TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kiek metų seniausiam lietuviui ir kiek šimtamečių gyvena Lietuvoje?

Lietuvoje vis dar esama žmonių, kurie gimė I pasaulinio karo metais, o Dariaus ir Girėno skrydį galėjo stebėti jau būdami pilnamečiai. 109 – tiek metų yra vyriausiam šiuo metu Lietuvos gyventojui. Jis gyvena Kaišiadorių rajone.
Senatvė
Senatvė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

15min domėjosi, kiek metų yra vyriausiam Lietuvos žmogui ir kiek šimtamečių šiuo metu gyvena Lietuvoje. Šiuos duomenis 15min suteikė Registrų centras.

Vyriausias Lietuvos žmogus, 2023 m. birželio 1 d. duomenimis, yra 109 metų sulaukęs vyras. Jo deklaruota gyvenamoji vieta yra Dovainonys Kaišiadorių rajone.

Vyriausiai Lietuvos moteriai yra 108 metai. Jos deklaruota gyvenamoji vieta yra Kaune.

Iš viso, birželio 1 d. duomenimis, Lietuvoje gyveno 340 šimtamečių. Daugiausia jų Vilniaus miesto savivaldybėje (63), Kauno miesto savivaldybėje (42), Šiaulių miesto savivaldybėje (13), Klaipėdos ir Panevėžio miestų savivaldybėse (po 10).

Bent po vieną šimtametį gyveno 54 Lietuvos savivaldybėse.

Žiūrint pagal apskritis, daugiausia šimtamečių Vilniaus apskrityje (92), Kauno apskrityje (72), Šiaulių apskrityje (39) ir Panevėžio apskrityje (36).

Tačiau tiksliai lyginant apskritis pagal šimtamečių skaičių 100 tūkstančių gyventojų, tai parodo, kurioje apskrityje šimtamečiai sąlyginai labiau paplitę.

Panevėžio apskritis pirmauja pagal šimtamečių skaičių 100 tūkstančių gyventojų: Panevėžio apskrityje 100 tūkstančių gyventojų tenka 17,01 šimtamečio.

Palyginimui, Telšių ar Klaipėdos apskrityse jų dvigubai mažiau: Telšių apskrityje 100 tūkst. gyventojų tenka 7,61 šimtamečio, o Klaipėdos apskrityje 100 tūkst. gyventojų tenka 8,62 šimtamečio.

Iki šiol Lietuvoje oficialiai užfiksuotas ir į rekordų knygą įtrauktas vyriausias žmogus – 111 metų, 5 mėnesių ir 2 dienų amžiaus sulaukusi Eufemija (Emilija) Daukšaitė-Krištopaitienė.

Prezidentūros nuotr./Lietuvos ilgaamžiškumo rekordininkė Emilija Krištopaitienė švenčia 111-ąjį gimtadienį.
Prezidentūros nuotr./Lietuvos ilgaamžiškumo rekordininkė Emilija Krištopaitienė švenčia 111-ąjį gimtadienį.

Ji gimė 1902 m. spalio 2 d. Barysių kaime Joniškio rajone, mirė 2014 m. kovo 14 d. Šiauliuose.

„Gerai gyvenome: niekada nesipykome, niekada nesibarėme“, – paklausta, kaip pavyko tokių gražių metų sulaukti, 2011 m. „Šiaulių naujienoms“ teigė moteris.

Pasaulio rekordininkė – prancūzė

Ilgiausiai gyvenęs žmogus, kurio amžių patvirtina dokumentai, yra prancūzė Jeanne Calment. Ji gimė 1875 m., o mirė 1997 m., sulaukusi 122 metų ir 164 dienų.

Kai J.Calment gimė, Eifelio bokštas ir Laisvės statula dar nestovėjo, Alexandras Grahamas Bellas nebuvo atlikęs pirmojo skambučio telefonu, dar nebuvo automobilių.

O mirė J.Calment, kai pasaulį jau buvo apraizgęs internetas, Šaltasis karas buvo praeitis, o astronautų skrydžiai į kosmosą jau buvo rutina. Visą savo gyvenimą ji praleido Arlio mieste pietų Prancūzijoje.

Pati J.Calment savo ilgaamžiškumą aiškino tuo, kad jos racione visada buvo gausu alyvuogių aliejaus. Ji teigė niekada rimtai nesirgusi ir niekada gyvenime nepatyrusi fizinių traumų.

Plačiau apie J.Calment galite skaityti šiame 15min straipsnyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius