Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskendusiame senovės Egipto mieste narai aptiko šventyklą ir lobį

Nuskendusį senovės Egipto miestą Heraklionę tyrę narai aptiko gausybę įdomių archeologinių radinių. Tarp jų – šventyklos liekanos, auksiniai papuošalai, monetos ir ceremonijoms naudoto laivo dalis, praneša „Livescience“.
Narai tiria Heraklioną
Narai tiria Heraklioną / Egipto Antikinių vertybių ministerijos nuotr.

Heraklionas, pavadintas pagal legendinį mitų herojų Heraklį, buvo vienas didžiausių senovės Egipto miestų. Pasak mitų, šiame mieste lankėsi ir pats Heraklis. Miestas buvo pastatytas 8 amžiuje pr. Kr. prie Nilo upės žiočių, netoli Viduržemio jūros.

Vienoje šio miesto šventyklų netgi buvo karūnuota Kleopatra. Bet maždaug prieš 1500 metų miestas buvo užtvindytas, ir dabar jo griuvėsiai ilsisi maždaug 45 metrai po vandeniu.

Archeologai šį miestą rado tik 2000 m., tačiau dabar jis pamažu atskleidžia savo paslaptis. Per pastaruosius du mėnesius trukusius kasinėjimus archelogams pavyko aptikti didelės šventyklos su akmeninėmis kolonomis liekanas.

Taip pat jiems pavyko rasti mažos senovės graikų šventyklos liekanas. Jos slėpėsi maždaug 1 metro gylyje po jūros dugnu.

Egipto Antikinių vertybių ministerijos nuotr./Heraklione rasta moneta
Egipto Antikinių vertybių ministerijos nuotr./Heraklione rasta moneta

Archeologai, savo darbe pasitelkę moderniausias povandeninio skenavimo priemones, taip pat rado dalį laivo. Manoma, kad radinys – jau anksčiau rasto laivo, greičiausiai naudoto ceremonijoms, dalis.

Sujungę seniau ir dabar rastą dalis, archeologai suprato, kad laivas buvo ne toks jau ir mažas – jo ilgis siekė 13 metrų, o plotis 5 metrus.

Laive taip pat pavyko rasti bronzinių ir auksinių monetų bei papuošalų. Bronzinės monetos, rastos laive, buvo iš karaliaus Ptolemėjo II-ojo laikų – jis valdė nuo 283 iki 246 m. pr. Kr. Taip pat tyrėjai rado III-IV a. pr. Kr. laikų keramikos.

Egipto Antikinių vertybių ministerijos nuotr./Heraklione rastas papuošalas
Egipto Antikinių vertybių ministerijos nuotr./Heraklione rastas papuošalas

Tyrėjai tyrė ir kitą paskendusį miestą – Kanopą, kuris buvo netoli Heraklione. Kanope archeologai rado senovinį pastatų kompleksą. Radinys parodė, kad miestas buvo didesnis negu manyta anksčiau.

Šiame mieste archeologai aptiko ir senovinių monetų, žiedų bei auskarų. Jie įrodo, kad Kanopas buvo svarbus miestas nuo IV a. pr. Kr. iki islamiškosios eros.

Apie radinius pranešė Egipto Antikos vertybių ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius