Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Skaityti apie sportą - taip pat sportas.
Išbandyti
Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Ar žinote, kur stovi ir kokio dydžio yra A.Rodino „Mąstytojo“ originalas?

Auguste'o Rodino „Mąstytojas“ („Le Penseur“) – viena garsiausių pasaulio skulptūrų. Ir tikriausiai vienas iš garsiausių meno kūrinių visame pasaulyje. Bet ar žinote, kur stovi šios skulptūros originalas? Ir kad jis yra daug mažesnis negu ta versija, kurią mes dabar dažniausiai įsivaizduojame, pagalvoję apie skulptūrą?
A.Rodino „Mąstytojas“
A.Rodino „Mąstytojas“ / 123RF.com nuotr.

Apie skulptūros originalą retai kalbama todėl, kad „Mąstytojas“ yra bronzinė skulptūra, kuri nuo pat jos sukūrimo buvo labai populiari.

Koks skirtumas, iš ko ji pagaminta? Ogi tas, kad pagaminus formą galima išlieti ne vieną identišką bronzinę skulptūrą. Vien oficialių pilno dydžio „Mąstytojų“ pasaulyje yra bent 28, o neoficialių – šimtai. O kas suskaičiuos mažesnes kopijas, kurias galima įsigyti suvenyrų krautuvėlėse....

A.Rodinas „Mąstytojo“ nekūrė kaip atskiros skulptūros. Dabar šis 186 cm aukščio susimąsčiusio nuogo vyro atvaizdas yra garsiausias jo darbas, tačiau iš pradžių jis buvo tik dalis kur kas sudėtingesnio meno kūrinio.

Dabar mums geriausiai pažįstamas bronzinis „Mąstytojas“ pasirodė 1904 metais, tačiau Rodinas jo pirmtaką sukūrė dar XIX amžiaus pabaigoje.

1880 metais Rodinas gavo užsakymą sukurti „Pragaro vartus“ – didelį ir ypatingai ornamentuotą meno kūrinį, kuris turėjo tapti įėjimu į muziejų. „Pragaro vartai“ apėmė daugybę įvairių smulkių skulptūrų, o centrinė jų – „Mąstytojas“. Šį meno kūrinį matote žemiau. Tai ir yra „Mąstytojo“ originalas.

Wikipedia Commons nuotr. // CC BY-SA 2.0/Meno kūrinys „Pragaro vartai“, kurio pagrindinis, bet ne vienintelis elementas yra „Mąstytojas“
Wikipedia Commons nuotr. // CC BY-SA 2.0/Meno kūrinys „Pragaro vartai“, kurio pagrindinis, bet ne vienintelis elementas yra „Mąstytojas“

A.Rodinas šį kūrinį kūrė įkvėptas Dantės „Dieviškosios komedijos“, todėl daug kas mano, kad mąstytojo figūra vaizduoja patį Dantę.

Taip manyti verčia ir pirminis skulptūros pavadinimas „Poetas“. Kiti su tuo nesutinka – kodėl Dantė būtų nuogas ir toks nepanašus į save?

Darbas prie „Pragaro vartų“ turėjo tęstis 5 metus. Didžioji jo dalis tikrai buvo užbaigta iki 1885 m., įskaitant „Mąstytoją“. Tačiau Rodinas šiuos vartus tobulino iki savo mirties 1917 m.

Jau po 1885 m. Rodinas keletą „Pragaro vartų“ skulptūrų padidino ir pavertė atskirais meno kūriniais. Tarp jų buvo ir „Mąstytojas“, kuris iš karto pakerėjo žmones.

Originale šios figūros aukštis siekė tik maždaug 70 cm aukščio. Rodinas norėjo personažui suteikti Mikelandželo idealaus vyro bruožų.

Įdomu ir tai, kad „Mąstytojas“ buvo specialiai sukurtas žiūrėjimui iš apačios, todėl daugelis šių skulptūrų yra ant aukšto postamento.

Kodėl „Mąstytojas“ taip pakerėjo žmonių protus? Trumpas atsakymas – mąstymas nėra fizinis veiksmas, tačiau vis tiek atrodo, kad ši skulptūra įamžino personažą kažkokioje intensyvioje akimirkoje. Skirtingi žmonės čia mato desperaciją, liūdesį, nepatogumų ar ryžtą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Didžiausiame Bukčių miško parke Vilniuje pasivaikščioti kviečia trys nauji maršrutai
Reklama
„Huawei FreeBuds 6i“ – iki 100 eurų kainuojančios belaidės ausinės
Reklama
Vaikų vasaros atostogoms įsibėgėjant, „Telia Play“ kino rekomendacijos vaikams ir visai šeimai
Reklama
„Įspūdžiai išliko visam gyvenimui“: TV bokštas kviečia pasivaikščioti 170 metrų aukštyje