Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti
2023 11 30

H.Kissingerio gyvenimas ir darbai: kodėl vieni gerbė, o kiti vadino karo nusikaltėliu?

Buvęs JAV valstybės sekretorius ir vienas įtakingiausių bei kontraversiškiausių XX a. JAV užsienio politikos formuotojų Henry Kissingeris pasižymėjo išskirtiniais diplomatiniais įgūdžiais, neblėstančia energija ir atkaklumu ginant JAV interesus – taip, kaip jis juos suprato.

H.Kissingeris, kuris mirė 2023 m. lapkritį sulaukęs 100 metų amžiaus, susilaukė labai įvairių vertinimų tiek už JAV ribų, tiek šalies viduje. Jis buvo apdovanotas Nobelio taikos premija, tačiau taip pat buvo smerkiamas kaip karo nusikaltėlis.

Būdamas JAV prezidentų patarėju nacionalinio saugumo klausimais, o vėliau – valstybės sekretoriumi, jis buvo atkaklus realizmo doktrinos tarptautiniuose santykiuose šalininkas.

H.Kissingeris aktyviai vykdė atšilimo (detente) politiką. Jos dėka pagerėjo JAV santykiai su SSRS ir Kinija, iki tol uždara Kinija buvo įtraukta į tarptautinę bendruomenę.

Jo diplomatiniai veiksmai padėjo užbaigti 1973 m. arabų ir Izraelio karą ir abiems pusėms jaustis bent jau nepralaimėtojais, o sudarytas Paryžiaus taikos susitarimas ištraukė Ameriką iš ilgo košmariško karo Vietname.

Visi šie H.Kissingerio darbai, padaryti vos per keletą metų, padarė įtaką JAV užsienio politikai dešimtmečius į priekį.

H.Kissingeris susilaukė pagyrų dėl įžvalgumo ir diplomatijos. Jo atšilimo politika neretai laikoma pirmuoju žingsniu į būsimą Vokietijos susivienijimą ir Europos suvienijimą.

Bet tai, ką H.Kissingerio gerbėjai vadino „realpolitik“, jo kritikai vadino tiesiog amoralumu.

Jie prisiminė jo slaptas bombardavimo kampanijas, paramą nedemokratiniams režimams bei kariniams perversmams, kai jie, anot H.KIssingerio, atitiko JAV interesus.

H.Kissingerį jie smerkė dėl paramos kruvinam perversmui Čilėje, per kurį buvo nuversta kairiųjų vyriausybė, paramos Indonezijos diktatoriaus įvykdytam įsiveržimui į Rytų Timorą, nenoro izoliuoti apartheidinės Pietų Afrikos ir ignoruoto Argentinos vyriausybės „kruvino karo“ prieš savo žmones.

Vėliau nutekinti dokumentai ir buvusių JAV Valstybės departamento pareigūnų atsiminimai nušvietė, kaip H.Kissingeris ginti JAV interesus siekė bet kokia kaina.

Portalas 15min kviečia skaityti straipsnį apie H.Kissingerio gyvenimą ir darbus.

Iš nacistinės Vokietijos – į JAV

Heinzas Alfredas Kissingeris gimė 1923 m. gegužės 27 d. Vokietijoje, Bavarijos mieste Fiurte, viduriniosios klasės žydų šeimoje. Jo tėvas buvo mokytojas, motina – namų šeimininkė.

H.Kissingeriui esant 9 metų amžiaus, į valdžią atėjo Adolfas Hitleris ir naciai. Vėliau H.Kissingeris pasakojo jau tuomet jautęs, kaip situacija pasikeitė.

Vaikystėje ir paauglystėje Henry buvo drovus paauglys, mylėjęs futbolą. Jis kurį laiką žaidė tuomet vieno geriausių Vokietijos klubų jaunimo komandoje, tačiau žydiška kilmė jam neleido tikėtis įstoti į gimnaziją ir siekti karjeros.

Vaikystėje jis ne kartą buvo sumuštas vokiečių vaikų, dėl kilmės buvo išmestas iš mokyklos.

1938 m., kai H.Kissingeriui buvo 15 metų, jo šeima, bėgdama nuo stiprėjančio nacių persekiojimo, iš Vokietijos persikraustė į JAV. Ten jis pasikeitė vardą iš Heinzo į Henry.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius