-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 04 22

Kaune atidaryta pirmoji elektromobilių akumuliatorių įkrovimo stotelė

Prie Kauno rajono savivaldybės pastato atidaryta pirmoji Lietuvoje europinius standartus atitinkanti elektrotransporto akumuliatorių įkrovos stotelė. Čia ji atsirado neatsitiktinai – Kauno rajono savivaldybė ateityje ketina įsigyti elektromobilį.
Kauno rajono vadovai išbandė ,,Toyota Aygo“ pagrindu sukurtą elektromobilį
Kauno rajono vadovai išbandė „Toyota Aygo“ pagrindu sukurtą elektromobilį. / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Stotelę sumontavo bendrovė „Elinta“ ir už simbolinę 1 lito kainą išnuomojo Kauno rajono savivaldybei, kuri įsipareigojo propaguoti aplinkai draugišką transportą ir padengti elektros išlaidas, kurios per mėnesį gali siekti iki 50 litų. Elektromotomobilio akumuliatorių  čia bus galima pakrauti per valandą ir su juo nuvažiuoti 200 kilometrų. Tai numatyta sutartyje, kurią pasirašė Kauno rajono savivaldybės meras Valerijus Makūnas ir UAB „Elinta“ vadovas Vytautas Jokužis.

Įrengta stotelė yra eksperimentinė, ji keletą mėnesių bus testuojama. Jei atsiras poreikis, jos vietoje bendrovė „Elinta“ įrengs serijinę stotelę. Porą savaičių bendrovė savivaldybei leis naudotis elektromobiliu – savivaldybės vadovai galės įvertinti jo privalumus ir ekonomiją.

„Automobilių išmetamų teršalų dalis sudaro 60–70 proc. bendrojo visų teršalų kiekio, didžiuosiuose miestuose ši dalis gali siekti net 90 proc. Kaimo vietovėse autotransporto tarša yra žymiai mažesnė – apie 50 proc. Didžiausią dalį, apie 98 proc., išmestų į aplinką transporto taršalų kiekio sudaro autotransporto priemonių išmetami teršalai ir tik 2 proc. – kitų transporto priemonių – traukinių, lėktuvų, laivų – teršalai. Lietuvos žemės ūkio universitetas, 2008 m. rengdamas Kauno rajono savivaldybės aplinkos monitoringo 2008–2013 m. programą, konstatavo, kad daugiausia įtakos oro taršai Kauno rajone turi transportas“, – sakė Kauno rajono savivaldybės meras V.Makūnas.

UAB „Elinta“ vadovas Vytautas Jokužis sakė, kad netrukus bus pradėta serijinė stotelių gamyba, parengta jų platinimo ir įrengimo programa. Kauno rajone, Biruliškių kaime, veikianti aukštųjų technologijų bendrovė „Elinta“ „Toyota Aygo“ pagrindu sukūrė elektromobilį.

Manoma, kad Lietuvoje ir Kauno regione atsiras žmonių, norinčių važinėti aplinkai draugišku automobiliu. Pasak bendrovės direktoriaus V.Jokužio, netgi pagal dabartinį elektros gamybos būdą Lietuvoje elektromobilis išmeta 2,6 karto mažiau CO2, o naudojant atsinaujinančius šaltinius, visiškai neteršia aplinkos. Vairuotojui, įsigijusiam tokią transporto priemonę, nebereikės važiuoti į degalinę, jaudintis dėl kuro kainų. Elektromobilį per 6–8 valandas galima įkrauti iš buitinės rozetės.

„Elintos“ pasididžiavimas – motoroleris su elektriniu varikliu „Elinta e-force“, kurį sukūrė KTU studentas Laurynas Jokužis. Jis yra galingas, todėl dinamiškesnis net už varžyboms parengtą sportinį motorolerį, naudojantį 12 litrų benzino. Tačiau yra labai tylus, juo nuvažiuoti 100 kilometrų kainuoja vos 2 litus. Tiesa, „žaliasis“ motoroleris dėl brangių baterijų masiškai nebus gaminamas. Rinkoje netrukus pasirodys ir elektromotociklas „Voltra“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius