Daugiau straipsnių

Kartais gyvenimą apversti gali geras žodis: 5 žymių žmonių istorijos

Šaltinis:

„Niekada nepasiduokite“ – turbūt viena dažniausiai išgirstamų klišinių frazių, kurias girdime eidami vingiuotu karjeros keliu ar bandydami pasiekti daug pastangų reikalaujančio tikslo. Tačiau ne veltui šis posakis ir tapo kliše – kad ir kaip banaliai (net ir čia – klišė!) tai skambėtų, tačiau sėkmė kartais aplanko visiškai netikėtai. Ir ypač sėkmė mėgsta apsilankyti tada, kai, atrodo, visas pasaulis yra susimokęs prieš jus ir atrodo, jau norėtųsi imti ir nuleisti rankas, nes pastangos jokių vaisių neatneša.

One Direction, Sarah Jessica Parker, J.K.Rowling, Emily Blunt

Žinoma, lengviau pasakyti, negu padaryti, tad dalinamės keliomis žymių žmonių istorijomis, kurios įrodo, jog reikia nepasiduoti. Ir kartais užtenka tik vieno gero žodžio, jog sėkmė būtų jau čia.

J.K. Rowling

J. K. Rowling buvo ką tik išsiskyrusi, gaudavo valstybės paramą ir vos galėjo sau leisti išmaitinti kūdikį 1994 m., likus vos trejiems metams iki pirmosios knygos apie Harį Poterį „Haris Poteris ir išminties akmuo“ pasirodymo. Ji buvo tokia nepasiturinti, kad negalėjo sau leisti įsigyti kompiuterio ar net 90 000 žodžių romano kopijavimo išlaidų, todėl kiekvieną versiją, kurią siųsdavo leidėjams, spausdindavo rankiniu būdu. Romanas buvo atmestas dešimtis kartų, kol galiausiai maža Londono leidykla „Bloomsbury“ suteikė Hariui Poteriui antrą šansą po to, kai jį įsimylėjo generalinės direktorės aštuonmetė dukra.

„Scanpix“ nuotr./J.K.Rowling
„Scanpix“ nuotr./J.K.Rowling

Sarah Jessica Parker

Sarah Jessica Parker gimė skurdžiame Ohajo miestelyje. Jos tėvai išsiskyrė, kai jai buvo dveji, o motina netrukus ištekėjo dar kartą ir susilaukė dar keturių vaikų. Parker patėvis, sunkvežimio vairuotojas, dažnai neturėjo darbo, todėl būsimoji žvaigždutė nuo mažens pradėjo dainuoti ir šokti, kad padėtų papildyti mamos mokytojos pajamas ir išmaitinti dešimties asmenų šeimą.

Nepaisant sunkių laikų ir kartais gaunamos pašalpos, Parker mama ir toliau skatino vaikus domėtis menu. Šeima persikėlė į Sinsinačio miestą, kur Parker su stipendija įstojo į baleto, muzikos ir teatro mokyklą. Kai jai buvo 11 metų, šeima išvyko į Niujorką, kad Parker galėtų dalyvauti atrankoje į Brodvėjaus spektaklį. Kelionė buvo sėkminga – ji ir jos brolis buvo įtraukti į aktorių atranką, ir šeima persikėlė į Niujorką. Parker ir toliau sunkiai dirbo ir gaudavo vaidmenis, kol galiausiai tapo pagrindine televizijos hito „Seksas ir miestas“ heroje.

Scanpix nuotr./Sarah Jessica Parker
Scanpix nuotr./Sarah Jessica Parker

Emily Blunt

Iki tol, kol Blunt buvo nominuota „Auksiniams gaubliams“ ir gavo pagrindinius vaidmenis scenoje ir didžiajame ekrane, ji vos galėjo palaikyti pokalbį su klasės draugais. Nuo septynerių iki keturiolikos metų Emily labai mikčiojo. Kaip ji pasakojo žurnalui „W“: „Buvau protingas vaikas ir turėjau daug ką pasakyti, bet tiesiog negalėjau to pasakyti. Tai mane tiesiog persekiojo. Niekada nemaniau, kad galėsiu sėdėti ir kalbėti su kuo nors taip, kaip dabar kalbu su jumis“.

Tačiau viskas pasikeitė, kai vienas iš jos gimnazijos mokytojų paragino ją išbandyti jėgas mokyklos spektaklyje – atrodo, visiškai jai netinkantį ir neįkandamą dalyką, atsižvelgiant į tai, kad jai taip sunkiai sekėsi bendrauti. Tačiau mokytoja vis švelniai spaudė ir pasiūlė jai išbandyti akcentus ir personažų balsus, kad padėtų ištarti žodžius – ir tai pasiteisino. Iki paauglystės pabaigos Blunt įveikė mikčiojimą ir padarė sėkmingą karjerą.

„Scanpix“/AP nuotr./Emily Blunt
„Scanpix“/AP nuotr./Emily Blunt

Waltas Disney`us

Prieš pradėdamas kurti animacinių filmų ir pramogų parkų imperiją, Waltas Disney`us Pirmojo pasaulinio karo metais Prancūzijoje dirbo greitosios pagalbos automobilio vairuotoju. Tada jis įsidarbino laikraščio redaktoriumi, bet buvo atleistas, nes „neturėjo vaizduotės“ ir „neturėjo gerų idėjų“. Kritika, kuri dabar atrodo nesuprantama. Darbo praradimas buvo tarsi palaiminimas, nes jis galėjo užsiimti tuo, kas jam iš tikrųjų patiko. Vykdamas į Holivudą Waltas įrodė, kad sėkmingi žmonės nepasiduoda, ir užsibrėžė didesnius tikslus nei bet kuris kitas iki tol – jo širdis buvo nukreipta į animacinių filmų serialo kūrimą. Disney`us sekė savo aistra net tada, kai kiti abejojo jo talentu, ir dėl to pasaulis niekada nebebus toks, koks buvo.

Walt Disney
Walt Disney

One Direction

Dabar viena geriausių ir sėkmingiausių vaikinų grupių pasaulyje laikomų „One Direction“ galėjo net ir nebūti, jei ne atlikėja Nicole Scherzinger. Visi grupės nariai britiškojo „X faktoriaus“ atrankose dalyvavo kaip solo artistai ir susilaukė gana nemažai kritikos iš komisijos ir tikrai toli gražu ne visų „TAIP“. Tačiau kviestinė viešnia komisiją įtikino, jog jei po vieną vaikinams stinga įgūdžių, tai galbūt juos reikėtų pabandyti suburti į grupę? Pasiūlymas pasiteisino ir per maždaug penkerius egzistavimo metus grupė užkariavo milijonų klaustojų širdis, o gauti bilietus į grupės narių Harry Styleso, Niallo Horano ar Louiso Tomlinsono koncertus yra beveik neįmanoma, nes jų nelieka akimirksniu.

Sony Music nuotr./„One Direction“
Sony Music nuotr./„One Direction“

Gal ir jūs turite įkvepiančią istoriją, kai pasakytas geras žodis paskatino jus pokyčiui ar tiesiog pastiprino sunkią akimirką? Kviečiame pasidalinti! Siųskite savo istorijas konkursai@15min.lt.