Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 12 16

Ar žinote, kokių laboratorinių tyrimų reikia jūsų augintiniui?

Kelias dienas įprasto maisto neėdantis augintinis, kuris nei iš šio, nei iš to sublogavo, guli liūdnas, o prie maisto dubens nė artin...
Tyrimai
Tyrimai / „PetCity“ nuotr.

Ko imtis? Kuo gydyti? Situacija, kurią lydi galvos skausmas, pažįstama ne vienam ir ne dviem gyvūnų mylėtojams.

Nuvykę pas veterinarijos gydytoją, po gyvūno apžiūros, matyt, sulauksite pasiūlymo atlikti jam bazinius kraujo tyrimus.

Kiek ir ko apie juos žinote? Ar esate susipažinę? Jei ne, 15min atskuba į pagalbą, kad nepaklystumėte šiame kelyje.

Įtardamas tam tikrus keturkojo organų sistemos sutrikimus veterinaras gali pasiūlyti atlikti kraujo morfologinį, biocheminį ar šlapimo tyrimus.

Papildomi tyrimai tiksliam diagnozės išaiškinimui taip pat gali būti reikalingi, jei matomi nuokrypiai nuo atliktų pirminių tyrimų.

Tačiau apie viską iš eilės, ko tikėtis atsidūrus su gyvūnu prie veterinaro klinikos durų, pasakoja „PetCity“ gydytoja Liepa Krūminytė.

„PetCity“ nuotr./Liepa Krūminytė
„PetCity“ nuotr./Liepa Krūminytė

Negalavimų barometras visais klausimais

Jei tik gyvūno šeimininkas pastebėjo neįprastą jo elgseną, ankstyva diagnostika ir laiku atlikti kraujo tyrimai padės lengviau nustatyti iškilusią problemą, padės įvertinti jos rimtumą.

Prieš skiriant tam tikrus medikamentus, gydytojas veterinaras privalo įvertinti, ar nepažeistos gyvūno organų sistemos, ar nesikaups organizme skysčiai ir nekils rimtesnių sveikatos problemų.

Kai kada, vykstant negrįžtamiems procesams tam tikroje gyvūno organų sistemoje, klinikinių požymių nematyti, todėl šeimininkui augintinis nekelia jokių įtarimų. Tokioje stadijoje aptikus nuokrypius gyvūnui gali pakakti tinkamos dietos ar papildų, pakoreguoti gyvenimo būdą ir įpročius.

Tačiau, jei liga pažengusi, gali prireikti ir intensyvesnio gydymo, tad vizitai pas gydytoją veterinarą gali ir padažnėti.

Kraujo tyrimai pasakoja apie augintinio sveikatą

„PetCity“ nuotr./Tyrimai augintiniui
„PetCity“ nuotr./Tyrimai augintiniui

Ne rečiau nei kartą per metus savo augintinį mylintis ir gerai jį prižiūrintis šeimininkas turėtų atvežti į veterinarijos kliniką apžiūrai ir kraujo tyrimams.

Laiku atlikti kraujo tyrimai padės išvengti arba bent pristabdyti daugelio ligų progresavimą, ypač lėtinių susirgimų, pagerins gyvūno gyvenimo kokybę, prailgins jos trukmę, na, ir sumažins gydymo išlaidas.

Laboratorinius tyrimus svarbu atlikti ne tik sergančiam, bet ir kliniškai sveikai atrodančiam gyvūnui.

Dažniausiai rekomenduojama atlikti kraujo tyrimus pirmojo vizito metu, esant gyvūnui dar jaunam, kad galima būtų atmesti įgimtas ligas.

Profilaktika labai svarbi ir tuo atveju, jei gyvūnas vyresnio amžiaus ar pasižymintis specialiais poreikiais, sergantis lėtinėmis ligomis. Tokiomis aplinkybėmis geriausia tyrimus pakartoti kelis kartus per metus.

Taip pat tyrimų gyvūnui prireiks prieš planinę ar skubią operaciją ar procedūrą, norint teisingai parinkti vaistinius preparatus bei jų dozes anestezijai, įvertinti kraujo krešumą ar bendrą organizmo būklę.

Tyrimai gali būti atlikti ir rutininės profilaktinės apžiūros metu, gyvūnui paaugus ar pasenus, norint identifikuoti tiksliai jį kankinančias problemas (retai jos matyti plika akimi, be tyrimų).

Iš arčiau apie bazinius tyrimus

„PetCity“ nuotr./Augintinių tyrimai
„PetCity“ nuotr./Augintinių tyrimai

Morfologinis kraujo tyrimas (bendras kraujo tyrimas).

Jis labai svarbus vertinant bendrą gyvūno organizmo būklę.

Jo metu suskaičiuojami raudonieji, baltieji kraujo kūneliai bei trombocitai, įvertinamas kai kurių ląstelių tipas, tūris, dydis, funkcionalumas, kraujo plazmos bei ląstelių santykis ir kt.

Pagal šiuos parametrus galima spręsti apie organizmo gebėjimą aprūpinti audinius deguonimi, imuninės sistemos būklę, diferencijuoti bakterinės, virusinės ar parazitinės kilmės infekcijas, nusakyti anemijos rūšį, įvertinti kraujo klampumą ir skysčių poreikį organizmui, taip pat įvertinti kraujo gebėjimą krešėti.

Biocheminis kraujo tyrimas. Jis padeda diagnozuoti specifinę vidaus organų ligą (kepenų, inkstų, kasos), pamatyti vidaus organų funkcionavimą, nustatyti elektrolitų koncentracijas kraujo serume bei įvertinti rūgščių ir šarmų balansą organizme (kalio, natrio, kalcio, magnio, chloro, fosforo) ir hormonų koncentracijas.

Šlapimo mėginio ištyrimas.

Šis tyrimas leidžia įvertinti šlapimo fiziologines ir chemines savybes. Dažnai naudojamas vertinant inkstų funkciją ir kitas šlapimo sistemą sudarančių organų ligas, atspindi medžiagų apykaitos sutrikimus.

Apie senjorų skaudulius ir juos stabdančią profilaktiką

Kadangi inkstų nepakankamumas Lietuvoje vadinamas viena dažniausia lėtinių ligų, kuri diagnozuojama vyresnėms katėms ir šunims, tiesiog būtina žinoti, ar nuo to nekenčia jūsų augintinis.

Kaip žinia, kuo liga labiau pažengusi, tuo prastesnė gyvūno gyvenimo kokybė ir trumpesnis jo išgyvenamumas.

Baisiausia tai, kad inkstų nepakankamumas ir hipertiroidizmas ilgą laiką gali nesukelti ir jokių pastebimų simptomų. Taigi, liga ir toliau nepastebėta progresuoja, štai kodėl šiuo atveju tokia reikšminga senatvinių ligų profilaktika.

Kreatininą ir SDMA veterinarai vadina gyvūnų inkstų funkcijos rodikliais, leidžiantys diagnozuoti ankstyvą lėtinį inkstų nepakankamumą

Nustačius ligą anksčiau, galima imtis prevencinių priemonių jos progresui prilėtinti ir užkirsti kelią komplikacijoms. (Katėms papildomai rekomenduojama ištirti ir TT4, skydliaukės hormoną – tiroksiną, leidžiantį nustatyti hipertiroidizmą).

Ar labai brangūs gyvūnų kraujo tyrimai? Greitųjų gyvūnų testų kainos svyruoja nuo 8–25 Eurų, kraujo tyrimų – nuo 9–45 Eurų, šlapimo ir išmatų tyrimų nuo 5–32 Eurų, na, ir odos, citologinių tyrimų nuo 5–25 Eurų.

Sisteminis ištyrimas dovanoja platesnes galimybes

Kodėl verta šunims ir katėms pirkti ne pavienius tyrimus, o atlikti visą tyrimų programą „Sveikas augintinis“?

Taip gausite ne tik pilnesnį tyrimų vaizdą, bet ir sutaupysite. Perkant veterinarijos gydytojo konsultaciją, profilaktinė augintinių tyrimų programa „Sveikas augintinis“ vietoje 91, kainuos tik 75 Eur.

Taigi, kokie tyrimai patenka į šį paketą?

Morfologinis, geriau žinomas, kaip bendras kraujo tyrimas, kurio kaina įprastai siekia 20 Eur, biocheminis tyrimas (kaina 32 Eur), paėmimas su tvarsliava (9 Eur) ir pilvo organų echoskopija (30 Eur).

Tyrimas vienas atsakymų šimtas

Morfologinis kraujo tyrimas parodo įvairius augintinio susirgimus, uždegimą, mažakraujystę ir jos rūšį, apsinuodijimus, padeda atskirti lėtinę infekciją nuo ūmios, padeda diagnozuojant alergijas, parazitemijas ar netgi geba aptikti vėžį, ypač leukemiją. Atminkime, kad problemų gali būti ne viena ir ne dvi, tačiau jos išsprendžiamos laiku aptikus.

Tarkime, jei pasitelkiamas biocheminis kraujo tyrimas, galima įvertinti gyvūno kepenų ir inkstų funkciją, taip pat jis parodo gliukozės bei baltymų kiekį kraujyje.

Šie tyrimai svarbūs tiek ankstyvųjų, tiek lėtinių ligų diagnostikai.

Žinant, kad lėtinių ligų simptomų gyvūnai neparodo arba savininkai jų nepastebi, profilaktiškai atliekami tyrimai leidžia nustatyti ligas ir pradėti jas laiku gydyti, pvz.: inkstų ar kepenų funkcijos nepakankamumą, cukrinį diabetą.

Taip pat šiuos tyrimus rekomenduojama atlikti prieš operacijas ir kitas procedūras, kurių metu bus taikoma bendroji nejautra (anestezija).

Jei gyvūnui įtariamos virškinimo bėdos, greičiausiai sulauksite pasiūlymo atlikti echoskopiją ar ultragarso tyrimą. Jo metu įvertinami pilvo organai (lytinė, virškinimo, šlapimo sistemos, limfiniai mazgai, blužnis). Gyvūnai dažnai serga vidaus organų onkologinėmis ligomis, kurios gali būti pastebėtos tik atliekant ultragarso tyrimą.

Gera žinia ta, kad echoskopijos metu tokios ligos, kaip kiaušidžių cistos, prostatos išvešėjimas, tulžies pūslės akmenligė, kt. gali būti nustatytos ankstyvoje ligos stadijoje, nors nei gyvūno savijauta, nei kraujo tyrimai esančios ligos dar neišduos.

Siūlo patikimesnį kelią

Veterinaro pasiūlyti tyrimai jūsų augintiniai vienas kitą papildo ir leidžia gana plačiu kampu įvertinti gyvūno sveikatos būklę. Konsultacijos metu taip pat įvertinama gyvūno dantų, odos, ausų būklė (konsultuodami specialistai įvertina širdies ir kvėpavimo sistemų darbą).

Paprastos apžiūros metu veterinaras gali apčiuopti, pvz., smulkų pieno liaukos auglį ar aptikti dantų akmenų, išgirsti širdies darbo sutrikimų.

Kuo anksčiau bus pastebėtos šios ligos, tuo lengviau bus galima jas pagydyti.

Visuomet verta pagalvoti ir apie senjorus šunis ir kates. Tyrimų programa „Sveikas augintinis (kaip tik ir skirta gyvūnams nuo 6 metų).“ Jei klientai perka veterinarijos gydytojo konsultaciją, tyrimų programa vietoje 68 Eurų kainuos 48 Eur.

Taigi, kokios būtų kainos vykstant tyrimų su gyvūnu senjoru?

Inkstų veiklą ištiriantis SDMA ir TT4 (tiesa, TT4 šunims neatliekamas) kainuotų 30 Eur, inkstų veiklos darbą taip pat parodo kreatininas – 9 Eur, morfologinis (dar kitaip, bendras kraujo tyrimas) būtų atliekamas už 20 Eur, na, o paėmimas su tvarsliava kainuotų 9 Eur.

Susipažinimui pateikiame galimų laboratorinių tyrimų sąrašą:

• morfologinis kraujo tyrimas,

• biocheminis kraujo tyrimas,

• šlapimo mėginių tyrimai biocheminis tyrimas, šlapimo santykinio tankio matavimas, UPC santykio vertinimas,

• kaprologinis tyrimas,

• kraujo krešumo tyrimas,

• kraujo grupės nustatymo tyrimas,

• mėginių pasėliai,

• greitieji infekcinių ligų testai,

• citologinių mėginių tyrimai,

• organizmo skysčių tyrimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius