Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė „pasiruošė“ žiemai: įpusėjo sausis, o druska tik perkama

Lietuvių patarlė byloja: roges ruošk vasarą. Tačiau, atrodo, Vilniaus savivaldybė galvoja kitaip, mineralines ir chemines medžiagas gatvių priežiūrai, paprasčiau – druską ir smėlį, nusprendusi pirkti šaltajam sezonui įsibėgėjus. Kelininkai ramina, kad turi, kuo barstyti miesto gatves. Kol kas, nes lapkritis ir gruodis įrodė, kad sninga gausiau ir dažniau nei prieš metus.
UAB „Grinda“ naktinė pamaina
UAB „Grinda“ naktinė pamaina / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Vilniaus gatves prižiūrinti bendrovė „Grinda“ tvirtina savo sandėliuose tebeturinti druskos ir druskos-smėlio atsargų. Pastarosios dienos buvo gana ramios, barstyti gatves teko tik minimaliai, nes nei snigo, nei buvo susidaręs plikledis. Tačiau žiema dar nesibaigė.

Pradėjo spalio viduryje

Gatvių barstymo sezonas šiemet prasidėjo anksti – „Grinda“ apie pradėtus darbus savo interneto svetainėje pranešė spalio 17 dieną: „Per pirmąsias šaltas spalio naktis ant Vilniaus Liubarto, Žvėryno, Geležinio vilko, Karaliaus Mindaugo, Valakampių, Žirmūnų, Žaliojo ir Šilo tiltų išbarstyta daugiau nei 2 t šlapių druskų, neleidžiančių susidaryti ledo sluoksniui – savivaldybės kontroliuojama įmonė UAB „Grinda“ iš anksto pasiruošė Vilniaus miesto gatvių valymui žiemą. Druskų barstytuvai jau budi mieste, mat ledas ant tiltų ir viadukų formuojasi termometro stulpeliui nukritus vos viena padala žemiau nulio. Vairuotojai, nesuskubę pasikeisti vasarinių padangų, tokiose vietose neretai patenka į avarines situacijas.“

Tame pačiame pranešime skelbiama, kad įmonės sandėliuose sukaupta daugiau nei 10 tūkst. t druskos, o žiemos pradžiai paruošta beveik 18 tūkst. kub. m smėlio-druskos mišinio.

Sukaupė per mažai?

Aiškėja, kad to yra per mažai. Sezonas dar tik įpusėjo, o jau sunaudota apie 11 tūkst. t druskos. Ir atrodo, kad Vilniaus savivaldybė iš anksto nepasirūpino paskelbti pirkimą ir įsigyti tiek druskos bei smėlio ir žvyro mišinio, kad užtektų visam sezonui. Pirkimas paskelbtas tik lapkričio 10 dieną, vokai atplėšti prieš pat Kalėdas – gruodžio 23-iąją.

VIDEO: Taip gaminamas „šlapios druskos“ tirpalas

Kaip rašoma Mineralinių ir cheminių medžiagų Vilniaus miesto gatvių priežiūrai žiemą pirkimo apraše, sutartis būtų pasirašoma trejiems metams, o per tą laiką maksimalus prekių kiekis būtų: 90 tūkst. t smėlio-žvyro mišinio, 60 tūkst. t baltos natrio chlorido techninės druskos, 36 tūkst. t ledo ir sniego tirpinimo medžiagos, 7,5 tūkst. t raudonos natrio chlorido techninės druskos. Taip pat – kur kas mažesni kiekiai kalcio chlorido techninės druskos (180 t), magnio chlorido techninės druskos (360 t), vakuuminės druskos (750 t) ir antikorozinio priedo (inhibitoriaus) (150 t).

„Perkančioji organizacija reikalauja, kad sutarties įvykdymas būtų užtikrinamas užstatu arba banko garantija, nustatytu/a kiekvienai pirkimo objekto daliai, pasirašant sutartį dėl kelių pirkimo objekto dalių iškart, užstato/banko garantijos suma turi būti sumuojama, – teigiama skelbime apie pirkimą, o bendra suma yra per 300 tūkst. eurų. – Tiekėjui praleidus bet kurios pareigos įvykdymo terminą, nustatytą šioje Sutartyje, Sutarties įvykdymo užtikrinimo suma atitenka Klientui ir Tiekėjas papildomai moka Klientui 0,02 (dvi šimtąsias) procento delspinigius nuo nepatiektų Prekių kainos už kiekvieną uždelstą dieną.“

Jau sunaudota 11 tūkst. tonų

Arūnas Visockas, Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Susisiekimo komunikacijų skyriaus vadovas, paprašytas paaiškinti, kodėl druskos ir smėlio-žvyro mišinio pirkimas buvo pradėtas ne vasarą, o lapkritį, sakė, kad šiemet žiema prasidėjo labai anksti, lapkričio pradžioje, ir buvo itin snieginga.

„Jeigu 2015–2016 m. žiemą buvo sunaudota apie 14 tūkst. tonų druskos, tai dabar per kelis mėnesius sunaudojome apie 11 tūkst. tonų druskos, tai beveik tiek, kiek per visą sezoną. Konkursas druskos pirkimui buvo paskelbtas lapkričio 10 dieną, o vokai su pasiūlymais atplėšti gruodžio 23 d. Prieš baigiantis sutarčiai su miestą druska aprūpinančiomis bendrovėmis buvo pradėti derinti pirkimo dokumentai, o netrukus buvo paskelbtas ir naujas konkursas“, – teigė A.Visockas.

VIDEO: Apsnigtų Vilniaus gatvių valymas per pūgą

Kodėl tuo nebuvo pradėta rūpintis, tarkim, liepą, taip ir liko neaišku. Tačiau esą pirkimo kainos nepriklauso nuo sezono, druska pagal sutartį kainuoja tiek pat, kad ir kada ją miestas pirktų. Ar ne sezono metu perkant pardavėjai nesiūlytų pigesnės, sužinoti nepavyko.

Po įvykusių pirkimų sausį Vilniaus savivaldybė tvirtina pasirašiusi 3 metų sutartis su bendrovėmis „Žvyro karjerai“ (dėl 25 tūkst. t smėlio tiekimo) ir „Keluva“ (dėl 350 t magnio, kalcio chloridų ir vakuuminių druskų). Artimiausiu metu planuojama pasirašyti sutartį su bendrove „Baltkalis“ (dėl 17 tūkst. t natrio chlorido techninės druskos).

Užteks metams

„Perkamo kiekio, 17 tūkst. tonų, užteks vieneriems metams“, – sakė A.Visockas.

Tačiau Vilniaus savivaldybė tikina, kad šiuo metu bendrovė „Grinda“ turi pakankamai druskos sandėliuose, kad, iškritus sniegui, galėtų pasirūpinti tiek miesto gatvėmis, tiek aprūpinti pėsčiųjų dalį prižiūrinčias bendroves.

„Per pastarąsias dienas į miesto gatves prižiūrinčią bendrovę „Grinda“ jau atkeliavo apie 900 tonų druskos. Dar apie 17 tūkst. tonų druskos bendrovę pasieks pasirašius sutartį, t.y. po dviejų–trijų savaičių“, – aiškino A.Visockas.

Perkamo kiekio, 17 tūkst. tonų, užteks vieneriems metams, – sakė A.Visockas.

Vos prieš kelias dienas Vilniaus meras Remigijus Šimašius savo „Facebook“ paskyroje džiaugėsi, kaip puikiai savo darbą atlieka bendrovė „Grinda“, pasikeitus jos vadovybei.

„Kiek ūsuoti bebrai pavagia iš valdiškų įmonių? Ar gali pavogti PUSĘ visų medžiagų ir dar TREČDALĮ darbo laiko?

Klausimas, aišku, subtilus, nes už rankos juk nieks nepagavo, ar ne? „Grindoje“ vadovybės pokyčiai įvyko prieš nepilnus (!) metus. Lyginu 2015 ir 2016 metų „Grindos“ duomenis: darbų atlikta dviem trečdaliais daugiau; atsargų, mechanizmų remonto, degalų sąnaudų, nuomojamo transporto sąnaudų – 15–30 procentų mažiau. Medžioklėms skirti automobiliai įmonės sąskaita tokiu atveju tampa tik gėlytėmis...“ – rašė meras, žadėdamas plačiau papasakoti jau netrukus.

Žiema šiemet kelininkams negailestinga

Ši žiema kelininkų išties negaili. Lapkričio ir gruodžio duomenys, kuriuos parengė Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, rodo, kad šį šaltąjį sezoną snieguotų ir tikrai šaltų dienų buvo kur kas daugiau nei prieš metus.

Vilniaus m. saviv. nuotr./Gatvių barstytuvai Vilniuje
Vilniaus m. sav. nuotr./Gatvių barstytuvai Vilniuje

2006-ųjų lapkritį vidutinė oro temperatūra buvo 0,5 laipsnio šilumos, o prieš metus – 3,8 laipsnio aukščiau nulio. Sniego per visą 2016 m. lapkričio mėnesį iš viso prisnigta 48 cm, 2015 m. tą patį mėnesį – tik 5 cm. Iš viso dienų, kai snigo, pernai lapkritį buvo 12, o metais anksčiau – vos keturios.

Ir gruodis šią žiemą kelininkų, vairuotojų bei pėsčiųjų nelepino. Vidutinė temperatūra buvo 0,6 laipsnio šalčio, nesnigo tik aštuonias dienas, visas kitas dienas Vilniuje buvo daugiau ar mažiau sniego. Iš viso, sudėjus visų dienų, kai snigo, sniego kiekį, prisnigta 109 cm. 2015 metais gruodis buvo kur kas švelnesnis – vidutinė temperatūra siekė 1,6 laipsnio šilumos, snigo tik nuo gruodžio 28-osios iki pat Naujųjų metų ir prisnigo iš viso 27 cm sniego.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius