Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 23 /2023 01 08

Jei šių taisyklių nežinai, dviračio ir el. paspirtuko vairuoti negali

15min skaitytojų apklausa parodė, kad tik 16 proc. atsakiusiųjų savo žinias apie tai, kokie Kelių eismo taisyklių reikalavimai taikomi el. paspirtukų vairuotojams, vertina gerai. Net 35 proc. prisipažino, kad reikalavimų nežino, 26 proc. nebuvo tikri dėl savo žinių.
Elektrinis paspirtukas
Elektrinis paspirtukas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Elektriniai paspirtukai yra gan nauja transporto rūšis, todėl parengėme trumpą atmintinę apie esminius Kelių eismo taisyklių (KET) reikalavimus. Viskas galioja ir dviračių vairuotojams.

Kviečiame su ja susipažinti ir keliauti ne tik tausojant aplinką, bet ir saugiai.

Bendrieji principai:

Eismo dalyvių elgesys grindžiamas savitarpio pagarba ir atsargumu.

Visi eismo dalyviai privalo išmanyti Lietuvos Respublikos saugaus eismo automobilių keliais įstatymą, mokėti Kelių eismo taisykles ir jų laikytis.

Elektrinis paspirtukas, kurio greičio apribojimas nustatytas iki 25 km/val. ir galingumas neviršija 1 kw, yra priskiriamas motoriniam dviračiui. Tokio paspirtuko vairuotojas turi laikytis KET reikalavimų, kurie taikomi dviračio vairuotojams.

15min nuotr./Atmintinė dviratininkams, paspirtukininkams
15min nuotr./Atmintinė dviratininkams, paspirtukininkams


Pagrindiniai reikalavimai:

  • Važiuoti važiuojamąja kelio dalimi el.paspirtuku, dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 14 metų asmenims, o turintiems mokyklos išduotą dviratininko pažymėjimą, – ne jaunesniems kaip 12 metų asmenims. Prižiūrint suaugusiajam, važiuoti važiuojamąja dalimi dviračiu leidžiama ne jaunesniems kaip 8 metų vaikams.
  • Važiuojant elektriniu paspirtuku nepilnamečiams (iki 18 metų) yra privalomas saugos šalmas. Tėveliai, pasirūpinti, kad būtų laikomasi šio reikalavimo, yra jūsų atsakomybė. Visiems kitiems šalmas – rekomenduojamas.
  • El. paspirtuku draudžiama vežti keleivius! Net jei įrengiama rankena, pavyzdžiui, vaikui laikytis, jų vežimas paspirtukais yra nelegalus.
  • Važiuodamas kelkraščiu, pėsčiųjų ir dviračių taku, šaligatviu, elektrinio paspirtuko vairuotojas privalo duoti kelią pėstiesiems, neturi jiems trukdyti, kelti pavojaus.
  • Važiuojant pro pėsčiąjį privaloma važiuoti greičiu, kuris yra artimas pėsčiojo judėjimo greičiui, paliekant saugų atstumą iš šono.
  • Keliaujant per pėsčiųjų perėją, reikia vestis paspirtuką, kaip ir dviratį. Jei kelias kertamas specialiu žymėjimu išskirtu dviračių taku, paspirtukų vairuotojai privalo įsitikinti, kad jiems duodamas kelias, ir kirsti gatvę jie gali važiuodami.
  • Jei paspirtuko vairuotojui reikia kirsti važiuojamąją dalį ten, kur eismas nereguliuojamas, tą daryti galima tik praleidus visas ja važiuojančias transporto priemones.
  • Kai elektrinio paspirtuko vairuotojas kerta išvažiavimus iš šalia kiemo esančių teritorijų, gyvenamosios zonos, kiemų ar stovėjimo aikštelių, jam nereikia nulipti nuo savo transporto priemonės ar jos vestis. Tais atvejais eismo dalyviai, važiuojantys į šias teritorijas ar iš jų, privalo praleisti dviratininką ar elektrinio paspirtuko vairuotoją, mat šiam kelyje – pirmenybė.
  • Elektrinių paspirtukų vairuotojams kelyje taikoma pirmumo teisė ir tuomet, kai šie kerta važiuojamąją dalį, į kurią kiti vairuotojai suka.
  • Važiuodamas važiuojamąja dalimi, vairuotojas privalo dėvėti ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais arba paspirtuko priekyje turi degti baltos šviesos žibintas, o gale – raudonos šviesos žibintas.


Linkime saugių kelionių!


Saugaus eismo skiltis „Kieno pirmumas?“ rengiama kartu su VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius