Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Taisyklė, kuri galioja visiems: gyvybiškai svarbu, bet dažnai ignoruojama

Vairuotojai neretai skundžiasi, kad pėstieji elgiasi taip, tarsi mūsų gatvės būtų kompiuterinis žaidimas, kuriame kiekvienas pėsčiasis gauna po kelias gyvybes, tad vieną praradus, galima pasinaudoti kita. Tokie nusiskundimai turi pagrindo, nes neretai važiuojamąją dalį kerta visiškai nesisaugantys pėstieji, tarsi viskas priklausytų vien tik nuo vairuotojų.
Eismo įvykis
Eismo įvykis / 123RF.com nuotr.

Tačiau patys vairuotojai irgi dažnai pamiršta, kad išlipę iš automobilio, jie iš karto tampa pėsčiaisiais ir jei tamsiu metu neužsisega atšvaito ar neužsivelka šviesą atspindinčios liemenės, kitiems vairuotojams jie yra nematomi.

Blogas matomumas – ne vien tamsa užmiestyje

KET taisyklėse aiškiai parašyta, kad motorinės transporto priemonės vairuotojas, sustojęs tamsiuoju paros metu neapšviestame kelyje arba esant blogam matomumui, išskyrus stovėti skirtas vietas, išlipęs iš transporto priemonės, privalo vilkėti ryškiaspalvę liemenę. Kas yra neapšviestas kelias – klausimų niekam nekyla. O kas yra blogas matomumas? Tai ne vien tamsi naktis „nors pirštu durk į akį“ arba prietema auštant bei temstant, kai spalvos išnyksta ir visi objektai tampa pilkais šešėliais.

Atlikite mažą eksperimentą: sutemus sėskite į automobilį ir piko metu, kai dauguma žmonių keliauja iš darbo į namus, pasivažinėkite kuriame nors miesto daugiabučių rajone. Neskubėdami, ramiai, be to ne šiaip sau pasivažinėkite, o pabandykite akyliau stebėti šaligatvius ir perėjas (neužmiršdami stebėti kelio ir šalia judančių automobilių). Arba šį eksperimentą atlikite sėdėdami keleivio vietoje, tegul vairuoja kas nors kitas.

Stebėdami tamsiuoju metu mieste judančius žmones, išvysite įdomų vaizdą – nors šaligatviai ir perėjos apšviesti, tačiau dauguma praeivių, stebint juos iš automobilio salono, labai sunkiai įžiūrimi, ne visada galima pamatyti, kad šaligatviu einantis žmogus ruošiasi žengti į perėją, o jei per perėją žingsniuojantis, juodai apsirengęs pėsčiasis atsiduria tarp jūsų ir iš priekio atvažiuojančio automobilio žibintų, jo siluetas vieną akimirką matomas, kitą išnyksta, vėl sumirga, vėl išnyksta.

Nieko panašaus nebūtų, jei visi pėstieji turėtų atšvaitus, tada kiekvienas vairuotojas gerai matytų atšvaitų atspindžius bei tuos, kurie eina perėja, ir tuos, kurie ruošiasi žengti į perėją. Kad ir kaip gerai būtų apšviestos miestų gatvės, kad ir kokia ryški būtų automobilių žibintų šviesa, tačiau sutemus visi vairuotojai nuolat susiduria su gerokai blogesnio ar net labai blogo matomumo sąlygomis.

123RF.com nuotr./Liemenės su šviesą atspindinčiomis juostomis
123RF.com nuotr./Liemenės su šviesą atspindinčiomis juostomis

Visada po ranka

Pagal KET reikalavimus automobilyje privalu vežiotis bent keturis daiktus – gesintuvą, vaistinėlę, avarinio sustojimo ženklą ir šviesą atspindinčią liemenę. Techninių apžiūrų metu visada tikrinama, ar šie daiktai yra automobilyje, tačiau nors jie ir yra, daugeliu atveju lieka bagažinėje. Tačiau šviesą atspindinti liemenė (kaip, beje, ir gesintuvas) visada turi būti po ranka. Neturėtume jų dėti į bagažinę, užkrauti įvairiais daiktais, tada ne tik nebus lengva prie jų prieiti, bet ir sunku surasti. Šviesą atspindinčios liemenės vieta – automobilio salone: galite ją paslėpti keleivio pusėje esančioje daiktadėžėje, porankyje arba daiktams susidėti skirtoje automobilio durelių nišoje (šviesą atspindinti liemenė – plona, daug vietos tikrai neužima).

Sugedus automobiliui, pavyzdžiui, greitkelyje, išlipę iš automobilio be šviesą atspindinčios liemenės, net jei ketiname ją iš karto išimti iš bagažinės, jau rizikuojame savo bei kitų eismo dalyvių saugumu, nes per tą laiką pro mus pravažiuos keliolika automobilių, jų vairuotojai matys sugedusį automobilį, bet kol neužsivilksite liemenės, pats būsite nematomas, be to pažeisite KET, kurios reikalauja, kad jau išlipę iš transporto priemonės, privalome vilkėti ryškiaspalvę liemenę – juk jei išlipote iš automobilio, svarbiausia, kad kiti eismo dalyviai galėtų jus pastebėti. Taigi liemenę užsivilkite automobilyje ir tik tada išlipkite.

Ryškiaspalvė liemenė su šviesą atspindinčiais elementais išskiria jus iš aplinkos, leidžia kitiems vairuotojams jus matyti, ne tik tamsiuoju metu, bet ir dieną.

Pasirūpinkite ne tik savimi, bet ir keleiviais

Teisės aktai nenustato kokio tipo liemenę rinktis – vienintelis reikalavimas, kad ji atitiktų ES kokybės standartus (šviesą atspindinčių paviršių standartą EN471). Tačiau verta pasidomėti gamintojų pasiūla, kuri dabar yra labai plati: rasite ne tik liemenių vaikams, bet ir bėgiojantiems pritaikytų šviesą atspindinčių liemenių ar įvairių spalvų tradicinių liemenių versijų. Reiktų pabrėžti, kad atšvaitas liemenei neprilygsta, nes pastarosios atspindimumo plotas yra didžiausias. Be to reikia žinoti, kad kaip ir vis rūbai, taip ir šviesą atspindinčios liemenės dėvisi, jų atspindimumas mažėja, tad liemenę reikėtų keisti bent kas dvejus metus.

123RF.com nuotr./Tamsiu paros metu pėstieji turėtų būti itin atidūs
123RF.com nuotr./Tamsiu paros metu pėstieji turėtų būti itin atidūs

Geriausia, jei automobilyje būtų ne viena, o kelios liemenės, kad sugedus automobiliui ar kito priverstinio išlipimo metu visi keleiviai automobilyje turėtų galimybę išlipti apsivilkę šviesą atspindinčiomis liemenėmis – juk situacijų būna įvairiausių, neretai tamsoje iš automobilio tenka išlipti ne tik vairuotojui, bet ir keleiviams. Vairuotojo liemenė turi būti salone, o kitas liemenes galima laikyti ir bagažinėje, nes liemenę užsivilkęs vairuotojas gali jas paduoti keleiviams, kad šie išliptų saugiai. Būdami kelyje sugedusioje transporto priemonėje taip pat susiduriame su papildoma rizika, nes sudėtingų oro sąlygų metu, į sugedusį automobilį gali trenktis kitas automobilis.

Išlipdami iš transporto priemonės ypatingą dėmesį į atkreipkime vaikus. Pasirūpinkime, kad jie pasitrauktų nuo kelkraščio už apsauginių atitvarų arba į tokią vietą, kur pravažiuojantys automobiliai nekelia pavojaus.

Mažos pastangos, gerokai didesnis saugumas

Liemenės kaina yra nedidelė, o jos poveikis saugumui – didžiulis. Tamsiuoju paros metu, apakintas priešpriešiais atvažiuojančios transporto priemonės žibintų, vairuotojas žmogų be atšvaito ar liemenės pamato tik už 20 metrų – liemenė šį atstumą padidina iki 150 – 200 metrų. Tai milžiniškas skirtumas, leidžiantis vairuotojui laiku pastebėti kliūtį ir tinkamai reaguoti.

Mūsų gyvybė ir sveikata neturi kainos. Jei savo automobilį aprūpinsime šviesą atspindinčiomis liemenėmis ir išmoksime kaip saugiai elgtis priverstinai sustojus kelyje, kas tikrai nereikalauja nei didelių pastangų ar išlaidų, mūsų saugumas nebus „pastatytas ant kortos“. Būsite matomi, būsite šimtus kartų saugesni.

Saugaus eismo skiltis rengiama kartu su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius