Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Aš kuriu 15min testus. Europos viktorinų čempionate supratau, kiek mažai žinau

Šiemet didžiausiame Europoje viktorinų čempionate skambėjo ir lietuvių kalba! Ir ne tik skambėjo – net atsakinėti buvo galima lietuviškai. Šiame elitiniame protinių žaidimų mėgėjų turnyre po 17 metų petraukos dalyvavo Lietuvos rinktinė. Jos nariu buvau ir aš. Visą savaitgalį vietoje to, kad kurčiau klausimus, ką darau įprastai, į juos atsakinėjau. Šiame 15min straipsnyje rasite mano įspūdžius iš čempionato.
Lietuvos rinktinė 2022 m. visuotiniame viktorinos čempionate. Iš kairės į dešinę – Edvinas Stankevič, Ugnius Antanavičius, Olegas Volkovas, Augustinas Žemaitis
Lietuvos rinktinė 2022 m. visuotiniame viktorinos čempionate. Iš kairės į dešinę – Edvinas Stankevič, Ugnius Antanavičius, Olegas Volkovas, Augustinas Žemaitis / Aistės Žemaitienės nuotr.

Europos viktorinų čempionatas – kas tai?

Tikriausiai didelė dalis skaitytojų frazę „viktorinų čempionatas“ girdi pirmą kartą ir gal net nustebo, kad tokie dalykai išvis vyksta tarptautiniu mastu, tad pradėsiu nuo paaiškinimo, kas tai per renginys.

Tai tarsi viktorinų festivalis, per kurį kokiame nors Europos mieste susirinkę dalyviai visą savaitgalį dalyvauja įvairiausiuose viktorinų turnyruose – rinktinių, komandiniame, asmeniniame, poriniuose, teminiuose.

Visus šiuos turnyrus vienija tai, kad juose žaidėjai ar komandos atsakinėja į klausimus (50 arba 100 klausimų, priklausomai nuo konkrečios temos), o laimi tas ar tie, kurie atsako daugiausiai. Iš viso per savaitgalį įvyko 8 skirtingi turnyrai.

Čempionatas vyksta nuo 2004 m. kasmet vis kitame Europos mieste. Šiemet vyko Berlyne lapkričio 4-6 d.

Aistės Žemaitienės nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionatas
Aistės Žemaitienės nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionatas

Iki šių metų oficialus renginio pavadinimas buvo Europos viktorinos čempionatas (European Quizzing Championship), šiemet jis buvo pervadintas į Visuotinį viktorinos čempionatą (Ultimate Quizzing Championship). Pavadinimas pasikeitė, nes pirmąkart čempionate dalyvavo ne tik Europos rinktinės, bet ir trijų ne Europos šalių – JAV, Australijos ir Liberijos – atstovai.

Iš viso rinktinių turnyre varžėsi 20 šalių rinktinės. Vienos šalies rinktinę sudarė 4 žmonės. Lietuvos rinktinė šiame turnyre dalyvavo pirmąkart nuo 2005 m. Lietuvai atstovavo Augustinas Žemaitis, Olegas Volkovas, Edvinas Stankevič ir aš, Ugnius Antanavičius.

Kaip kilo mintis dalyvauti?

Lietuvos komandos kapitonas ir pagrindinis mūsų dalyvavimo iniciatorius buvo Augustinas, kuris kasmet vasaromis Lietuvoje organizuoja kitą didelį viktorinų renginį, Pasaulio viktorinos čempionato Lietuvos etapą (PVČ).

Pasaulio viktorinos čempionatas – tai kasmet pirmą birželio šeštadienį vykstantis renginys, kurio metu įvairiuose pasaulio miestuose susirinkę dalyviai atsakinėja į tuos pačius 240 klausimų, išverstus į vietos kalbas. Lietuvoje šis renginys taip pat vyksta jau daugiau negu 10 metų. Plačiau pasiskaityti galite čia.

Kai rugsėjį Augustinas man parašė su klausimu, ar noriu dalyvauti, daug abejonių nebuvo.

Viktorinas, protmūšius, intelektinius TV žaidimus ir panašius dalykus mėgstu seniai, prižiūrint „Ar žinai?“ rubriką 15min su klausimų kūrimu susidurti tenka kone kasdien, Pasaulio viktorinos čempionatuose dalyvauju kasmet, o pasitikrinti jėgas dar viename dideliame renginyje atrodė kaip vertas dėmesio iššūkis.

Komandą Augustinas būrė pagal PVČ rezultatus, taip pat kreipdamas dėmesį, kad kuo geriau būtų padengtos įvairios sritys. Tiesa, dalyvauti galėjo ne visi kviestieji – vienus atbaidė kiti planai, kitus dalyvio mokestis.

Važiuodami buvom nusiteikę kovingai. Įtarėm, kad laurų nenuskinsim: matėme, kad stipriausių pasaulio rinktinių nariai yra žaidėjai, kurių rezultatai Pasaulio viktorinos čempionate daug geresni negu mūsų, tačiau buvo įdomu apskritai iš arti pamatyti, kaip atrodo toks renginys.

Kaip atrodė rinktinių varžybos?

Pirmosios varžybos, kuriose dalyvavome, buvo penktadienį vykęs rinktinių turnyras, kuriame varžėsi 20 rinktinių.

Turnyrą sudarė 100 atvirų klausimų, suskirstyti į 7 turus – 5 turai po 12 klausimų ir 2 turai po 20 klausimų. Klausimai ekranuose rodyti paeiliui, juos garsiai skaitė vedėjas – panašiai, kaip Lietuvos baruose vykstančiuose „Auksinio proto“, „Protų lygos, arba Ko nežino Kazys“, Inos protų kovų ir kituose žaidimuose.

Klausimai, neieškant paprastesnio žodžio, buvo tikrai sudėtingi. Jie aprėpė pačias įvairiausias sritis – geografiją, istoriją, sportą, muziką, dailę, kiną, televiziją, mokslą, gamtą, kulinariją...

Kitaip tariant, reikėjo labai įvairių žinių.

Bet situaciją palengvino tai, kad atsakymus buvo galima pateikti ir sava kalba – tai yra lietuvių.

Jei lietuviškai parašydavome atsakymą ir jis būdavo teisingas, reikėdavo tiesiog tai pagrįsti – įprastai tai buvo „gūglinimas“, Vikipedijos ar panašių puslapių ieškojimas ir sakymas, va, žiūrėkit, lietuviškai šita knyga / filmas ar dar kas vadinasi taip.

Man asmeniškai labiau įkandami pasirodė sričių, kuriomis ir šiaip domiuosi, klausimai – literatūra, muzika, kompiuteriniai žaidimai, kartais geografija ar istorija... tačiau tais atvejais, kai kažkuo specifiškai nesidomėjau, bendrųjų žinių atsakyti į klausimus beveik niekada nepakako.

Aistės Žemaitienės nuotr./Lietuvos rinktinė 2022 m. visuotiniame viktorinos čempionate
Aistės Žemaitienės nuotr./Lietuvos rinktinė 2022 m. visuotiniame viktorinos čempionate

Na, bet stengėmės. Ir galiausiai rezultatas buvo ne toks jau ir prastas – atsakėme į 39 klausimus iš 100 ir užėmėme 16 vietą. Pavyko aplenkti Liberiją, Australiją, Austriją ir Vengriją.

Daugiausia taškų – 72 – surinko belgai. Keturios daugiausia taškų surinkusios rinktinės – Belgija, Estija, Jungtinė Karalystė ir JAV – pateko į pusfinalius.

Aistės Žemaitienės nuotr./Lietuvos rinktinė 2022 m. visuotiniame viktorinos čempionate
Aistės Žemaitienės nuotr./Lietuvos rinktinė 2022 m. visuotiniame viktorinos čempionate

Teminiai testai

Šeštadienį ryte mūsų laukė naujas iššūkis – individualūs teminiai turnyrai. Temos buvo keturios – kinas, vizualieji menai (dailė, skulptūra, keramika ir t. t.), istorija ir sportas.

Kiekvienas čempionato dalyvis turėjo pasirinkti dvi temas iš keturių ir atsakyti į 50 klausimų pasirinkta tema. Daugiausia taškų surinkę dalyviai tapo temos nugalėtojais.

Aistės Žemaitienės nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionatas
Aistės Žemaitienės nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionatas

Šįkart klausimai jau nebuvo skaitomi garsiai – pateikti atspausdinti lapuose, suskirstyti į du kėlinius po 25. Atsakyti į vieno kėlinio klausimus buvo skiriama 20 minučių.

Aš rinkausi kiną ir istoriją. Dėl istorijos, kadangi šiaip ja domiuosi, apsispręsti nebuvo sunku, o štai ar rinktis kiną, ar vizualiuosius menus, svarsčiau ilgai – nė vienoj srity nesijaučiu stiprus.

Visgi pasirinkau kiną, nutaręs, kad tai bus įdomūs iššūkis ir gal patirtis kuriant 15min testus padės. Seniau žiūrėdavau daug filmų, bet pastaruoju metu dažnai draugams pusiau rimtai, pusiau juokais sakau, kad pažiūriu ne daugiau 5 filmų per metus.

Na, mažas žiūrimų filmų skaičius atsispindėjo ir rezultate. Teisingai atsakiau į 6 klausimus iš 50 – labai mažai. Likau 53-ias iš 56 šią sritį pasirinkusių dalyvių.

Pavyko prisiminti nedaug. Prisiminiau, kad 1995 m. filmas su Alu Pačino vadinosi „Karštis“, kad Čekijoje vykstantis kino festivalis vadinasi Karlovy Vary, kad jei filmo pavadinime minima Indonezijoje gyvenanti žmogbeždžionė, greičiausiai tai yra orangutanas.

Buvo pora apmaudžiai paleistų taškų – klausimas apie 1967 m. vesterną, kurio atsakymas buvo „Geras, blogas ir bjaurus“, kurio nemačiau, bet žinau, kad yra laikomas vienu geriausių visų laikų filmų.

Tačiau po 20 iš eilės sunkių klausimų, kurių atsakyti nėra šansų, nesitiki, kad 21 klausimas bus palyginus lengvas. Be to, prieš pat žaidimo pradžią taip pat kino temą rinkęsis Edvinas patarė prisiminti, kad naujausi „Pixar“ studijos filmai yra „Luca“ ir „Encanto“. Žinoma, neprisiminiau.

Edvinas, beje, kino temoje pasirodė puikiai. Jis atsakė į 25 klausimus iš 50 ir liko dešimtas – geriausias lietuvių rezultatas bet kokioje temoje. Pasinaudodamas proga pareklamuosiu jo „Facebook“ puslapį „Kindeksas“, kuriame jis rašo kino filmų apžvalgas – kino mėgėjams pasekti labai verta!

Man graužtis ilgai irgi nebuvo kada. Laukė istorijos teminis turnyras. Čia jau sekėsi gerokai geriau – atsakiau 18 klausimų iš 50. Tiesa, bendra vieta nebuvo aukšta – 83 iš 102 dalyvių.

Labai gerai istorijoje pasirodė Augustinas, atsakęs į 29 klausimus iš 50 ir užėmęs 28 vietą iš 102 dalyvių.

Aistės Žemaitienės nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionatas
Aistės Žemaitienės nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionatas

Individualus testas ir klausimų pavyzdžiai

Po pertraukos laukė individualus testas – 100 klausimų tokiu pačiu formatu kaip rinktinių turnyre, tačiau šįkart į klausimus kiekvienas dalyvis jau atsakinėjo „už save“, be to, klausimai buvo pateikiami ne skaidrėse, o atspausdinti klausimų lapuose.

Klausimai buvo šiek tiek lengvesni negu rinktinių turnyre, bet vis tiek labai sunkūs.

Kadangi išsaugojau klausimų lapus, pateikiu keletą klausimų pavyzdžių. Jie padės susidaryti bendrą vaizdą.

  1. Kokia yra dviejų Nobelio prizus laimėjusių britų fizikų Josepho ir George‘o pavardė? Jie buvo tėvas ir sūnus. Josephas atrado elektroną ir apibūdino jį kaip dalelę, ir laimėjo Nobelio fizikos prizą 1906 m. Na, o George‘as atrado elektrono kaip bangos savybes ir laimėjo Nobelio fizikos prizą 1937 m.
  2. Kokiame eksperimentiniame 1981 m. filme, kurį režisavo Louisas Malle, yra tik du pagrindiniai veikėjai, kuriuos vaidina Andre Gregory ir Wallace‘as Shawnas? Jie prie vakarienės stalo diskutuoja apie teatrą ir gyvenimą.
  3. 1990 m., kai Pietvakarių Afrika gavo nepriklausomybę Namibijos pavadinimu, vieną šios šalies miestą ir toliau valdė Pietų Afrikos Respublika. Tik 1994 m. šis miestas oficialiai tapo Namibijos dalimi ir dabar yra antras didžiausias Namibijos miestas. Kaip vadinasi miestas?
  4. Koks patiekalas iš maltos avienos ir bulvių ar baklažanų yra dažnai gaminamas Balkanuose ir Vidurio Rytuose, bet labiausiai siejamas su Graikija ir Turkija?
  5. Kaip vadinasi prietaisas, registruojantis žemės drebėjimų, sprogimų ir kitų Žemę virpinančių reiškinių sukeltus virpesius?
  6. Kokia 1985 m. išleista Kate Bush daina, kuri iš pradžių vadinosi „A Deal With God“, 2022 m. susilaukė naujo dėmesio ir pakilo į topų viršūnes, nes ji pasirodė ketvirtajame TV serialo „Stranger Things“ sezone?
  7. Šio futbolininko antra pavardė yra Bernabeu, tokia pati, kaip Madrido „Real“ futbolo komandos stadiono pavadinimas, bet šis gynėjas niekada nežaidė „Real“. Nuo 2008 m. jis žaidžia „Barcelona“. Kokia šio futbolininko pavardė? Jis atstovavo Ispanijos rinktinei, kai ši laimėjo 2010 m. pasaulio čempionatą ir 2012 m. Europos čempionatą. Taip pat 20112022 m. jis buvo žinomas kaip „ponas Shakira“.
  8. Šis Palanto ir Stiksės sūnus, Nikės, Bijos ir Zelo brolis yra jėgos personifikacija graikų mitologijoje. Jis taip pat yra pagrindinis kompiuterinio žaidimo „God of War“ personažas. Kuo jis vardu?

Atsakymus rasite teksto gale.

O žemiau galite išvysti ir perfotografuotą vieno turo lapą, kad įsivaizduotumėte, kaip tai atrodė realybėje.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionato individualaus žaidimo vienas iš turų
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionato individualaus žaidimo vienas iš turų

Asmeniniame turnyre atsakiau į 18 klausimų iš 100 ir likau 151-as iš 159 dalyvių.

Vėlgi pakišo koją tai, kad specialiai varžyboms nesiruošiau (jei neskaitysime Nobelio taikos premijos ir Nobelio literatūros premijos laureatų sąrašų persiskaitymo išvakarėse), o vien tik bendrųjų žinių čia trūko.

Jei, pavyzdžiui, laikote save geru kino žinovu, nes esate matęs daugumą iš 50 geriausių filmų pagal IMdB arba geru geografijos žinovu, nes žinote dviejų trečdalių pasaulio valstybių sostines, čia suprastumėte – ką žinoti yra daug daugiau.

Ypač sėkmingas individualus turnyras nebuvo nė vienam lietuviui. Geriausiai pasirodęs Augustinas liko 107-as. Olegas užėmė 128 vietą, Edvinas – 133-ią.

Užtat nuotaiką pakėlė vakare vykęs komandinis turnyras. Jame, kaip ir rinktinių turnyre, dalyvavo 4 žmonių komandos, bet nuo rinktinių turnyro komandų turnyras skyrėsi tuo, kad komandos nariai čia jau neprivalėjo būti iš vienos šalies ir atvirkščiai, vienai šaliai atstovauti galėjo daugiau negu viena komanda. Todėl ir komandų žaidė gerokai daugiau negu rinktinių turnyre – net 41.

Aistės Žemaitienės nuotr./Lietuvos rinktinė 2022 m. visuotiniame viktorinos čempionate
Aistės Žemaitienės nuotr./Lietuvos rinktinė 2022 m. visuotiniame viktorinos čempionate

Lietuvos komanda, kurią sudarė tie patys keturi žaidėjai kaip ir Lietuvos rinktinę, užėmė 21 vietą, tad liko garbingame viduryje. Ilgą laiką „sukomės“ ant penkioliktuko ribos, tik nelabai sėkmingai paskutinis turas sukliudė į jį patekti.

Kas padėjo sužaisti geriau? Matyt, jau šiek tiek „apsitrynėme“, žinojome, ko tikėtis. Be to, mūsų komandos nariai gana sėkmingai papildė vienas kitą – nors asmeniniai pasirodymai nebuvo tokie geri, buvome stiprūs skirtingose srityse.

Vakare dar laukė rinktinių turnyrų pusfinalis, kurį jau stebėjome kaip žiūrovai. Pusfinalis vyko jau kitu formatu – viena komanda varžėsi prieš kitą, komandos paeiliui rinkosi klausimų temas, klausimai buvo rodomi ekrane ir atsakinėjama buvo po vieną klausimą iš eilės.

Belgai pusfinalyje pasirodė stipresni už amerikiečius, o estai po įtemptos kovos aplenkė britus.

Porinis turnyras ir klausimų pavyzdžiai

Paskutinę turnyro dieną, sekmadienį, dar laukė porinis turnyras, kuriame aš dalyvavau kartu su Edvinu, o Augustinas – su Olegu. Galutinėje lentelėje buvome beveik šalia.

Mes atsakėme į 39 klausimus iš 100 ir užėmėme 62 vietą iš 78 turnyre dalyvavusių porų, Augustinas su Olegu atsakė į 40 klausimų iš 100 ir liko 57-i.

Keli klausimų pavyzdžiai iš šio turnyro:

  1. Koks pokštauti mėgstantis skandinavų dievas, be viso kito, yra vilko, vardu Fenriras, gyvatės, vardu Jormungandras, ir aštuonkojo arklio, vardu Sleipniras, tėvas?
  2. Koks didelis gėlo vandens ežeras, esantis tarp Kalifornijos ir Nevados, yra didžiausias pagal vandens kiekį Jungtinių Valstijų ežeras už Didžiųjų Ežerų regiono ribų? Jo pavadinimas kilo iš vašu kalbos žodžio „ežeras“ ar „didelis vanduo“.
  3. Paprastai monarchą pakeičia sūnus ar dukra, rečiau sūnėnas ar proanūkis, bet kokį romėnų imperatorių 41 m. po. Kr. soste pakeitė jo dėdė?
  4. Santrumpoje „BRICS“, kuri reprezentuoja penkias šalis, „C“ raidė reprezentuoja Kiniją (China), o R raidė – Rusiją (Russia). Įvardinkite bent dvi iš likusių trijų šalių.
  5. Kokia animacinė muzikinė komedija, sukurta „Walt Disney Animation Studios“, 2022 m. laimėjo Oskarą kaip geriausias animacinis filmas? Ją režisavo Byronas Howardas ir Jaredas Bushas, scernaristai buvo J.Bushas ir Charise Castro Smith, o tarp veikėjų įgarsintojų yra Stephanie Beatriz, Maria Cecilia Botero ir Johnas Leguizamo.
  6. Magnusą Carlseną 2022 m. trečiajame šachmatų Sinkefildo taurės rate nugalėjo paauglys. Netrukus po to Carlsenas pasitraukė iš turnyro nieko nepaaiškindamas, taip įžiebdamas įtarimus, kad jo oponentas sukčiavo. Kas tas Carlseną nugalėjęs žaidėjas, kuris po to, kai buvo apkaltintas sukčiavimu, padavė Carlseną, puslapį Chess.com ir Hikaru Nakamurą į teismą?
  7. Koks Azijos miestas turi ilgiausią metro, sudėjus visų linijų ilgį? 2022 m. šio miesto metro linijų bendras ilgis buvo 831 km, maždaug penkis su puse karto ilgesnis negu visų Berlyno metro linijų.
  8. Kas Ispanijoje tradiciškai yra juoda, Kinijoje raudona, o didžiojoje Vakarų pasaulio dalyje dėl karalienės Viktorijos įtakos nuo 1840 m. balta?
  9. Koks vienas žodis, apibūdinantis veiksmą, sieja S.Kubricko 1956 m. noir žanro filmą ir danų kriminalinį serialą bei jo 2011 m. anglišką perdirbimą?
  10. Šios knygos veiksmas vyksta netolimoje ateityje. Knygoje astronautas Rylandas Grace‘as, kuris kenčia nuo amnezijos, pamažu prisimena, kad jis buvo išsiųstas į Tau Seti žvaigždės planetų sistemą, bandant neleisti organizmui užtemdyti Saulės. Kaip vadinasi ši 2021 m. pasirodžiusi Andy Weiro knyga?

Po individualaus turnyro dar laukė galutinis finalas, vykęs pagal tas pačias taisykles kaip pusfinalis. Finale belgai 90:71 nugalėjo estus ir tapo čempionais.

Po turnyro turėjome progą pabendrauti su estais, kurie užėmė antrą vietą. Buvo smalsu, kas gi lemia tokį gerą jų rezultatą. Jie papasakojo, kad pas juos dar nuo devintojo XX a. dešimtmečio kasmet vyksta panašios nacionalinio lygio varžybos, kurioms jie ruošiasi specialiai, daug specialiai jie ruošėsi ir šiam čempionatui.

Dar šis tas apie klausimus

Ne vienas žmogus klausė, ar klausimai buvo labiau „išmąstomi“, ar labiau „žinojimui“.

Atsakyčiau taip – dalį klausimų išmąstyti buvo galima, tačiau net ir tam išmąstymo procesui reikėjo tam tikrų žinių, kurios pranoko bendrąsias.

Dalis klausimų – tų, kuriuose buvo klausiama žmogaus pavardės – jau reikalavo tiesiog žinojimo. Na, arba tiesiog sėkmės spėjant pavardę – sunku suskaičiuoti, kiek kartu atsakymuose rašėm Smith ar Yi.

Ar, jei jūsų komanda gerai pasirodo kassavaitinėse barų viktorinose, būtumėte pasirodę geriau negu pasirodėme mes? Sunku pasakyti, bet nemanau.

Lietuvoje vykstančios kassavaitinės viktorinos pasižymi tuo, kad jose didelis dėmesys skiriamas išmąstymui, tuo tarpu žinios, kurių reikia, didele dalimi yra arba vidurinės mokyklos kursas, arba naujienos, arba tiesiog „bendras išsilavinimas“ – populiarūs filmai, knygos, serialai, Lietuvos geografija ir gamta ir t. t. Na, tai, apie kažką daugelis žino net ir specialiai tuo nesidomėdami.

Todėl Lietuvoje per protmūšius dažnai net ir neatsakęs pagalvoji „o juk galėjau atsakyti“. Čia, čempionate, tokio jausmo buvo mažai. Ko nežinai, to nežinai.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionatas
Ugniaus Antanavičiaus nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionatas

Į tokias bendrąsias žinias orientuojuosi ir pats kurdamas kasdienius 15min testus. Kartais susimąstau, kas būtų, jei juos dažniau pasunkinčiau, tačiau tuomet sprendėjų skaičius tikrai kristų, nes žmonėms būtų nelabai įdomu. Kas yra visiškai suprantama – skaitytojams juk pirmiausia norisi pramogos.

Tuo tarpu Europos viktorinų čempionate viskas daugelyje klausimų orientuota į žymiai didesnį negu bazinis žinių kiekį.

Norint dalyvauti tokiame renginyje ir po jo gerai jaustis neišvengiamai reikia nemažo kuklumo – pripažinti, kiek daug pasaulyje yra dalykų, kurių tu nežinai, ir gebėjimo dėl to nenusiminti, bet priimti kaip iššūkį. Na ir, žinoma, labai mėgti protmūšius kaip pramogą apskritai.

Dar vienas atsakinėjimą apsunkinęs dalykas buvo, kad klausimai padengė visą pasaulį.

Tai reiškė, kad, tarkime, kino klausimai buvo susiję ne tik su Holivudu, bet ir, tarkim, Kinijos ar Meksikos kinu, o istorijoje reikėjo išmanyti ne tik Europos, bet ir Afrikos ar Pietų Amerikos istoriją ar, tarkime, virtuvę.

Retais atvejais klausimai buvo mums palankūs – džiaugiausi asmeniniame turnyre išvydęs klausimą apie tai, kaip dažnai vadinamas Lietuvos-Lenkijos sienos ruožas tarp Rusijos ir Baltarusijos (Suvalkų koridorius), tačiau, įsivaizduoju, amerikiečiui, specifiškai nesidominčiam Rytų Europos politika, šis klausimas turėjo būti neįkandamas.

Visgi daug dažniau pasitaikydavo atvirkštinis variantas – gaudavai klausimą apie, sakykim, IV–V a. valdžiusią Kinijos dinastiją ar 2008 m. olimpinėse žaidynėse triumfavusį etiopą bėgiką ir turėdavai kukliai pripažinti, kiek daug dar vis dėlto nežinai.

Kitas klausimas, kurio sulaukiau, buvo „Tai ar pritrūko sėkmės?“. Į jį atsakyčiau – ne.

Įprastai kiekviename iš 6 turnyrų, kuriuose dalyvavau, būdavo ne daugiau nei 4–5 atvejai, kur atsakymą tikrai žinodavau / žinodavome, bet atsakydavau / atsakydavome neteisingai, nes iš kelių galimų variantų pasirinkdavome ne tą ar neatidžiai įsiskaitydavome į klausimą. Visa kita buvo tiesiog buvo bandymas atlikti kuo labiau „pagrįstą spėjimą“ (kaip pasakytų anglakalbiai, educated guess), kuris kartais pavykdavo, bet dažniausiai ne.

Pritrūko žinių. Po čempionato teko pabendrauti su keliais lyderiais, taip pat su organizatoriais, ir išgirdome, kad geriausi žaidėjai į viktorinas žiūri kaip į rimtą sportą – jie ruošiasi, treniruojasi, nutaria, kad šią savaitę išmoks, tarkim, visų pasaulio valiutų pavadinimus ir tada juos mokosi.

Aistės Žemaitienės nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionatas
Aistės Žemaitienės nuotr./2022 m. visuotinis viktorinos čempionatas

Dalis šių žaidėjų netgi yra profesionalai – dalyvauja įvairiuose savo šalių televiziniuose TV žaidimuose, kur už pergales mokamos didelės sumos, ir iš to gyvena.

Taip, mes turime „Auksinį protą“ bei „Kas ir kodėl“, bet iki tokio masto, kokį viktorinos yra pasiekusios didesnėse šalyse, dar trūksta daug.

Tokie tad mano įspūdžiai iš pirmojo dalyvavimo čempionate. Jei perskaitėte šį tekstą iki šios dalies ir jums vis dar kažkiek įdomu, labai kviečiu pamėgti Pasaulio viktorinos čempionato organizatorių puslapį.

Čempionatas vyks pirmąjį 2023 m. savaitgalį, vyks Lietuvoje, klausimų pobūdis bus panašus į šio čempionato, bet jie bus šiek tiek lengvesni. Galbūt aš klystu ir gal jūs pasirodysite puikiai!

Kažkada artimu metu 15min puslapyje atsiras testas su dalimi čempionato individualios įskaitos klausimų, kur jėgas išmėginti galės ir 15min skaitytojai. Laukite!

Individualaus turnyro klausimų atsakymai:

1. Tomsonas (Thomson)

2. Mano pietūs su Andrė (My Dinner With Andre)

3. Volvis Bėjus (Walvis Bay)

4. Musaka (moussaka)

5. Seismografas

6. „Running Up That Hill“

7. Žerardas PIKĖ (Gerard PIQUE)

8. Kratosas

Porų turnyro klausimų atsakymai:

  1. Lokis
  2. Tahou ežeras (Lake Tahoe)
  3. Kaligulą
  4. Brazilija, Indija, Pietų Afrikos Respublika (reikėjo įvardinti dvi)
  5. Enkanto („Encanto“)
  6. Hansas NIEMANNAS
  7. Šanchajus
  8. Vestuvių suknelė
  9. Žmogžudystė („The Killing“)
  10. Projektas „Sveika Marija“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius