Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
03 31

Televizija prieš 30 metų: ką paskutinę 1994 m. kovo savaitę rodė to meto Lietuvos kanalai?

Į „devyniasdešimtųjų“ televiziją dažnai žvelgiame nostalgiškai, ją prisimindami per rožinius akinius. Visgi prieš 30 metų Lietuvoje televizijos aukso amžius dar nebuvo atėjęs – komercinės televizijos tik žengė pirmuosius žingsnius, LTV dar netransliavo visą dieną, o eteriu neretai dalindavosi keli kanalai.
Senas televizorius
Senas televizorius / Shutterstock nuotr.

Tačiau prisiminti, ką tuomet rodė lietuviškos televizijos – įdomu. Tiek lyginant su dabartimi, tiek norint pajusti nostalgiją ir prisiminti primirštus laidų pavadinimus, jų vedėjų vardus ar prie ekranų kausčiusius serialus.

15min kviečia prisiminti, ką prieš 30 metų transliavo lietuviški kanalai, ir susipažinti su to meto TV programa. Perpublikuojame vienos savaitės (kovo 26 d. -balandžio 1 d. ) TV programą tokią, kokia ji buvo išspausdinta to meto laikraščiuose. Bet prieš tai – šiek tiek bendros informacijos.

1994 m. balandį Lietuvoje egzistavo vos keli lietuviški kanalai. Vienas jų buvo visuomeninė Lietuvos televizija LTV (dabartinė LRT). Ši televizija transliavo tik rytais ir vakarais, išskyrus savaitgalius.

Ši televizija transliavo nemažai kultūrinių laidų, žinias įvairiomis kalbomis dar iki šiol daugelio prisimenamas laidas vaikams su profesoriumi Knysliu ir teta Beta, taip pat tokias laidas kaip „Sėkmės keliai“, „Mūsų miesteliai“ ar „Konrado kavinė“.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Bernadeta Lukošiūtė-Teta Beta
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Bernadeta Lukošiūtė-Teta Beta

Būsimasis kandidatas į prezidentus Rolandas Paulauskas vedė laidą „Kas geresnio, premjere?“ o būsimasis politikas Linas Balsys vedė laidą „Šeši kontinentai“. Buvo ir daug filmų.

Kitas kanalas buvo pirmoji komercinė televizija Lietuvoje „Tele-3“ (dabartinė TV3), kurio įkūrėja buvo JAV lietuvė Liucija Baškauskaitė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Šioje patalpoje savo darbą pradėjo profesorės Liucijos Baškauskaitės vadovaujama televizija „TELE3“.
Luko Balandžio / 15min nuotr./Šioje patalpoje savo darbą pradėjo profesorės Liucijos Baškauskaitės vadovaujama televizija „TELE3“.

„Tele-3“ savų laidų beveik neturėjo, užtat retransliavo daug užsienietiško turinio, rodė garsųjį serialą „Santa Barbara“, rūpinosi žiūrovus mokyti anglų kalbos net kelis kartus per dieną, rodė daug filmų.

Taip pat Lietuvoje jau egzistavo ir BTV, kuriai tuomet vadovavo vėliau politiku tapęs Gintaras Songaila. bet ši televizija tuomet dar dalinosi kanalu su Lenkijos televizija „TV Polonia“.

Ši televizija transliavo tik vakarais, didelę dalį eterio laiko užimdavo „TV Polonia“ programos retransliavimas, tačiau taip pat ji rodydavo kultūrines laidas, o sporto mėgėjai čia galėjo rasti LKL ar NBA rungtynių transliacijas.

1994 m. kovą jau egzistavo ir dabartinės LNK pirmtakė „Litpoliinter TV“, įsteigta Romo Bubnelio, bet būtent tą mėnesį šios televizijos laidų Lietuvos žiūrovai matyti negalėjo.

Savo kanalo tada „Litpoliinter“ neturėjo. 1993 m. rudenį – 1994 m. vasarį šios televizijos laidas penktadieniais ir šeštadieniais transliavo „Tele-3“, kurios eterį „Litpoliinter“ nuomojosi. Tačiau 1994 m. kovo pradžioje sutartį „Tele-3“ nutraukė.

Ugniaus Antanavičiaus nuotr., laikraštis „Lietuvos rytas“/Sena TV programa
Ugniaus Antanavičiaus nuotr., laikraštis „Lietuvos rytas“/Sena TV programa

Vėliau, 1994 m. balandį – 1995 m. vasarį ši televizija transliavo LTV 2 diapazonu, kuriuo iki tol buvo retransliuojamas rusiškas Ostankino pirmasis kanalas. 1995 m. kanalą valdžiusi UAB „Litpoliinter“ bankrutavo, o kanalas buvo reorganizuotas į LNK.

Tad šiame straipsnyje rasite būtent trijų kanalų, kurie transliavo 1994 m. kovą – LTV, BTV ir „Tele-3“ – programas.

Programų pavadinimų kalba netaisyta.

Dar keli bendri pastebėjimai:

  • Dauguma tuomet transliuotų laidų iki šiandienos neišliko. Išimtys – „Panorama“, „Krepšinio pasaulyje“.
  • Žodis „serialas“ dar nebuvo plačiai paplitęs. Nors prie dalies serialų jau nurodyta, kad tai serialai, taip pat nemažai serialų ir netgi „Santa Barbara“ TV programoje vadinti filmais.
  • Ne visų filmų pavadinimai originalo kalba buvo nurodyti. Tais atvejais, kur nurodyti, perrašyti ir straipsnyje.
  • TELE3 didelės dalies retransliuojamų programų pavadinimus nurodydavo ne tik lietuvių, bet ir anglų kalba. Net tuomet, kai programos pavadinimas buvo tiesiog, pvz., „Muzika“.
  • Pasitaikė ir atvejų, kai laidų ar filmų pavadinimai nurodyti tik užsienio (anglų ar vokiečių) kalba.
  • Įdomu, kad BBC anuomet programose vadinta Bi Bi Si, nors, pvz., CNN – taip pat kaip ir dabar.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius