-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 08 10

13 mūsų vartojamų vaistų, kurie tinka ir augintiniams

Faktas: gyvūnai turi būti gydomi jiems skirtais vaistais. Tačiau visi augintinių šeimininkai žino, kad būna situacijų, kai gyvūnas suserga, o veterinaras toli. Tuomet tenka suktis su tuo, ką turime savo vaistinėlėje. Veterinarijos specialistai tokių dalykų neskatina, bet „iš bėdos“ kai kuriuos vaistus leidžia.
Susirgęs šuo
Susirgęs šuo / Vida Press nuotr.

Konsultacija – būtina

Veterinarijos klinikos „Vetvila“ gydytoja Kristina Sudikienė pabrėžia: „Su žmonių vaistais gyvūnams reiktų elgtis atsargiai, nes neretai sunku atitaikyti dozes. Būna atvejų, kai veikliosios medžiagos gyvūnams visiškai netinka.“

Asmeninio archyvo nuotr. /Veterinarė Kristina Sudikienė
Asmeninio archyvo nuotr. /Veterinarė Kristina Sudikienė

Todėl ji rekomenduoja pirmiausia rinktis veterinarinį vaistą, saugų gyvūnams, su aiškiu dozavimu. Tiesa, kaip pastebi K.Sudikienė, ne visoms gyvūnų būklėms gydyti Lietuvoje yra veterinarinių vaistų, todėl kartais tenka naudotis ir žmogiškaisiais.

„Bet kuriuo atveju savigyda užsiimti pavojinga, nes negalima numatyti visų įmanomų atvejų ir kas gali nutikti organizme“, – sako K.Sudikienė.

Jei nutinka taip, kad neturite kitos išeities ir esate priversti augintiniui skubiai duoti žmonėms skitų vaistų, veterinarijos gydytoja pataria po ranka visada turėti patikimo veterinaro telefono numerį, kad galėtumėte pasikonsultuoti dėl vaistų ir dozių.

Nustatyti augintiniui tinkamą dozę – itin rizikinga, o kartais beveik neįmanoma. Kaip pavyzdį K.Sudikienė pateikia paracetamolį. „Paracetamolio dozė šunims yra 10 mg/kg, taigi 2 kg špiciukui galima duoti 20 mg. Pabandykite tokį kiekį atidalyti nuo 500 mg tabletės – bus 25-oji dalis. Neturiu idėjų, kaip tai fiziškai įmanoma“, – sako specialistė. Kaip mažesnę blogybę ji įvardija vaikišką suspensiją, kurią lengviau dozuoti, tačiau bet kuriuo atveju ragina rinktis kitus, saugesnius vaistus.

Svarbi informacija kačių augintojams – minėto paracetamolio ar ibuprofeno katėms negalima duoti visiškai. „Kitus iš išvardyto sąrašo – atsargiai galima, bet, kaip jau sakiau, po ranka būtina turėti patikimo veterinaro telefoną, kad galėtumėte pasikonsultuoti vienu ar kitu atveju“, – pabrėžia gydytoja.

Pirmiausia ieškokite gyvūnų vaistų

Jeigu šuo suėdė neaiškaus ar nuodingo maisto, dažnas šunų augintojas iš „kolegų“ yra girdėjęs patarimų gyvūnui sugirdyti vėmimui sukelti skirtų vaistų. Pasak gydytojos K.Sudikienės, tai prasminga daryti tik tuomet, jei po neaiškių dalykų suėdimo pradėjo ne daugiau kaip 1–2 valandos.

„Paskui jau nėra prasmės, nes skrandžio turinys būna pasišalinęs į žarnyną“, – aiškina veterinarė. Atlikti šią procedūrą ji pataria su paprastu, žmonėms skirtu 3% vandenilio peroksidu, dozuojant jį po 1–2 ml/kg kūno svorio.

„Sumaišyti su dvigubai ar trigubai didesniu kiekiu šilto vandens ir sugirdyti šuniui. Po procedūros reikia leisti šuniui pasivaikščioti ar jį pavedžioti, kad peroksidas skrandyje išputotų ir sukeltų vėmimą“, – kaip išvalyti gyvūno skrandį, aiškina gydytoja.

Dažniausiai pasitaikantiems negalavimams gydyti K.Sudikienė pataria augintinio vaistinėlėje turėti veterinarinių vaistų. Skausmui palengvinti ir karščiavimui sumažinti ji pataria turėti gyvūnams skirtų „Rimadyl“ arba „Meloksikam“ preparatų, viduriavimą sustabdyti padės „DiaTab“ ar „DiaDogCat“.

Vida Press nuotr./Katė veterinarijos klinikoje
Vida Press nuotr./Katė veterinarijos klinikoje

Kas ir nuo ko pagelbės bėdoje

1. Analginas – nuo skausmo/karščiavimo,

2. Ibuprofenas – nuo skausmo/karščiavimo (lengva perdozuoti, netinka katėms!),

3. Paracetamolis – nuo skausmo/karščiavimo (lengva perdozuoti, netinka katėms!),

4. Aktyvintoji anglis – vemiant,

5. Cerucal – vemiant,

6. No-Spa – vemiant, viduriuojant,

7. Smecta – viduriuojant,

8. Mezym – viduriuojant,

9. Zyrtec – alerginės reakcijos (padeda ne visais atvejais),

10. Claritin – alerginės reakcijos (padeda ne visais atvejais),

11. Prednizolonas – alerginėms reakcijoms,

12. Deksametazonas – alerginėms reakcijoms,

13. Vandenilio peroksidas – skrandžio valymui apsinuodijus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius