Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

15 įdomiausių testų, kuriuos 15min sukūrė 2023 m.: ar nieko nepraleidote?

Visus 2023 m. portalo 15min rubrika „Ar žinai?“, kurios redaktorius esu, kiekvieną dieną (na, beveik kiekvieną) skaitytojus kvietė išspręsti po naują žinių pažinimo testą. Matematika paprasta – tai reiškia, kad per 2023 m. portale paskelbta buvo daugiau negu 300 testų ir žaidimų pačiomis įvairiausiomis temomis.
Testas
Testas / Shutterstock nuotr.

Šios temos svyravo nuo labai plačių iki siaurų, bet plečiančių akiratį, pavyzdžiui, testų ciklas „Susipažinkime“, kurio metu kvietėme geriau pažinti Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatus.

Buvo rimtų testų apie XX a. meną arba literatūros citatas, buvo ir „popsinių“ testų. Buvo klasikinių testų, kur būna tekstinis klausimas ir 4 atsakymų variantai, buvo ir žaidimų ar muzikinių testų, kur reikėjo ne tik žinių, bet ir klausos.

Viščiukus skaičiuoja rudenį, sako lietuvių liaudies patarlė, iš kurios galėtų gimti nesunkus testo klausimas („Kada Lietuvoje skaičiuoja viščiukus?“).

Bet aš testų „viščiukus“ suskaičiavau žiemą ir dalinuosi savo sudarytu 15-os rinktinių 15min testų, publikuotų 2023 m., sąrašu.

Žodis „rinktinis“ šiuo atveju reiškia, kad testas arba labai patiko man pačiam (taip, šis kriterijus labai subjektyvus), arba buvo kažkuo išskirtinis ir nestandartiškas. O kartais ir visi dalykai kartu.

Be to, stengiausi, kad testai būtų iš skirtingų sričių ir aprėptų 15min testų įvairovę.

Atidūs skaitytojai pastebėjo, kad įprastai dabar dauguma 15min testų visiems būna prieinami tos pačios dienos, kai būna publikuoti, vakare (paprastai tai būna apie 20 val.) ir kitos dienos ryte iki maždaug 10 val. Po to testus laisvai gali spręsti tik 15min prenumeratoriai.

Tačiau Naujųjų metų proga iki sausio 2 d. ryto visi penkiolika šiame straipsnyje minimų testų bus prieinami ne tik prenumeratoriams, bet ir visiems 15min skaitytojams.

Gražių Naųjųjų metų ir gero sprendimo!

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ugnius Antanavičius
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ugnius Antanavičius

1. Ar prisiminsite 15 TV laidų, kurias Lietuvos televizijos rodė prieš 25 metus?

Nostalgija – galinga jėga. Tokių testų kaip šis tikslas ir yra priversti pajusti bent šiek tiek nostalgijos, prisimenant kažką primiršto. Šiame teste reikia prisiminti kadaise Lietuvos televizijų rodytas laidas.

Testą rasite paspaudę šią nuorodą. Sėkmės!

2. Ar žinote šias 15 dainų, susijusių su Vėlinėmis ar Helovinu?

Mėgstu daryti muzikinius testus – man tai atrodo įdomus įprasto testo formato patobulinimas. Be to, darydamas juos vis turiu progą prisiminti, kiek įvairios muzikos yra Lietuvoje. Ypač tada, kai darau muzikinius testus, susijusius su kokia nors konkrečia tema.

Toks yra ir šis Vėlinių proga darytas testas, kuriame – lietuviškos dainos apie Vėlines, Heloviną, zombius, pragarą ir visokius kitokius šiurpus. Dalis klausimų lengvi visiems, dalis – tikrai sunkūs.

Testą rasite paspaudę šią nuorodą. Sėkmės!

3. Žaidimas PASIRINK: kurie iš šių žodžių yra Lietuvos himne?

2023 m. pabaigoje 15min šalia kasdienių testų kartais ėmė siūlyti ir kitokio pobūdžio žaidimus. Vienas tokių – žaidimas PASIRINK, kuriame yra ne daug klausimų, kurie turi po vieną teisingą atsakymą, bet vienas klausimas su daug teisingų atsakymų.

Į šį žaidimą PASIRINK įtraukėme 20 žodžių, iš kurių 10 yra „Tautiškoje giesmėje“ – Lietuvos valstybės himne – o 10 nėra. Ar Lietuvos himno testą prisimenate puikiai ir prisiminsite visus žodžius, kurie jame yra?

ŽAIDIMĄ RASITE ČIA.

4. Žaidimas EILĖS TVARKA: ar sugebėsite eilės tvarka išdėlioti 10 didžiausių Lietuvos miestų?

Dar viena 2023 m. naujovė – žaidimas EILĖS TVARKA. Šiame žaidime reikia tam tikrus dalykus – įvykių datas, miestus pagal dydį ar pan. – išdėlioti teisinga eilės tvarka.

Bandyti galite net 5 kartus. Kitąmet tokių EILĖS TVARKOS žaidimų bus ir daugiau – kad 15min testų ir žaidimų pasaulyje būtų daugiau įvairovės.

ŽAIDIMĄ RASITE ČIA.

5. Testas nuo A iki Ž meniškos sielos žmonėms: ar žinote, kas nutapė šiuos paveikslus?

Testų apie dailę 15min šiaip nebūna dažnai, bet čia – būtent toks testas. Jis apima įvairius laikotarpius, įvairius tapybos stilius. Išmėginkite – tikėtina, kad ne viską žinosite, tačiau bet kuriuo atveju pamatysite gražių paveikslų.

TESTĄ RASITE PASPAUDĘ ŠIĄ NUORODĄ.

6. Ar pažinsite kalbą iš to, kaip ja skamba žodis „ačiū“?

Testai, susiję su lietuvių kalba, portale dažnai būna tarp labiausiai sprendžiamų. Bet šis testas, nors ir kalbinis, kiek kitoks – jis susijęs būtent ne su lietuvių kalba, o su kitomis kalbomis. Jame reikia pažinti, kaip įvairiomis kalbomis skamba žodis „Ačiū“.

Man atrodo, kad tokiame teste reikia ne tiek konkrečių žinių (juk vargu ar kas moka keliolika skirtingų kalbų), kiek abstraktaus mąstymo – gebėjimo „jausti“, kaip galėtų skambėti viena ar kita kalba žodis „ačiū“, nes juk tikėtina, kad kada nors gyvenime teko tai girdėti. Dar praverčia žinoti, kaip atrodo skirtingos rašto sistemos.

TESTAS APIE AČIŪ YRA ČIA.

7. Ar pažinsite XX a. pabaigos politikus iš jų nuotraukų?

Prisiminti, kaip žinomi žmonės atrodė, kai buvo jaunesni, įdomu daugeliui. Testų pagalba priminti tai, ką kažkada žinojai, bet galbūt pamiršai, galima ne tik kalbant apie populiariąją kultūrą ir TV žvaigždes, bet ir tokius dalykus kaip politika.

Šiame teste reikėjo būtent iš nuotraukų pažinti XX a. pabaigos Lietuvos politikus.

Dalis į testą įtrauktų politikų politikoje veikia iki šiol, dalis jau mirę ar tiesiog iš aktyvios politikos pasitraukę. Bet, jei jums bent ~30 metų ir kiek nors domitės politika, daug šių vardų tikrai žinote.

TESTĄ APIE POLITIKUS RASITE ČIA.

8. Ar tai gyvūnas, ar kambarinis augalas?

Man patinka testai, kuriuose sulyginami skirtingų sričių dalykai ir reikia pažinti, ar tai viena, ar kita, nors sugalvoti idėjų tokiems testams, kad nebūtų per lengva arba per sunku, dažnai tampa iššūkiu.

Čia vienas iš būtent tokių testų, jame reikia iš pavadinimo atpažinti, ar tai gyvūnas, ar kambarinis augalas. Tad praversti gali tiek floros, tiek faunos žinios.

TESTĄ APIE GYVŪNUS IR AUGALUS RASITE ČIA.

9. Kaip gerai žinote dainuojamosios poezijos grupes ir atlikėjus iš Lietuvos?

Muzika ir teatras daugeliui žmonių patinka atskirai, tačiau šie dalykai gali derėti ir kartu. Dainuojamoji poezija tikrai nėra kiekvieno mėgstamiausias muzikos stilius, bet gerbėjų Lietuvoje turi daug.

Muzikiniai testai, skirti konkrečiam žanrui, nepatenka į populiariausių testų topus, bet, ar bent jau aš taip tikiuosi, to žanro gerbėjams tampa malonia staigmena. Tad jei kažkiek klausote dainuojamosios poezijos ar tiesiog mėgstate muzikinius testus, šis testas – jums!

Muzikinį testą apie dainuojamąją poeziją rasite čia.

10. Kauniečio viktorina: 20 klausimų viktorina apie Kauną

Ne visi 15min publikuoti testai būna parengti portalo žurnalistų. Kartais organizacijos, kultūrinės įstaigos ir t. t. į mus kreipiasi su įdomiais pasiūlymais. Štai gegužę Kauno miesto muziejus kreipėsi, siūlydami būti jų kasmet rengiamos „Kauniečio viktorinos“ partneriais.

„Kauniečio viktorina“ – tai 20 klausimų apie Kauną, šiemet viktorinos tema buvo draugystė. Viktorina buvo gana sunki, tačiau kauniečiams ir miesto svečiams padėjo sužinoti naujų dalykų apie Kauną ir jo žmones.

VIKTORINĄ IŠBANDYTI GALITE ČIA.

11. Ar prisiminsite, kas buvo pavaizduoti ant litų banknotų?

Tai vienas tų testų, kuris iš pavadinimo atrodo lengvesnis negu yra. Taip, daugelis puikiai prisimena asmenis ant litų banknotų. Tačiau juk banknotas turi dvi puses!

Antroje litų banknotų pusėje buvo vaizduojamos įvairios vietos ar kiti vaizdai ir, parodė šis testas, juos prisiminti 15min skaitytojams ne visada sekėsi lengvai. Kaip seksis jums?

TESTĄ APIE LITUS RASITE ČIA.

12. Testas literatūros aistruoliams: iš kokių puikiai žinomų knygų yra šios 12 citatų?

Dauguma (tikslios statistikos nevedu, bet, manau, koks 75-80 proc.) 15min publikuojamų testų būna sukurti mano, ir draugai kartais sako, kad pažinodami mane gali kai kuriuos atsakymus nuspėti ir nežinodami (taip, aš turėdamas progą mielai kur nors įtraukiu „Žiedų valdovą“).

Tačiau kartais testus parengia ir mano kolegos, ir čia vienas iš tokių testų. Tokiuose testuose man patinka tai, kad juos peržiūrėdamas dažnai pagalvojau „cha, geras klausimas, pats net nebūčiau pagalvojęs susukti klausimo apie tai“. Tokių klausimų yra ir šiame teste apie literatūros citatas.

TESTĄ APIE LITERATŪRĄ RASITE ČIA.

13. Ar atsakysite į 13 klausimų apie skaičių 13?

Tiesiog bendrųjų žinių testų, sunkesnių ar lengvesnių, portale daug, tačiau retkarčiais testai būna bendrųjų žinių, bet susiaurinami klausimus arba atsakymus siejančios bendros temos. Šiuo atveju tai buvo skaičius 13.

Testas buvo parengtas penktadieniui, 13 mėnesio dienai, jame 13 klausimų, visi klausimai ir atsakymai susiję su skaičiumi 13. Na, ir šiame sąraše šis testas tryliktas yra tikrai neatsitiktinai.

TESTĄ RASITE ČIA.

14. Ar tai Justino Marcinkevičiaus eilės, ar ne?

Šiaip ne itin mėgstu kurti testus, susijusius su aktualijomis, nors retkarčiais tai ir darau. Man atrodo, kad spręsdami testus žmonės nori pailsėti ir atsipalaiduoti – o jei nori sužinoti daugiau apie aktualijas, tai straipsnis tam yra tinkamesnė forma negu testas.

Bet kartais džiaugiuosi, kai galima testo temą netiesiogiai „pritempti“ iki aktualijų temos. Kai visuomenėje (vėl) buvo suaktyvėjusios diskusijos apie Justiną Marcinkevičių ir jo vertinimą, kolega pakišo mintį padaryti testą ir pažiūrėti, ar žmonės, turintys nuomonę apie J.Marcinkevičių, atpažįsta jo poeziją. Testas parodė – didžiąja dalimi atpažįsta, bet ne visuomet tobulai.

TESTĄ RASITE ČIA.

15. Ar įveiksite 10 bendrųjų žinių testą, kuriam klausimus sukūrė „Chat GPT“?

Dirbtinis intelektas bei tai, ką jis gali ir ko negali, tapo gausiai visuomenėje diskutuojama tema 2023 m. Darydamas šį testą, aš pabandžiau išsiaiškinti, ar dirbtinis intelektas atims mano darbo vietą, paprašydamas jo sukurti testą.

Panašu, kad ne, ar bent jau ne greitu metu. Nes taisyti dirbtinio intelekto klaidų teko nemažai.

Čia rasite testą ir galėsite perskaityti mano įspūdžius iš bendravimo su dirbtiniu intelektu.

____

Linksmų Naujų metų ir gražių 2024-ųjų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius