga: į gulinčią stirną galėjo atsitrenkti bet kuris lengvasis automobilis. O manevruoti, ją apvažiuojant, taip pat buvo pavojinga – mes tai padarėme per dešinę avariniam sustojimui skirtą juostą. Iškart paskambinome telefonu 112 ir pranešėme apie pavojų.

Situacija buvo tikrai pavojinga: į gulinčią stirną galėjo atsitrenkti bet kuris lengvasis automobilis.

Tačiau, likimo ironija, mums patiems į kelią stirninas įšoko prieš pat Kauną (toje vietoje nėra atitvarų). Laimei, spėjome sustabdyti automobilį, avarijos išvengėme“, – pasakoja skaitytoja Rasa.

Ji pridūrė, kad vėliau, iki pat Klaipėdos, matė ne vieną stirną, lakstančią prie pat tvoros. Tad panašu, kad laukiniai gyvūnai pavasarį labai suaktyvėjo.

Avarija prie Palangos

Kitas skaitytojas avarijos neišvengė. Iš Klaipėdos į Palangą vėlų sekmadienio vakarą važiavęs Donatas staiga išvydo iš vairuotojo pusės išlindusią stirnos galvą, pajuto smūgį. Stirna apsisuko ore, bandė bėgti ir čia pat nugaišo.

Donatas gali džiaugtis tik tuo, kad pats nenukentėjo – apgadintos tik durelės ir žibintas.

Kur kas pavojingiau, jei po smūgio laukinis gyvūnas patenka į automobilio saloną per priekinį stiklą. Tokiu atveju sunkiai sužaloja ir keleivius.

Tokių atvejų, pasak Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyriaus vedėjo Ramūno Matonio, eismo įvykių informacinėje sistemoje 2016 m. registruoti 3185 eismo įvykiai, užvažiavimai ant gyvūno. Šiuose eismo įvykiuose žuvo 1 ir buvo sužeista 30 žmonių.

Kasdien Lietuvoje įvyksta vidutiniškai 8-9 susidūrimai su laukiniais gyvūnais.

2017 m. sausio 1 - gegužės 22 d. - 944 eismo įvykiai, užvažiavimai ant gyvūno, iš jų 8 eismo įvykiuose buvo sužeisti 9 žmonės.

Pernai per tą patį laikotarpį įvyko 1 211 eismo įvykiai, iš jų 8 eismo įvykiuose buvo sužeista 10 žmonių. Taigi kasdien Lietuvoje įvyksta vidutiniškai 8-9 susidūrimai su laukiniais gyvūnais.

Gegužę – dvigubai daugiau susidūrimų su laukiniais gyvūnais

Draudikų pateikiamais duomenimis, palyginti su kitais mėnesiais, gegužę užfiksuojama dvigubai daugiau susidūrimų su laukiniais gyvūnais.

Susidūrimas su briedžiu, elniu, karve ar kitu stambiu gyvūnu ne tik dažniausiai nepataisomai sumaitoja automobilį, bet ir yra labai pavojingas vairuotojo bei keleivių sveikatai ar net gyvybei. Tokia avarija prilygsta susidūrimui su sunkiasvore transporto priemone.

Brangiausiai pernai – net 28 tūkst. eurų – kainavo visureigio „Porsche Cayenne“ vairuotojo akistata ties Elektrėnais su į kelią įšokusiu briedžiu. Panaši – 26 tūkst. eurų dydžio – avarija užfiksuota ir šiemet: prabangaus „Mercedes-Benz“ automobilio vairuotojas susidūrė su elniu, vykdamas iš Vilniaus į Alytų. Mažiausiai nuostolių – vidutiniškai apie 350 eurų – vairuotojams sukelia susidūrimai su paukščiais ar katėmis kelyje.

Ar kviesti policiją?

Susidūrimas su laukiniu žvėrimi yra priskiriamas eismo įvykiui ir jam yra taikomos mūsų šalyje galiojančios Kelių eismo taisyklės. Policiją privaloma kviesti, kai eismo įvykyje dalyvavo daugiau nei du automobiliai arba nesutariama, kuris yra įvykio kaltininkas, taip pat kai yra sužalotų ar žuvusių asmenų arba eismo įvykio vietoje nėra nukentėjusio turto savininko.

Pastarajam atvejui yra priskiriamas transporto priemonės susidūrimas su gyvūnu. Laukiniai žvėrys dažniausiai priklauso valstybei, todėl apie įvykusį eismo įvykį reikia informuoti policiją. Jei jie priklauso konkrečiam asmeniui, tuomet reiktų pranešti nukentėjusiajam, o jei nukentėjęs asmuo nežinomas, tuomet – kreiptis į policiją. Visada pilietiškas turi būti ir įvykio liudininkas, kuris, pastebėjęs partrenktą kelyje gyvūną, praneša policijos pareigūnams.

Draudikų teigimu, Kasko išmokai gauti policijos pažymos pateikti nėra būtina.

4 žingsniai, ką daryti kelyje, susidūrus su laukiniu gyvūnu

1. Praneškite apie patirtą kelių eismo įvykį policijai ir, esant reikalui, kvieskite greitosios medicinos pagalbą.

2. Pasirūpinkite nukentėjusio ar nugaišusio gyvūno utilizavimu.

3. Jei pamatėte po susidūrimo su laukiniu žvėrimi iš įvykio vietos pasišalinusį vairuotoją, informuokite apie tai policijos pareigūnus.

4. Pastebėję partrenktą kelyje gyvūną taip pat praneškite pareigūnams, kurie juo pasirūpins.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius