Dabar populiaru
Sužinokite daugiau
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą

Raugiame agurkus

CENTRINE Fotolia_42622590_Subscription_Lm
Fotolia nuotr. / Raugiame agurkus
Šaltinis: Virtuvės paslaptys
0
A A

Be traškių raugintų agurkėlių lietuviška virtuvė tiesiog neįsivaizduojama. Taigi tikriausiai jau pats metas pasitarti, kaip juos užraugti, kad būtų gardūs ir gerai laikytųsi. O gal ir jūs žinote šaunų receptą? Pasidalinkite!

Daugiau 15min Gyvenimas naujienų – mūsų Facebook puslapyje!

Apie indus

Agurkams raugti idealiausia – ąžuolinės statinės, tačiau tai jau labai ūkiškas variantas. Namų sąlygomis nedidelėms reikmėms puikiausiai pakanka ir stiklainių. Pageidautina ne mažesnių kaip 3 l talpos. Dangteliai gali būti įvairūs: užsukami metaliniai ar plastikiniai. Tinka ir užspaudžiami stiklainiai su gumine tarpine. Indus reikia tinkamai paruošti, kad procesas vyktų sklandžiai: stiklainius ir dangtelius išplaukite silpnu geriamosios sodos tirpalu (1 šaukštelis sodos, 1 l vandens), perliekite verdančiu vandeniu (tik atsargiai, kad nesutrūktų stiklas) ir palikite išdžiūti.

Agurkai „Rodničiok“
Agurkai „Rodničiok“

Kokie agurkai tinka

Svarbu žinoti, kad ne visos agurkų rūšys tinka raugti. Vieni agurkai yra skirti valgyti švieži (vadinamieji salotiniai), kiti skaniausi marinuoti. Patyrusios šeimininkės teigia, kad raugti ypač tinka „Rodničiok“ rūšis. Tokių neradusi, ieškokite panašių – su gruoblėta odele, mažomis sėklomis.

Patyrusios šeimininkės žino dar vieną paslaptį: agurkus geriausia raugti per delčią, ypač tuos, kurie skirti ilgiau laikyti. Sako, tuo metu raugti agurkai geriausiai išsilaiko ir išlieka kieti bei traškūs.

Priedai

Nemažai įtakos raugintų agurkų skoniui turi įvairūs priedai – krienai, krapai, česnakai, juodųjų serbentų ir vyšnių lapai. Kai kas dar deda mėtų, bazilikų, peletrūnų ar gelsvių, bet šios žolelės pakeičia įprastą raugintų agurkų skonį, todėl prieš jų dėdama įsitikinkite, ar jums patiks. Galite paeksperimentuoti – užsiraugti nedidelį kiekį. Neprašausite pro šalį į rauginamų agurkų stiklainį įmesdama ąžuolo žievės gabaliukų – agurkai bus tarsi rauginti tikroje statinėje. Įmeskite krienų šaknų – agurkai ne tik ilgiau laikysis (krienai turi antimikrobinių savybių), bet ir bus traškesni. Nepamirškite ir česnakų – ir dėl puikaus skonio ir dėl to, kad jie saugo nuo gedimo.

Geras patarimas

Kartais būna, kad staiga įsigeidi gaivios agurkų rūgštelės. Tuomet galite daryti taip: agurkus nuplaukite, nupjaustykite galiukais (greičiau įsisūrės), sudėkite į stiklainį, įmeskite krieno šaknies gabaliuką arba pora krienų lapų, 4 krapų žiedynus, 3 česnakų skilteles. Viską užpilkite silpnu druskos tirpalu (1 šaukštelis druskos, 200 ml vandens). Stiklainį pastatykite šviesioje šiltoje vietoje ir jau kitą dieną galėsite skanauti raugintų agurkų.

Siūlome išbandyti! Gardūs rauginti agurkai

Virtuvės paslaptys
Pažymėkite klaidą tekste, pele prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 2 Receptai Virtuvė
Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką