-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 08 19

Biržų rajono gyventojai globoja iš lizdo iškritusį pelėdžiuką

Iš lizdo iškritęs pelėdžiukas auga ir skraidyti mokosi ūkininkų valdose.
Iš aukštoje liepoje susukto pelėdos lizdo iškritęs ir Čirvičiuku vadinamas pelėdos jauniklis saugiai jaučiasi ant juo besirūpinančio Modesto rankų.
Iš aukštoje liepoje susukto pelėdos lizdo iškritęs ir Čirvičiuku vadinamas pelėdos jauniklis saugiai jaučiasi ant juo besirūpinančio Modesto rankų. / „Šiaurės rytų“ nuotr.

Kenčia dokumentai

Čivičiuku šaukiamas pelėdžiukas ūkininkės Zitos Kripaitienės namuose apsigyveno gal prieš mėnesį. Iš milžiniškoje liepoje esančio pelėdų lizdo iškritęs bejėgis, dar neapsiplunksnavęs paukštelis buvo tikras katinų ir kiaunių taikinys.

Supratę, kad pelėdžiuko nepavyks įkelti į ilgai ieškotą ir medžio aukštybėje pamatytą lizdą, ūkininkai nutarė paukštelį auginti. Pagrindiniai pelėdžiuko draugai – paaugliai Modestas ir Petras. Paukštelis, kaip ir pridera mažiausiajam, yra gana išlepintas ir įnoringas.

Vyresnieji šeimos nariai augintiniui parūpina gero maisto. Čirvičiukas maitinamas malta jautiena arba kalakutiena. Pas žmones gyvenantis paukštelis moka parodyti charakterį. „Ko nors negavęs iš karto pyksta – pavyzdžiui, kaipmat suplėšo dokumentus“, – juokiasi Z.Kripaitienė.

Vyresnieji šeimos nariai augintiniui parūpina gero maisto. Čirvičiukas maitinamas malta jautiena arba kalakutiena. 

Stirninas puldavo kaimynus

Z.Kripaitienės ir jos dukters Nidos Stasėnienės šeimos nuolat rūpinasi bejėgiais gyvūnėliais ar paukščiais. Laikraščiai rašė apie pievoje rastą šienpjovės sužeistą stirnelę. Kojos netekusią mažylę ūkininkai vežiojo pas veterinarijos gydytojus. Prie Panevėžio esančioje Vytauto Jurgaičio klinikoje stirniukei buvo atlikta operacija. Minėto gydytojo pagalbą N.Stasėnienė vadina itin profesionalia ir geranoriška.

Stirnelė pas ūkininkus išgyveno dvejus metus. Deja, po vienos žiemos ji mirė. Trejus metus pas žmones išgyveno ir globotas stirninas Mikis. Aštrius ragus turėjęs gražuolis buvo pradėjęs badyti žmones, dėl to ir kaimynams įvaręs baimės.

„Būdavo, nulekia į kaimynų kiemą, stovi prie namo laiptų ir neleidžia kaimynui iš namų išeiti. Žmogus ne juokais pykdavo – sako, ar aš zoologijos sode turiu gyventi“, – pasakojo stirnino globėja Nida.

Sykį bandydama namo parsivesti ir duona viliojusi Mikį moteris grįžusiam namo klajūnui bakstelėjo duonos kraukšle. Sulaukė stirnino reakcijos – aštrių ragų atakos. Mikis stipriai subadė šeimininkei kojas, todėl šeimininkas po šio įvykio trumpino ragus, kad jie nebūtų tokie aštrūs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius