-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raganiai, rastafariai ir teosofai: 5 naujos religinės bendruomenės Lietuvoje

Deistai, Gaudijos vaišnavai, raganiai, rastafariai, teosofai – tai naujų religinių bendruomenių, kurios, vykdant 2021 m. gyventojų surašymą, buvo užfiksuotos Lietuvoje, pavadinimai. Kokios tai bendruomenės?
Čaitanja Maraprabhu, pentagrama ir Vydūnas
Čaitanja Maraprabhu, pentagrama, Vydūnas, Jelena Blavatskaja / 123RF, Creative Commons ir „Scanpix“ nuotr.

2021 m. Statistikos departamentas atliko Gyventojų ir būstų surašymą, kuris parodė, kad Lietuvos gyventojų religinė įvairovė didėja.

Lietuvoje užfiksuota 50 skirtingų religinių bendruomenių. Nors dauguma gyventojų, kaip ir anksčiau, save priskyrė Romos katalikams (74 proc.), Lietuvoje atsirado ir naujų religinių bendruomenių, kurių pavadinimus daug Lietuvos gyventojų girdi pirmą kartą. Ir jie skamba gana egzotiškai.

Tačiau po kiekvienu egzotišku pavadinimu slypi ir tam tikra vertybių bei pažiūrų sistema. Portalas 15min domėjosi, kas yra deistai, Gaudijos vaišnavai, raganiai, rastafariai ir teosofai, kuo jie tiki.

Raganiai

Raganiais 2021 m. surašymo metu greičiausiai savo įvardino Wicca judėjimo atstovai. Wicca, lietuviškai tariamas kaip „Vika“ – tai XX a. pirmoje pusėje Anglijoje susikūręs neopagoniškas religinis judėjimas.

Jo nariai praktikuoja raganavimą ir gamtos garbinimą, o judėjimą dažnai kildina iš ikikrikščioniškų Europos religinių tradicijų.

„Daryk ką nori, tik nekenk kitam“ – skelbia pagrindinė judėjimo tezė. Deivė ir Raguotasis – pagrindinės tikėjimo dievybės.

Wikimedia Commons nuotr./Wicca išpažinėjų altorius
Wikimedia Commons nuotr./Wicca išpažinėjų altorius

Šio judėjimo atstovai save dažnai vadina raganomis ir raganiais. Manoma, kad šio judėjimo narių pasaulyje yra keli šimtai tūkstančių.

Lietuvos „vikanai“ turi Wicca besidomintiems žmonėms skirtą „Facebook“ puslapį „Wiccans of Lithuania“.

Jo viršelio nuotraukoje – Lietuvos vėliava, papuošta pentagrama. „Raganiai“ Lietuvoje taip pat aštuoniskart per metus renkasi į uždaras apeigas, vadinamas šabašais, kurių metu atlieka tam tikrus ritualus.

Pasaulinės hierarchijos ar narių registracijos judėjimas neturi, o „raganiumi“ būti galima ir apie tai niekam nesakant.

Facebook nuotr./Wiccans of Lithuania puslapio viršelis
Facebook nuotr./Wiccans of Lithuania puslapio viršelis

Patys „raganiai“ ir „raganos“ dažnai savo tikėjimo religija nelaiko – jiems Wicca yra labiau gyvenimo būdas, požiūris į gyvenimą.

2019 m. 15min žurnalistas kalbino vieną šio judėjimo atstovų Lietuvoje.

Wicca principai yra gan paprasti. Vienas jų yra pozityvus mąstymas. Kitas dalykas – kad kai mes ko nors norime, tai pirmiausia turime vizualizuoti. Įsivaizduoti, ko norime. Ir pagal tai judame į priekį. Ir tai išsipildo. Tai labai paprastas dalykas – šiaip gyvenime pasakius daugelis supras, kad tai normalu, bet įvilkus į Wicca rūbą tai atrodo mistiška ir ypatinga. (...) Mane Wicca žavi tuo, kad čia nėra neatsakytų klausimų. Jei turi abejonių, tada ieškai atsakymų. Ir, kai gauni sau aiškų atsakymą, jį priimi. Mano nuomone, Wicca yra labiau gyvenimo būdas, žinojimas, ką tu darai ir kur tu eini“, – tuomet sakė 15min pašnekovas.

Rastafariai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius