Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip švęsti pergalę slidžiose ir pavojingose žiemos kelionėse

Penktadienio rytas Lietuvoje prasidėjo masiškais sveikinimais sulaukus žiemos. Mat Vilniuje ir kituose miestuose spalio 26 d. iškrito pirmasis sniegas. Pasinaudodami proga, norime priminti GAZAS.LT skaitytojams su kokiais iššūkiais teks susidurti artimiausią pusmetį. Ir kaip švęsti pergalę – saugiai pasiektą kelionės tikslą.
Apsnigtas automobilis
Apsnigtas automobilis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pradėsime šį kartą ne nuo rekomendacijų išleisti tūkstantį kitą padangoms, o raginimais keliuose būti atidesniais. Atšalus orui jūsų puikios vasarinės padangos netenka savo gerųjų savybių. Jos tampa kietomis ir slidžiomis.  Stabdymo kelias pailgėja vos ne dvigubai. Tai reiškia, kad skirtumą turėsite kompensuoti vairuodami protingai. Stabdykite anksčiau, nerizikuokite „kišdami“ savo automobilio priekio į judantį eismą.

Atminkite, kad pergalė nėra laimėtos „drago“ lenktynės nuo šviesoforo iki šviesoforo. Pergalė yra pasiektas kelionės tikslas. Tai jums patvirtins ir jūsų vairavimo idealai – greičiausi Lietuvos lenktynininkai. Lietuvos ralio čempionas Vytautas Švedas yra sakęs – laimėti lenktynes reikia ne greičiausiu važiavimu, o balansu tarp greičio ir saugumo.

Tai banalūs dalykai, kuriuos – net neabejoju tai patvirtins komentatoriai – žino visa Lietuva. Nes Lietuva – vairuotojų kraštas. Bet užduokite sau klausimą – kodėl gatvėse tiek daug avarijų. Ir kodėl Jūsų kaimynas, su trisdešimties metų vairavimo patirtimi, ieško naujo automobilio mat senasis liko griovyje.

Net geriausi vairuotojai nesugeba visiškai prognozuoti kitų eismo dalyvių ar ypač užmiestyje netikėtai pasikeitusios dangos. Švarus gražus asfaltas medžių pavėsyje gali tapti tikra čiuožykla. Būkite atidūs!

Na, o dabar, nepykite, pabūsime nuobodūs ir priminsime banaliuosius dalykus. Pasirūpinkite savo automobilio padangomis. Statistika sako, kad du trečdaliai lietuvių yra žiemą važiavę vasarinėmis padangomis. Pusė – turėję dėl to vienokių ar kitokių nemalonumų. Taigi, tapkite gerąja statistikos dalimi ir pasirūpinkite gerų žieminių padangų komplektu.

Tam nebūtina išleisti viso šeimos biudžeto, nuo sausio mėnesio kaupiamo Kalėdų dovanoms. Geros padangos kainuoja pigiau, nei automobilio skardų lyginimas.

GAZAS.LT rekomenduoja padangas rinktis kuo geresnes. Žinomo gamintojo, gero rašto ir kuo naujesnio modelio. Jei jūsų automobilis apautas didelio skersmens vasarinėmis padangomis, pasvarstykite žiemai įsigyti atskirus ratlankius, kuriems tiks ir mažesnės padangos. Mat septyniolikos colių žieminė padanga (palyginimui naudosime „Bridgestone Blizzak WS70“ modelį iš „Egzotika“ parduotuvės) kainuoja net 200 litų daugiau už penkiolikos colių dydžio modelį. Taip pat, jau nuo kito sezono taupysite ant nepigaus padangų montavimo.

Netikėkite pardavėjų pasakomis, kad tris metus sandėliuose gulėję padangos yra prastesnės. Jos yra prastesnės ne dėl kietesnės gumos ar kažkokių kitokių cheminių savybių (įrodyta gabių mokslininkų). Jos blogesnės, nes jų raštas ne toks modernus. Tačiau, sprendžiant dilemą ar pirkti pigesnes naujas padangas ar dėvėtas – geriau jau pirkite tris metus sandėliuose gulėjusias naujas.

Tik venkite pigios kiniškos produkcijos. Tai prastos padangos, vakaruose atliekamų testų metu pastoviai liekančios uodegoje su pavojingai prastais stabdymo, kontrolės ar dėvėjimosi rodikliais.

Nepamirškite, kad jūsų automobilyje, tikėtina, cirkuliuoja vasaros rėžimui pritaikyti skysčiai, kurie su pirmu šaltuku pavirs ledu. Langų plovimo skystį rekomenduojame pakeisti žieminiu. Tik prieš pilant žieminį skystį reikėtų ištuštinti vasarinio atsargas – vasarinio ir žieminio langų skysčio mišinys nebus atsparus šalčiui.

Taip pat, dar vienas, esminis automobilio sistemoje naudojamas skystis gali būti pavojingai „lengvas“. Aušinimo skystis, jei nepritaikytas žiemai, jau savaitgalį gali pavirsti želė. Pabandykite tokio tirštumo skystį pūsti per šiaudelį… Automobilio variklio aušinimo angos yra siauros, tinkamos tik skysto pavidalo aušinimo skysčiams.

Dauguma automobilių remonto dirbtuvių gali jūsų automobilyje patikrinti visus skysčius jų stiprumui matuoti skirtais įrankiais, kol bus montuojamos žieminės padangos.

Na, ir nepamirškite, kad tokios smulkmenos kaip šluotelė ir gremžtukas gali turėti lemiamą vaidmenį tą rytą, kai ant automobilio rasite pusnį sniego ir centimetrą ledo po juo. Kreditinėmis ar „Ačiū“ kortelėmis storo ledo įveikti nepavyks. O prasikrapščius dešimties kvadratinių centimetrų dydžio „langą“ į gatvę geriau nevažiuoti – nustebsite kiek pavojingų situacijų keliuose įvyksta dėl prasto matomumo iš automobilio.

Geros kelionės!

Daugiau žiemos vairavimo naujienų rasite GAZAS.LT rubrikoje „Slidus kelias“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius