Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 29

Galite nustebti: kiek tarpukariu kainavo pienas, duona ar benzinas, lyginant su šiais laikais?

Tokie produktai kaip duona, pienas, kiaušiniai, miltai ar bulvės lietuvių virtuvėse vietą rasdavo tiek tarpukariu, tiek dabar. Tačiau kada visi šie dalykai kainavo brangiau – ar 1939 m., ar 2023 m.? Ar mūsų seneliai ir proseneliai už kasdienes prekes mokėjo daugiau ar mažiau, pvz., negu mes?
Turgus tarpukario Lietuvoje, Subačiuje
Turgus tarpukario Lietuvoje, Subačiuje / CCBYNCND, ©Kupiškio etnografijos muziejus

Norint atsakyti į šį klausimą, pirmiausia reikia žinoti prekių ir produktų kainas 1939 m.

Informaciją apie įvairių prekių ir produktų kainas 1939 m. surinkome iš tarpukario statistikos biuletenių, kurie pateikė vidutines įvairių prekių ir produktų kainas. Informaciją apie tarpukario prekių ir paslaugų kainas radome ir Pinigų muziejaus interneto puslapyje.

Bet vien žinoti, kad, pvz., kilogramas cukraus 1939 m. kainavo 1,25 Lt, neužtenka – reikia ir žinoti, maždaug kokią pinigų sumą 1,25 Lt atitiktų šiais laikais.

Tiesiogiai, žinoma, tarpukario lito ir dabartinio euro palyginti nepavyks. Tačiau supaprastinus situaciją tai galima daryti pasinaudojus „tarpininku“ – JAV doleriu.

Dėl infliacijos poveikio 1 JAV doleris 1939 m. buvo vertas maždaug tiek, kiek 21,64 dolerio 2023 m. Kitaip tariant, perkamoji dolerio galia nukrito maždaug 20 kartų.

Lito ir JAV dolerio santykis 1922 m. įvedus litus iš pradžių buvo 10:1. Kitaip tariant, už 10 litų galėjai gauti 1 dolerį. Tačiau 1933 m., didžiosios depresijos metu, JAV doleris buvo devalvuotas.

Antano Ingelevičiaus nuotr./ LNM archyvo nuotr./Kauno Brazilka. Tarpukaris.
Antano Ingelevičiaus nuotr./ LNM archyvo nuotr./Kauno Brazilka. Tarpukaris.

Kadangi Lietuvos valdžia lito nedevalvavo, santykis kiek pasikeitė lito naudai – 1939 m. už 1 dolerį galėjai gauti maždaug 6 litus.

Kaip minėjome, 1 dolerio perkamoji galia nuo tarpukario sumažėjo 21,64 karto. Tad jei tarpukariu dolerio ir lito santykis buvo maždaug 1:6, dabar, 2023 m., už 1 dolerį galėtum nusipirkti tiek, kiek 1939 m. galėjai nusipirkti už 0,27 tarpukario lito.

Dabar už 1 JAV dolerį gali gauti maždaug 0,92 Eur.

Tad 0,27 Lt perkamoji galia 1939 m. maždaug prilygsta 0,92 Eur perkamajai galiai dabar.

Atlikę matematinius veiksmus, gauname, kad 1 dabartinis euras pagal perkamąją galią prilygsta maždaug 0,29 tarpukario lito. Arba, žiūrint iš kitos pusės, 1 Lt vertė 1939 m. prilygo maždaug 3,45 Eur dabar.

Žinodami šiuos skaičius ir įvairių produktų, prekių ir paslaugų kainas 1939 m., apskaičiavome, kiek šios prekės būtų kainavusios, skaičiuojant dabartiniais pinigais.

Žinoma, toks skaičiavimas yra labai supaprastintas, tačiau apytiksliai įsivaizduoti, kiek įvairūs dalykai kainavo tarpukariu, leidžia.

Jei, tarkime, dabar perkate pieną, į automobilį pilatės benziną ar vaikštote į kino teatrus, galėsite pabandyti įsivaizduoti, kiek už tai būtumėte mokėję tarpukariu.

Be to, teksto pabaigoje rasite ir tuometinių vidutinių atlyginimų palyginimą su dabartiniais.

Taip pat skaitykite: Atlyginimai Lietuvoje tarpukariu: kiek uždirbo darbininkas ir kiek – prezidentas?

Maisto produktų kainos

Kilogramas ruginės kainos 1939 m. kainavo apie 0,27 Lt. Pritaikius aukščiau minimą formulę, gauname, kad tai atitiktų maždaug 1 Eur dabartiniais pinigais.

1 kg „Balto kvietinio pyrago“ 1939 m. kainavo 0,59 Lt, kas pagal perkamąją galią atitiktų maždaug 2 Eur dabartiniais pinigais.

Kilogramas kvietinių miltų 1939 m. kainavo 0,24 Lt, kas atitiktų maždaug 0,80 Eur dabartiniais pinigais.

Kilogramas druskos kainavo 0,18 Lt, kas atitiktų maždaug 0,62 Eur dabartiniais pinigais. Kilogramas cukraus kainavo 1,25 Lt, kas atitiktų maždaug 4,3 Eur.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius