Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michailo Gorbačiovo vizitas Vilniuje 1990 m. sausį ir Tautos Sueiga

1989 metų gruodžio mėnesį buvo surengtas Lietuvos Komunistų partijos, tuo metu visiškai pavaldžios centrinei Tarybų Sąjungos komunistų partijai (TSKP), suvažiavimas, kuriame nutarta įkurti savarankišką Lietuvos komunistų partiją (LKP) ir atsiskirti nuo nuo TSKP. Vieninga Tarybų Sąjungos komunistų partija buvo tarybinės imperijos pagrindas ir garantas.
Michailo Gorbačiovo vizitas Vilniuje 1990 metų sausį
Michailo Gorbačiovo vizitas Vilniuje 1990 metų sausį / Vytauto Daraškevičiaus nuotr.

Kartą užsienio žurnalistas paklausė vieno iš Tarybų Sąjungos vadovų, ar tiesa, kad TSRS konstitucijoje numatyta sąjunginių respublikų galimybė išstoti iš sąjungos. „Taip, yra toks punktas, – tas atsakė, – bet tam mes ir turime TSKP, kad noras išstoti niekada neatsirastų...“ Tad šis Lietuvos komunistų žingsnis stipriai išjudino imperijos pamatus.

1990 m. sausio viduryje į Lietuvą atvyko Tarybų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas su žmona Raisa. Jis tikėjosi panaudodamas visą savo iškalbą ir autoritetą išsklaidyti separatistines nuotaikas Lietuvoje. Buvo surengti susitikimai su didžiausių Vilniaus gamyklų darbuotojais, su Lietuvos inteligentija Spaudos rūmuose, vyko keletas posėdžių su Lietuvos vadovybe. Buvo tikimasi ir viešo M.Gorbačiovo susitikimo su Lietuvos žmonėmis Vilniaus Katedros aikštėje.

Vytauto Daraškevičiaus nuotr./Michailo Gorbačiovo vizitas Vilniuje 1990 metų sausį
Vytauto Daraškevičiaus nuotr./Michailo Gorbačiovo vizitas Vilniuje 1990 metų sausį

Sąjūdis siekė šiuo renginiu, pavadintu Tautos Sueiga, galutinai išsklaidyti TSRS lyderio abejones dėl Lietuvos nepriklausomybės siekių. Į Katedros aikštę, Gedimino prospektą, LKP būstinės prieigas greta tuometinės Černiachovskio (dabar Kudirkos) aikštės suplūdo tūkstančiai žmonių iš Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų su įvairiausiais plakatais, deklaruojančiais Lietuvos siekius. Kadangi galimo susitikimo laikas nebuvo žinomas, žmonės rinkosi jau nuo vidurdienio ir išbuvo Vilniaus centre iki vėlaus vakaro. Kalbėjosi, mitingavo, degino žvakeles. Visgi, TSRS lyderis nesiryžo pasirodyti viešame susitikime su Lietuvos žmonėmis. Iš susitikimų kitose vietose pajuto, kad žmonių ryžtas gyventi nepriklausomoje šalyje yra neabejotinas ir nepajudinamas.

Kartu su M.Gorbačiovu atvykusi jo žmona Raisa buvo išreiškusi pageidavimą apsilankyti Lietuvos menininko Rimanto Dichavičiaus studijoje. Jis išgarsėjo Tarybų Sąjungoje ir užsienyje savo tuomet neseniai Maskvoje išleistu aktų fotografijų albumu „Žiedai tarp žiedų“, kuris nebūtų galėjęs pasirodyti be šalies vadovo palaiminimo. Rimantas pasakojo, kad pora pas jį atvyko kartu, lydima didelės apsaugos ir Česlovo Kudabos. Bet M.Gorbačiovas, gavęs kažkokią informaciją, greitai turėjo išvažiuoti. O ponia Raisa ir Č.Kudaba tuomet praleido pas jį ne vieną valandą.

Valerijos Dichavičienės nuotr./Raisa Gorbačiova ir Česlovas Kudaba (kairėje) pas Rimantą Dichavičių praleido ne vieną valandą.
Valerijos Dichavičienės nuotr./Raisa Gorbačiova ir Česlovas Kudaba (kairėje) pas Rimantą Dichavičių praleido ne vieną valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius