-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 11 12

Kaip karjeros pradžioje skambėjo „Foje“, ŽAS ar M.Mikutavičius ir kuo jie buvo kitokie?

ŽAS, Marijonas Mikutavičius, Monika Liu, „B‘Avarija“, Džordana Butkutė... Visi šie vardai yra puikiai žinomi Lietuvos muzikos scenoje. Tačiau ar žinote, kad Dž.Butkutė karjerą pradėjo kaip roko, o Monika Liu – kaip repo grupės vokalistė? Kad ŽAS grojo metalą, o „B‘Avarija“ kūrė šokių muziką, kurią net apibūdinti sunku?
Grupių "Foje" ir "Avarija" viršeliai
Grupių "Foje" ir "Avarija" viršeliai / Discogs.com nuotr., 15min montažas

15min kviečia susipažinti su tuo, kaip 10 garsių Lietuvos muzikos grupių ir atlikėjų skambėjo tada, kad dar nebuvo garsūs visoje Lietuvoje ir buvo žinomi tik savo miestuose ar savo stilių gerbėjams.

Daugelis šių įrašų ir dabar „Youtube“ turis vos kelis ar keliolika tūkstančių peržiūrų, o ne milijonus, kaip vėlesnė kūryba. Įsijunkite ausines ar kolonėles ir pasiruoškite nustebti!

ŽAS buvo ir metalistai, ir reperiai

Dabar grupę ŽAS labiausiai žinome dėl tokių popmuzikos dainų kaip „Mandarinai“, „Palanga močiučių“ ar sporto himnų. Bet grupės gyvavimo pradžia buvo daug tamsesnė – muzikine prasme.

Du ŽAS nariai – Marius „Tru“ Berenis ir Linas „Ezopas“ Karalius, tuomet dar Linas Mažeika – 1991 m. pradėjo muzikinę karjerą kaip death metal grupės „Regredior“ nariai. 1992 m. grupės vadybininku tapo Tomas Balaišis-Sėkla, dabar geriau žinomas kaip garsiausias Lietuvos krepšinio rinktinės sirgalius.

VIDEO: REGREDIOR "Guillotine" official video 1993

Grupė išsiskirstė 1995 m., o dalis jos narių įkūrė naują grupę. Kaip rašė lietuviško metalo puslapis ferrum.lt, „deja, metalo muzika nėra pati pelningiausia sritis ir iš REGREDIOR, vienos geriausių Lietuvos metalo grupių, griuvėsių 1995 metais susikuria ŽAS“.

ŽAS pirmasis albumas „Ū-ŽAS“ pasirodė 1996 m. Šiame albume grupė pasuko link repo ir trumpam tapo lietuviškaisiais „Beastie Boys“. Tuometiniame JAV hiphope populiarios temos – gatvės gyvenimas, skurdas, narkotikai ir t. t. – pasiekė ir ŽAS tekstus. Geras to pavyzdys – daina labai vaizdingu pavadinimu „Ne pieną gėręs, ne nuo pieno ir mirsi“. Tai, kaip grupė šią dainą atlieka 1995 m. koncerte, galite matyti žemiau.

VIDEO: ŽAS "Ne pieną gėręs, ne nuo pieno ir mirsi"

Tais pačiais metais išleistame albume „Dozė“ dar buvo ir šiek tiek metalo. Pavyzdžiui, daina „Ji suka (gyvenimo ratu)“. Šios dainos gyvas įrašas taip pat yra internete.

VIDEO: ŽAS "Ji Suka (Gyvenimo Ratu)" 1997 live

Bet jau netrukus „Man gerai“ tapo visoje Lietuvoje populiaria vakarėlių daina, o ŽAS pasirinko popmuzikos kelią.

„Avarijos“ vaičičiakai

Grupė „B‘Avarija“ savo egzistavimą pradėjo kiek trumpesniu vardu – „Avarija“. Grupė pirmajame albume „Vai Či Čiaku“ beveik reivo stiliumi perdirbo įvairias vaikiškas daineles, liaudies dainas ir kitų atlikėjų dainas, viską suplakdama į vieną keistą kokteilį.

TAIP PAT SKAITYKITE: Lietuviško repo šaknys: 9 repo dainos iš 90-ųjų, kurios nustebins ir dabar

15 Lietuvos atlikėjų ir grupių viršelių iš 90-ųjų

Aprašyti tai sunku – tiesiog pasižiūrėkite į klipą žemiau. Ir į jaunus Juozą Liesį bei Deivydą Zvonkų.

VIDEO: Avarija - "Nors nėra tavęs čionai"

Visgi „vaičičiakinis“ grupės etapas netruko ilgai.

„Grupė „Avarija“, pagarsėjusi savo vaičičiakinėmis dainomis, pvz., „Nors nėr tavęs čionai“, pakeitė ir pavadinimą, ir muzikavimo stilių. Nuo šiol grupė vadinsis „B‘Avarija“ ir gros šiuolaikinę šokių muziką. Be abejo, ir labai šiuolaikiškai šoks“, – 1996 m. rašė tuomet populiarus muzikos žurnalas „Ausis“.

Discogs.com nuotr./„Avarijos“ albumas „Vai či čiaku“
Discogs.com nuotr./„Avarijos“ albumas „Vai či čiaku“

1997 m. buvo išleistas grupės albumas „Duok man jėgų“, kuriame buvo ir pirmuoju grupės hitu tapusi daina „Noriu lėkti“.

Šis albumas jau buvo gana tradicinė to meto popmuzika. Grupę tuomet dar sudarė penki nariai, vėliau jų liko trys, bet iš esmės grupės muzika nebesikeitė.

Džordana Butkutė – rokerė

„Gimusios rokenrolui“ – su tokiu šūkiu dabar reklamuojamas Džordanos Butkutės ir Suzi Quattro koncertas. Dar 1986 m. tuomet vos 18-metė Džordana Butkutė išties lipo ant roko festivalio „Lituanika“ scenos. Ji buvo roko grupės iš Šakių „Impulsas“ vokalistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius