Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Užfiksavo šonu slystančius pareigūnus, tačiau tai – ne chuliganiškas vairavimas?

Socialiniame tinkle „Facebook“ plinta vaizdo įrašas, kuriame – policijos pareigūnai, važiuojantys aikštelėje ir dalį kelio slystantys šonu. Nufilmuotas vaizdas sukėlė diskusijų audrą: kodėl paprastam vairuotojui tai draudžiama, o pareigūnams – ne? Visgi policijos atstovai tikina, jog už tokį veiksmą nebūtų nubaustas nė vienas vairuotojas.
Naujo dizaino tarnybinių policijos automobilių pristatymas
Policijos automobilis. Asociatyvinė nuotrauka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Facebook“ grupėje „Viskas apie automobilius“ įkeltas vaizdo įrašas sukėlė milžinišką susidomėjimą. Jame – policijos pareigūnų „Škoda Yeti“, važiuojanti šonu. „Policijos pareigūnai irgi mėgsta rankinį užtraukt“ – taip pavadintas vaizdo įrašas.

VIDEO: Vilniuje užfiksuotas policijos pareigūnų automobilis, slystantis šonu

„Patys daro, o paprastam vairuotojui už tai chuliganišką vairavimą pripaišytų“, – taip reagavo vienas internautas į vaizdo įrašą.

„Aš taip pat buvau padaręs prie jų, nepastebėjau, kad šalia stovi, bet nesakė nieko“, – komentavo antras.

„Aha, tikrai. Užsimečiau netyčia į posukį, tai sustabdė, vos nesurašė protokolo už chuliganišką vairavimą, pasakė, kad turiu pasirinkti saugų greitį ir atsižvelgti į oro sąlygas, kad rankinis stabdis nėra skirtas lengvesnio posūkio įveikimui. Nematau čia nieko gero jų vairavime, turi rodyti pavyzdį pareigūnai, o ne su tarnybine mašina rankinį tampyti“, – pyko kitas.

„O mus baudžia, kad aikštelėje skersą imam. Va taip ir gyvenam, jiems galima, o mums ne“, – nuomonę išsakė ketvirtas.

Toks slydimas – ne chuliganiškas veiksmas

Ramūnas Matonis, Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas, pabrėžė, kad už tokį veiksmą joks vairuotojas nebūtų baudžiamas.

„Visų pirma, net nėra aišku, ar tai rankinio užtraukimas, ar tai slystelėjimas. O net jei tai yra rankinio užtraukimas, tai nėra chuliganiškas vairavimas“, – akcentavo R.Matonis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Ramūnas Matonis

Pasak jo, tokio veiksmo toli gražu negalima lyginti su atvejais, kai vairuotojai rankinį traukia ir šonu slysta tuščiose stovėjimo aikštelėse. Tokie atvejai, anot R.Matonio, traktuotini kaip chuliganiškas vairavimas.

„Palyginkite, kur yra driftinimas aikštelėse, kur slysta šonu automobiliai ir taip toliau, ir kur posūkio padarymas. Du visiškai skirtingi dalykai“, – sakė Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas.

Chuliganiškas vairavimas, pabrėžė R.Matonis, yra tuomet, kai vienu metu ar paeiliui padaromi keli grėsmę eismo saugumui keliantys Kelių eismo taisyklių pažeidimai.

„Žmogiškai kalbant, tai išsidirbinėjimas kelyje, kai pažeidimai daromi tyčia. Skirtumas, man atrodo, akivaizdus“, – sakė specialistas.

Nebuvo nei pažeidimo, nei pavojaus

Pradėjus plisti vaizdo įrašui, Lietuvos policija savo feisbuko paskyroje netruko išplatinti informaciją, koks vairavimas laikomas chuliganišku.

Administracinių nusižengimų kodeksas (ANK) numato, kad chuliganiškas vairavimas – tai transporto priemonių vairavimas vienu metu ar paeiliui padarant kelis grėsmę eismo saugumui keliančius eismo taisyklių pažeidimus, lenkimas vietose, kuriose pagal Kelių eismo taisykles (KET) draudžiama lenkti, įvažiavimas į priešpriešinio eismo juostą pažeidžiant KET reikalavimus, vairavimas neteisėtai organizuotose transporto priemonių lenktynėse, pavojingą situaciją sukėlęs (t. y. privertęs kitus eismo dalyvius staigiai keisti judėjimo greitį, kryptį arba imtis kitokių veiksmų savo ar kitų žmonių saugumui užtikrinti) KET pažeidimas.

Chuliganiškas vairavimas – tai pavojų eismo saugumui arba savo ar kitų žmonių saugumui keliantis KET pažeidimas dėl chuliganiškų paskatų.

„Šiuo atveju, mūsų nuomone, nebuvo nei KET pažeidimo, nei pavojaus“, – akcentuojama Lietuvos policijos feisbuko paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius